Για τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους, για τις διεκδικήσεις τους, αλλά και για μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας μας μιλάει, στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρεται στο έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως εάν δεν αλλάξει άμεσα κάτι, τότε τα λουκέτα στην περιοχή μας θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ερ.: Πώς βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Καρδίτσας όλη αυτή την παρατεταμένη οικονομική κρίση; Πόσο μειωμένη εμφανίζεται χρόνο με τον χρόνο η κίνηση και ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο;
Απ.: Εκείνοι οι κλάδοι οι οποίοι πλήττονται περισσότερο είναι αυτοί της ένδυσης και της υπόδησης. Σε ό, τι έχει σχέση με τη διατροφή υπάρχει μια μικρή κινητικότητα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κίνηση τεράστια. Εν πάση περιπτώσει οι επιχειρήσεις αυτές μπορούμε να πούμε ότι είναι βιώσιμες. Ενώ οι άλλες επιχειρήσεις δυστυχώς προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην κλείσουν. Και να θέλουν να κλείσουν τώρα δεν μπορούν. Το βασικότερο πρόβλημα όλων είναι η ρευστότητα. Τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει και ανάλογη κίνηση.
Ερ.: Τι αναμένεται να επιφέρει για τον κλάδο σας το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;
Απ.: Το ασφαλιστικό κάποιους συναδέλφους τους ευνοεί. Γιατί έχουν πέσει οι εισφορές τους αλλά είναι και άλλοι για τους οποίους έχουν διπλασιαστεί οι εισφορές τους. Οπότε υπάρχει μια σύγχυση σε αυτό το θέμα το ασφαλιστικό. Έχουμε όμως πρόβλημα διότι υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις παλιές οφειλές, όπως βέβαια και τις τρέχουσες. Για τις παλιές οφειλές εμείς έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει ένα πάγωμα και να γίνουν γενναίες ρυθμίσεις.
Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό στον κλάδο μας είναι και αυτό ένα δύσκολο κομμάτι αφού όταν χρωστάς στο Ταμείο σου δεν μπορείς να βγεις στη σύνταξη. Θα πρέπει να κάνεις αποπληρωμή των παλιών οφειλών για να μπορέσεις να συνταξιοδοτηθείς. Βέβαια, εμείς ζητήσαμε να μεγαλώσει το πλαφόν όπως είχε γίνει για ένα μικρό διάστημα πριν από μερικά χρόνια επί Γραμματείας του κ. Ρωμανιά ο οποίος είχε κάνει για 2-3 μήνες εκείνη την τροπολογία. Τώρα αυτό είναι δύσκολο δυστυχώς να γίνει. Και αναλογιστείτε ότι το 70% των επιχειρήσεων έχει οφειλές στο ασφαλιστικό Ταμείο μας.
Ερ.: Τι άλλο ζητάτε από την πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία; Πιστεύετε πως έχουν κατανοήσει ότι αν σπάσει ο κρίκος που λέγεται εμπόριο και επιχειρηματικότητα θα σπάσει ολόκληρη η αλυσίδα της οικονομίας;
Απ.: Ο κύκλος των εργασιών γίνεται από το εμπόριο. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, όπως λέμε από χρόνια, είναι το εμπόριο. Την στιγμή που δεν δουλεύει το εμπόριο δεν μπορεί να υπάρξει και αυτή η αλυσίδα. Εμείς ζητάμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία λέμε να καταγραφούν και τα ζητάμε και από τη σημερινή κυβέρνηση και από την προηγούμενη.
Συγκεκριμένα, ζητάμε την παράταση χρόνου αποπληρωμής δανειακών και άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ο δανεισμός από τράπεζες είναι δύσκολος και ακριβός, αφού τα επιτόκια εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις έχει παγώσει.
Καταγράφεται δραματική μείωση του τζίρου αλλά και του όγκου των πωλήσεων εδώ και χρόνια, συνεχώς, στο εμπόριο. Έντονο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Αναγκαία θεωρείται, επίσης, η άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και άλλων σχετικών προγραμμάτων με ελαστικές προϋποθέσεις δανειοδότησης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά. Και σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο είναι όντως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δυστυχώς τώρα δεν μπορεί να πληρώσει κανένας έμπορος γιατί αναλογιστείτε ότι αν μια επιχείρηση εισπράξει 10.000 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει το 80 με 85%. Με το υπόλοιπο 10 με 15% θα μπορέσει να βγάλει τη χρονιά; Και έτσι αναγκάζεται ο μικρομεσαίος και ο πολύ μικρός έμπορος να φοροδιαφεύγει για να μπορέσει να επιβιώσει.
Επίσης, ζητάμε δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα για όλους όσον αφορά το συνταξιοδοτικό. Προτείνουμε την ευκαιρία συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως οφειλών, την απλοποίηση των διαδικασιών για το κλείσιμο των βιβλίων και για διακοπή εργασιών.
Πάγιο αίτημα το πάγωμα οφειλών προς τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα των εμπόρων (Ο.Α.Ε.Ε.) που έγινε ΕΦΚΑ. Διεκδικούμε ακόμη τη μείωση ΦΠΑ και αύξηση ανταγωνιστικότητας.
Και είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτό το μέτρο ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τις αλυσίδες. Εμάς τις μικρές δεν μας ευνοεί. Η πόλη μας είναι μια μικρή πόλη. Δεν είναι τόσο τουριστική ώστε να αποτελεί πέρασμα και να έχει ξένο κόσμο τις Κυριακές όπως η Ρόδος, η Μύκονος ή η Σκιάθος. Σε εμάς ο κόσμος είναι ο ίδιος.
Ερ.: Υπάρχουν κάποια προγράμματα ή κάποια άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας) που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν ως κλάδο; Υπάρχουν τέτοιου είδους δυνατότητες και κίνητρα στη σημερινή εποχή;
Απ.: Αναμένουμε μήπως υπάρξουν τέτοια κίνητρα ούτως ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους οι συνάδελφοι.
Ερ.: Σε λίγο καιρό ξεκινάει μία ακόμη εορταστική περίοδος, αυτή του Πάσχα. Ποιες είναι οι προσδοκίες και κατά πόσο ισχύει για τον κλάδο σας αυτό που λέμε ότι «Κάθε χρόνο και χειρότερα, κάθε πέρυσι και καλύτερα»;
Απ.: Δυστυχώς η κατάσταση δείχνει αυτή την πραγματικότητα. Η οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό δεν δίνει τη δυνατότητα να μπει στα καταστήματα και να ψωνίσει. Στην πόλη μας υπάρχουν πάρα πολλά καλά καταστήματα και πάντα με μια πλήρη γκάμα προϊόντων και με πολύ καλές τιμές, εφάμιλλες ακόμα και των Αθηνών. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν περισσεύει χρήμα στον καταναλωτή. Εμείς εκεί το αποδίδουμε. Διότι όταν έχουν να πληρώσουν υποχρεώσεις, όταν έρχονται αυξημένοι λογαριασμοί, όταν βλέπεις ότι στη ΔΕΗ υπάρχει ένα λογαριασμός 50 ευρώ και ζητείται να πληρώσεις το τριπλάσιο της κατανάλωσης, πώς να περισσέψει χρήμα στον καταναλωτή για να μπει στα καταστήματα;
Πιστεύω όμως ότι εκείνες τις ημέρες των γιορτών η αγορά θα κινηθεί λίγο. Αλλά, όπως λέμε, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Δεν θα μας σώσουν οι 10 με 15 μέρες. Απλώς θα πάρουμε μια ανάσα και μια παράταση ζωής.
Ερ.: Από την εμπειρία σας και από την καθημερινή επαφή που έχετε με τα μέλη σας και τους συναδέλφους σας, εκτιμάτε ότι τα λουκέτα στην Καρδίτσα θα αυξηθούν αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα;
Απ.: Δυστυχώς ήδη άρχισαν να υπάρχουν λουκέτα. Αν θα περάσετε σε διάφορους κεντρικούς δρόμους της πόλης θα δείτε πάρα πολλά καταστήματα να είναι κλειστά και οδεύουν στο κλείσιμο και άλλοι συνάδελφοι. Μετά λύπης μου το λέω και με στεναχωρεί το γεγονός αυτό αλλά αν δεν αλλάξει η κατάσταση, αν δεν υπάρξει ρευστότητα και αν δεν πέσουν χρήματα στην αγορά, θα κλείσουν πολλοί συνάδελφοι.
Ερ.: Όπως είναι κοινώς γνωστό αναμένεται να εφαρμοστεί νέο νομικό πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Ποια είναι η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας γι ΄ αυτό το ζήτημα. Ποια διαστήματα θεωρείτε ότι είναι τα καταλληλότερα για τη θέσπιση ενδιάμεσων εκπτώσεων στην περιοχή μας;
Απ.: Εμείς ήμασταν υπέρ της κατάργησης των δεκαήμερων. Θέλαμε να παραμείνει το παλιό καθεστώς, όπως υπήρχαν κάθε χρόνο οι δύο εκπτωτικές περίοδοι. Αλλά για μια ακόμη φορά λέω ότι τα δεκαήμερα αυτά εξυπηρετούν και πάλι τις αλυσίδες και τα μεγάλα καταστήματα. Εν πάση περιπτώσει επειδή είναι νόμος και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και με δεδομένο ότι τώρα τις 20 ημέρες των προσφορών τις έκαναν 30, η απόφαση η δική μας είναι να «κολλήσουμε» κοντά στις εκπτώσεις και αυτά τα δεκαήμερα. Εκείνο το οποίο αποφασίσαμε είναι να κάνουμε το ένα δεκαήμερο – ή δεκαπενθήμερο μάλλον – προς το Νοέμβριο και προς το τέλος του Οκτωβρίου που διεξάγεται και το παζάρι. Αυτή ήταν και η πρότασή μας προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη.
Ερ.: Μια μεγάλη πληγή για τον κλάδο σας αποτελεί και το παρεμπόριο. Πόσο έντονο είναι αυτή τη στιγμή το φαινόμενο στην περιοχή μας και τι ζητάτε από τους αρμόδιους για την καταπολέμησή του;
Απ.: Στην περιοχή μας είναι όντως έντονο το παρεμπόριο και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι στις παρυφές της πόλης κάθε μέρα – δεν λέμε για τις Τετάρτες μόνο – υπάρχουν πλανόδιοι έμποροι, αυτοκίνητα και ό, τι εμπορεύματα μπορεί να δει κανείς. Και συνάμα στις εισόδους της πόλης. Αν θα παρακολουθήσετε, θα δείτε να υπάρχουν πάντα κάποιοι μικροπωλητές που πωλούν διάφορα είδη. Την Τετάρτη στη λαϊκή αγορά γίνεται το αποκορύφωμα και ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα.
Πάντα υπήρχε το παρεμπόριο και υπάρχει και τώρα. Τώρα μάλιστα υπάρχει σε έξαρση. Γιατί η φτώχεια φέρνει το παρεμπόριο.
Ερ.: Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας με ποιους τρόπους προσπαθεί να στηρίζει τα μέλη του; Ποιες είναι οι κύριες δράσεις του και πόσα μέλη αριθμεί αυτή τη στιγμή;
Απ.: Αυτή τη στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας αριθμεί γύρω στα 850 μέλη. Προσπαθούμε μέσα από διάφορους τρόπους, και με ημερίδες και με διάφορες ενημερώσεις, να δώσουμε ό, τι στοιχεία χρειάζονται οι συνάδελφοι και για όποιους προβληματισμούς έχουν μπορούν να απευθύνονται στον Εμπορικό Σύλλογο και μαζί, διαμέσου και της ΕΣΕΕ και του ΙΝΕΜΥ, να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Έπειτα, η ΕΣΕΕ διαθέτει και νομικούς συμβούλους και εργατολόγους που μπορούν να βοηθήσουν.
Ερ.: Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο ως Σύλλογος για το επόμενο διάστημα; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το λεύκωμα για τη ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου που έχετε ξεκινήσει να δημιουργείτε εδώ και καιρό;
Απ.: Το λεύκωμα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο. Ήδη έχουμε κάνει τον «σκελετό» και αυτή τη στιγμή προχωράμε σε κάποιες διορθώσεις. Ευελπιστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι τελειωμένο. Ήδη συγκεντρώνουμε και επιπλέον υλικό – πέρα από το αρχικό – και με τη βοήθεια του κ. Παγανού και του κ. Βόλλα που συνεργαζόμαστε, αλλά και με την ΕΣΕΕ, πιστεύουμε ότι θα βγει ένα πολύ καλό λεύκωμα.