Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας γίνονται γνωστά τα εξής:
Το τελευταίο διάστημα εντοπίσθηκαν από γεωπόνους της Υπηρεσίας μας ,στο Νομό μας, σημαντικές ζημιές από αρουραίους και κυρίως σε περιοχές , που υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις καλλιέργειας μηδικής.
Γενικά περί αρουραίων
Οι αρουραίοι ζούν κατά κανόνα σε λειμώνες , ακαλλιέργητες εκτάσεις και πολυετείς φυτείες ,που χρησιμοποιούν σαν ορμητήρια για δράση στις γειτονικές καλλιέργειες.
Συχνά εγκαθίστανται και σε ετήσιες καλλιέργειες και κυρίως στα χειμερινά σιτηρά.
Zούν μέσα στο έδαφος όπου ανοίγουν στοές εκατοντάδων μέτρων, πολλές από τις οποίες διανοίγονται για αναζήτηση τροφής. Οι φωλιές τους ανοίγονται σε βάθος 30 περίπου εκατοστών και επικοινωνούν με την επιφάνεια του εδάφους με πολλαπλές εξόδους.
Γενικά παρουσιάζουν υψηλό δυναμικό αναπαραγωγής. Γεννούν 6-8 φορές το χρόνο , 4-6 μικρά ανά γέννα. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί 9-18 μήνες. Οι υψηλότεροι πληθυσμοί εμφανίζονται την περίοδο του χειμώνα.
Ο αγροτικός αρουραίος αν και παμφάγος τρέφεται κυρίως με φυτά και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.
Η δραστηριότητά του αρχίζει συνήθως μετά το σούρουπο.
Οι πιο ευνοϊκές χρονιές για την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών είναι εκείνες όπου μετά από μετρίως υγρή άνοιξη ακολουθεί ήπιος και με λίγες βροχές χειμώνας. Σημαντικές χιονοπτώσεις ακολουθούμενες από απότομο λιώσιμο του χιονιού , επιφέρουν πνιγμό των αρουραίων μέσα στις φωλιές τους.
Καταπολέμηση
Για την καταπολέμηση των αρουραίων χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα τρωκτικοκτόνα, που περιέχουν τις αντιπηκτικές δραστικές ουσίες brodifacum, bromadiolone, flocumafen και coumatetralyl , είναι ενός γεύματος και καταναλώνονται με ευκολία λόγω των εξαιρετικών ελκυστικών τους ουσιών.
Η καλύτερη περίοδος για την καταπολέμηση των αρουραίων είναι από Νοέμβριο έως Μάρτιο όπου και δεν υπάρχει σε αφθονία διαθέσιμη τροφή και έτσι αναγκάζονται να καταναλώνουν τα δολώματα.
Τεχνική εφαρμογής
Τα δολώματα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι κατά προτίμηση ”κουφέτα”, με μορφή WAXBLOCK, γιατί δεν καταναλώνονται από τα πτηνά και τα σαρκοφάγα θηλαστικά.
Η προτεινόμενη τεχνική εφαρμογής είναι η παρακάτω:
-
Εντός μιας ημέρας κλείσιμο όλων των εξόδων που υπάρχουν στον αγρό με λίγο χώμα και ελαφρύ πάτημα με το πόδι.
-
Την επόμενη ημέρα τοποθετούνται 2 έως 3 κουφέτα σε όλες τις εξόδους που στο μεταξύ άνοιξαν εκ νέου τα τρωκτικά την προηγούμενη νύχτα. Η τοποθέτηση γίνεται με χρήση γαντιών ή λαβίδας, ποτέ όμως με γυμνό χέρι καθότι τα τρωκτικά αντιλαμβάνονται εύκολα την «ανθρώπινη οσμή» και δεν καταναλώνουν τα δολώματα.
-
Η ίδια εργασία επαναλαμβάνεται μετά από 3 έως 4 ημέρες.
-
Στις δενδρώδεις καλλιέργειες πέραν των παραπάνω εργασιών πρέπει να καλύπτεται χαμηλά ο κορμός, κυρίως των νεαρών δένδρων, με πλαστικό θερμοκηπίων.
Προφυλάξεις
Τα τρωκτικοκτόνα είναι δηλητήρια και θα πρέπει κατά την χρήση τους να λαμβάνονται όλες οι δέουσες προφυλάξεις ,όπως αυτές περιγράφονται στις οδηγίες χρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία:
Δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά των δολωμάτων στην επιφάνεια του εδάφους για λόγους προστασίας της πανίδας και την καλύτερη αποτελεσματικότητά τους και να διασφαλίζεται αυστηρά ο αποκλεισμός δυνατότητας πρόσβασης παιδιών στους χώρους αποθήκευσης του τρωκτικοκτόνου και στις εκτάσεις, στις οποίες τοποθετήθηκαν δολώματα.
Ο αναπλ. Προϊστάμενος της Δ/νσης
Δημήτριος Β. Κωστής
Γεωπόνος