Η Συνέλευση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 83 (Αρ. Φύλλου 123/3-6-2013), σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται ουσιαστικά η κατάργηση του Τμήματος μέσω συγχώνευσης του με το ομότιτλο Τμήμα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και μετακίνηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και όλων των φοιτητών του στο Καρπενήσι μέχρι την 31η Αυγούστου 2013, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
-
Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση διότι δεν συνοδεύτηκε ποτέ από καμία τεκμηρίωση. Πρόκειται δε για κατάφορη αδικία, διότι στο σχεδιασμό και στη λήψη απόφασης δεν τηρήθηκαν σε καμία περίπτωση ενιαία κριτήρια για όλους ούτε και λήφθηκαν υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τμήματος, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο της Παιδείας τόσο από το ίδιο το Τμήμα όσο και από τη Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας.
-
Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση διότι δεν τηρεί κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο και επιπλέον απειλεί το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ιδρύεται Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα και ταυτόχρονα απομακρύνει το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος εντάσσοντάς το σε μονοτμηματική Σχολή με τον ίδιο τίτλο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Καρπενήσι. Ο αποκλεισμός δε των όρων «Δασοπονία» και «Φυσικό Περιβάλλον» από την ονομασία της νέας Σχολής αποτελεί σοβαρότατη ακαδημαϊκή παράλειψη.
-
Θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση από αναπτυξιακή άποψη διότι αποκλείει την περιφέρεια Θεσσαλίας από τη δασική και περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1920 (βλέπε Δασική Σχολή Αγιάς Λάρισας, Δασοπονία ΚΑΤΕΕ, και Τμήμα Δασοπονίας ΤΕΙ Λάρισας).
-
Καλεί το Υπουργείο της Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση συγχώνευσης (κατάργησης), ζητώντας την παραμονή του Τμήματος στην Καρδίτσα και την ένταξή του στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-
Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το Υπουργείο της Παιδείας θα ήταν η διασφάλιση των φοιτητών και του προσωπικού του Τμήματος, καθώς και των σημαντικότατων υποδομών του που δημιούργησε με πολύ κόπο και μεγάλο χρηματικό κόστος τα τελευταία 30 χρόνια στην Καρδίτσα, μέσω διατάξεων μεταβατικότητας. Τέτοιες διατάξεις, που ενώ τις υποσχέθηκε πρόσφατα το Υπουργείο της Παιδείας στους πολιτικούς του Νομού και τους τοπικούς φορείς εν τέλει δεν τις υλοποίησε, θα επιτρέψουν στους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην πόλη που επέλεξαν αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό να προγραμματίσει χωρίς πίεση χρόνου τη ζωή και την καριέρα του. Ειδικά δε για το εκπαιδευτικό προσωπικό θα μπορούσαν να δοθούν επιλογές ένταξης του και σε άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας πέραν του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Τέτοιες διατάξεις θα είναι απολύτως κοινωνικά δίκαιες.
-
Στο διάστημα συνέχισης της λειτουργίας του μέχρι την 31η Αυγούστου 2013, το Τμήμα θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την έγκαιρη αλλαγή της άδικης απόφασης κατάργησής του. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί στενά με τη Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την εξεύρεση λύσεων που θα διασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φοιτητές, το προσωπικό, τις σημαντικότατες υποδομές, αλλά και το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στην προσπάθειά του αυτή το Τμήμα θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Καρδίτσας.
-
Για τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Π.Δ. 83/03-06-2013 παρακαλείται όπως η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας μεριμνήσει για την τοποθέτηση του προσωπικού του Τμήματος (ΕΠ, ΕΤΠ, Διοικητικό) σύμφωνα με τα συμφέροντα του Ιδρύματος.