Ειδήσεις

Ηλίας Σχορετσανίτης: Δημοτικά ολισθήματα


Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους τους πολίτες του Δήμου, αλλά και σε όλο τον κόσμο καλή και υγιή νέα χρονιά, με την ελπίδα πως το 2017 θα είναι έτος-αναγέννησης για τον ελληνισμό και συνεπακόλουθα για όλη την ανθρωπότητα.

Αφορμή για τούτη την παρέμβαση είναι γεγονότα και πρακτικές που αφορούν το Δήμο Καρδίτσας και με τις οποίες διαφωνούμε. Αν δε διατυπώσουμε την άποψή μας θα θεωρηθεί ότι σιωπηλά συναινούμε και δυστυχώς τέτοια συναίνεση δεν υπάρχει. Θα προσπαθήσουμε να συμπτύξουμε 3 θέματα σε μία δημοσίευση για να μην κουράζουμε τον αναγνώστη με συνεχή άρθρα.

Το πρώτο ζήτημα αφορά το πλεόνασμα που ισχυρίζεται ότι έχει Δήμος και είναι ύψος ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων ευρώ. Μου θυμίζει το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης. Μια χρεοκοπημένη χώρα ανακοινώνει πλεονάσματα! Ένας υπερχρεωμένος Δήμος Καρδίτσας ακολουθεί τη συνταγή και ανακοινώνει επίσης πλεονάσματα!

Για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, είναι όντως αξιόλογη η προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή,υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Επιτρόπου -που ελέγχει (σχεδόν) τα πάντα- και τα οικονομικά του Δήμου έχουν νοικοκυρευτεί. Όχι, όμως, και των δημοτών που είναι πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα. Και δεν έπρεπε οι Άρχοντες του Δήμου να αλληλοσυγχαίρονταιδημόσια για την ομαδική εργασία, αλλά να ευχαριστούν τους δημότες για τη συνεργασία, ανοχή και κατανόηση.Τελεία. Το να ευλογούν τα γένια τους είναι δείγμα έπαρσης και ας την κρατήσουν σε προσωπικό επίπεδο.

1.100.000€ «μέρισμα δημότη», λοιπόν. Ξέρετε ότι οι «χοντρές» δόσεις για τα δάνεια του Δήμου έχουν πάει πίσω για το 2019-20; Ξέρετε επίσης καμία τράπεζα να κάνει διακανονισμό με χασούρα; Αν ξέρετε να μου τη δείξετε και εμένα, διότι έχουν φορτωθεί μελλοντικοί τόκοι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μην πληρώσουμε σήμερα. Για ακόμη μια φορά ζούμε εφήμερα και δε ζούμε για το αύριο. Για ακόμη μια φορά η νοοτροπία που έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής συνεχίζεται. Με άλλα λόγια ένα κομμάτι από το 1.100.000€ είναι τόκοι δανείου (κεφαλαιοποιημένοι και μη) που φορτώνονται οι επόμενοι. Συμφωνώ στο διακανονισμό ως ύστατη λύση, εφ΄ όσων δεν μπορούμε να πληρώσουμε σήμερα. Τελικά μπορούμε… Πόσο είναι το πραγματικό πλεόνασμα αν αφαιρέσουμε τη δανειακή επιβάρυνση από το διακανονισμό; Αυτό πρέπει να διαθέσει ο Δήμος και να κάνει κοινωνική πολιτική. Αλλιώς είναι πολιτική με δανεικά. Οι τόκοι που φορτώθηκαν για το μέλλον να γίνουν πρόωρη εξόφληση δανειακού κεφαλαίου. Αφού μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ζητάει ο Δήμος από τους πολίτες προτάσεις «τι να κάνει τα λεφτά που υπάρχουν» ιδού η δική μας: μειώστε το βάρος από τους επόμενους! Ένα βάρος που δημιούργησαν μεταξύ άλλων και δικοί τους κομματικοί ομοτράπεζοι από τη θέση του Δημάρχου.

Για το δεύτερο θέμα περίμενα να περάσουν οι γιορτές. Ο Δήμαρχος με άλλα αιρετά στελέχη του Δήμου έχουν αρχίσει ένα κύκλο επισκέψεων σε παραγωγικές επιχειρήσεις. Συμφωνώ και το θεωρώ θεμιτό και επωφελές. Όχι, όμως, διαφήμιση! Ο Δήμος βγάζει δελτία τύπου με πλήρες βιογραφικό της επιχείρησης, το δήμαρχο να ποζάρει κάτω από τη μαρκίζα της επιχείρησης και εκτενής αναφορά στα προϊόντα πουαυτή παράγει. Ο πολιτικός δεν είναι ηθοποιός, τραγουδιστής ή αθλητής να κάνει «promotion» που ενέχει οικονομική συναλλαγή κατά κανόνα. Δεν είναι «καθοδηγητής γνώμης καταναλωτή», «opinionleader»που λένε και στο μάρκετινγκ.

Ο πολιτικός είναι εκεί για να αφουγκράζεται και να λύνει προβλήματα. Μπορεί να αναφερθεί ο κλάδος και το είδος της επισκεπτόμενης επιχείρησης, αλλά όχι η επωνυμία της, πολλώ δε μάλλω το ιστορικό και τα «καλούδια» της. Η Δημοτική Αρχή ακόμη και αυτό που κάνει δεν το κάνει δίκαια. Άλλο να επισκέπτεσαι συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής λουκάνικων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και άλλο την περίοδο της νηστείας του Πάσχα. Δίνεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με αθέμιτο τρόπο σε συγκεκριμένη επιχείρηση. Και οι υπόλοιποι; Αν ήθελε συνεπώς ο Δήμαρχος να το κάνει σωστά έπρεπε κατ’ αρχήν να μην αποκαλύψει τις επιχειρήσεις και να μη φωτογραφίζεται κάτω από επιχειρηματικές μαρκίζες, διότι σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση και δε νοείται άλλος από πολιτικό πρόσωπο ειδικά όταν αυτό κατέχει δημόσιο αξίωμα. Από την άλλη έπρεπε σε 2-3 μέρες να πάει σε όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνείας, που τα άφησε. Η λογική του «δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτε νομικά» παραπέμπει στο δίλλημα του «νόμιμου και ηθικού». Τέτοιες ενέργειες είναι ηθικά ολισθήματα και πρέπει να αποφεύγονται, διότι προκαλούν την κοινή γνώμη.

Ολοκληρώνοντας, οι περισσότεροι διαβάσαμε για το διαγωνισμό που έγινε στο Δήμο μας για την καλύτερα στολισμένη βιτρίνα των Χριστουγέννων. Πολύ καλή δράση που επικροτώ. Πάλι, όμως, λες και το κάνουν επί σκοπού, αφήσανε στο Δήμο περιθώρια παρερμηνείας και ας μην έχουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ένας απλός διαγωνισμός ακόμα και από τσίχλες αναγράφει στους όρους ότι «αποκλείονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους». Είναι όρος που τίθεται για την αξιοπιστία του διαγωνισμού. Στο Δήμο μας, όμως, δώσανε το πρώτο βραβείο στο κατάστημα του προέδρου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, ενώ υπήρχε άτομο στην επιτροπή ορισμένο από το Επιμελητήριο! Δε γνωρίζω πόσο μυαλό θέλει για να κατανοήσετε ότι αυτό είναι τροφή για αρνητικά σχόλια κατά του κύρους του διαγωνισμού. Πραγματικά εκπλήσσομαι. Ακόμα και την καλύτερη βιτρίνα να έχει πανευρωπαϊκά, με 4000 λαμπιόνια και 10 Αγιοβασίληδες ΔΕΝ δίδεται το πρώτο βραβείο σε κατάστημα προϊσταμένου μέλους της επιτροπής κρίσης, όσο δυνατή ή αδύναμη να είναι η ψήφος του. Είναι εκτός συναγωνισμού από τη φύση του για την προστασία του ίδιου του διαγωνισμού. Και μη μου πείτε ότι το μαγαζί ανήκει στα τέκνα…

Εν κατακλείδι διαπιστώνω ότι ακόμη και το σωστό πράγμα πολύ εύκολα γίνεται εντελώς λάθος στην πορεία. Διαπιστώνω ενέργειες που αδιαφορούν για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Διαπιστώνω κομπορρημοσύνη και όχι ουσιαστική διάθεση επίλυσης προβλημάτων. Η δική μας θέση είναι να εντοπίζουμε τα λάθη και να τα επισημαίνουμε για να μην ξανασυμβούν, αλλά και για να είστε ενήμεροι ως πολίτες. Έχουμε πει πολλάκις ότι η κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κρίση ήθους και αξιών. Εσείς θα κρίνετε την αλήθεια των λόγων μας.

 

Του Ηλία Σχορετσανίτη, Δημοτικού Συμβούλου, Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Προηγούμενο άρθρο Ελάχιστα τα προβλήματα στα σχολεία του Νομού
Επόμενο άρθρο Παγωμένη η αγορά της Καρδίτσας - Η κακοκαιρία έδωσε τη χαριστική βολή στον εμπορικό κόσμο