Ζητά με ερώτηση του στη Βουλή ο Σ. Ταλιαδούρος
Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, να επανεξετάσει τους όρους των προγραμμάτων «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Χαμηλότοκων Δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών» και «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Χαμηλότοκων Δανείων για την Κάλυψη Φορολογικών και Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων», καθώς ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έλαβαν δάνειο από τις τράπεζες, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με προηγούμενες περιόδους και προγράμματα.
Επισημαίνεται ότι μόνο 340 επιχειρήσεις έλαβαν δάνειο από τις τράπεζες, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, για την ένταξη τους στα προαναφερόμενα προγράμματα όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν χρηματοδοτηθεί από τη Β φάση ΤΕΜΠΜΕ 19.500 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου ο εκατονταπλάσιος αριθμός.
Ειδικότερα η ερώτηση του έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έλαβαν δάνειο από τις τράπεζες, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, για την ένταξη τους στα προγράμματα «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Χαμηλότοκων Δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών» και «Εγγύηση από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. Χαμηλότοκων Δανείων για την Κάλυψη Φορολογικών και Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων» είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με προηγούμενες περιόδους και προγράμματα.
Ειδικότερα, μέχρι τα μέσα Αυγούστου προκύπτει ότι έχουν δοθεί συνολικά και για τα δύο προαναφερόμενα προγράμματα 340 δάνεια, συνολικού ύψους 12 εκατ. Ευρώ περίπου, όταν ο τελικός προϋπολογισμός του κάθε προγράμματος έχει υπολογισθεί στο ποσό του 1 δις Ευρώ εγγυήσεων, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις Ευρώ. Ο υψηλός τόκος, που καλείται να πληρώσει ο επιχειρηματίας, όπως αυτός καθορίζεται από τους όρους των εν λόγω προγραμμάτων, η υποχρεωτική καταβολή του ΦΠΑ στην τράπεζα από τον αδύναμο οικονομικά επιχειρηματία, κατά την εκταμίευση του δανείου, η κατά πολύ μεγαλύτερη προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ σε σχέση με την προμήθεια της Β’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και ο αποκλεισμός των ελευθέρων επαγγελματιών από τα δύο αυτά προγράμματα αποτελούν βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο συνεχώς μειούμενος αριθμός επιχειρήσεων, που δανειοδοτείται από το ΤΕΜΠΜΕ, πιστοποιεί ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων επιδεινώνεται συνεχώς.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν χρηματοδοτηθεί από τη Β φάση ΤΕΜΠΜΕ περίπου ο εκατονταπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων (19.500 επιχειρήσεις), ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. οι 3 στις 4 επιχειρήσεις δεν προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό, το 1ο εξάμηνο του 2010, λόγω του φόβου του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, και η 1 στις 2 επιχειρήσεις, που απευθύνθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα για έκδοση δανείου, είδε το αίτημά της να απορρίπτεται.
Όταν οι 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 96% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, που απασχολούν περίπου 2 εκατ. εργαζομένους, λιγοστεύουν με γεωμετρική πρόοδο, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας δανειοδότησης από τις τράπεζες και όταν η κυβέρνηση διακηρύττει ότι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, η άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα και η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης αποτελούν τις βασικές της προτεραιότητες
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Προτίθεσθε να επανεξετάσετε τους όρους των νέων προγραμμάτων ώστε αυτά να γίνουν περισσότερο ευνοϊκά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
- Ποια αναπτυξιακά μέτρα – κίνητρα προτίθεσθε να δώσετε στις ΜΜΕ για να διαψευσθούν οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ, για 170.000 λουκέτα έως το τέλος του 2011;
- Πόσες επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί από το ΤΕΜΠΜΕ στο Νομό Καρδίτσας από την 1-1 -2010 έως σήμερα;»