Το δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καρδίτσας και η Οικόσφαιρα συνεχίζουν τις θετικές δράσεις με μια νέα πρωτοβουλία. Αυτή τη φορά σχεδιάστηκε μια περιβαλλοντική παρέμβαση που περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής Καράμπαλη – Γαβρά (ανάχωμα) στις 29 Απρίλη. Μια παρέμβαση σε μια περιοχή που σημαίνει πολλά για την πόλη μας.
Το συγκεκριμένο μέρος έχει συνδεθεί στο παρελθόν πολύ στενά με την περιοχή μας και είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία για την πόλη και μια περιοχή που έχει καταγραφεί στη μνήμη των συμπολιτών μας ως ένα σημείο γιορτής και επαφής με τη φύση. Το μέρος που οι κάτοικοι της Καρδίτσας γιόρταζαν παλιότερα την Καθαρή Δευτέρα δεν είναι πλέον καθόλου μα καθόλου καθαρό. Το αντίθετο μάλιστα… βρίθει με σωρούς από μπάζα και σκουπίδια που αντανακλούν εκτός από το προφανές και την έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον και τα συλλογικά αγαθά.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν με την συμμετοχή τους στον καθαρισμό και την ανάδειξη αυτής της ξεχωριστής πραγματικά περιοχής που μόνοι μας και όλοι μαζί μπορούμε να καθαρίσουμε να προστατέψουμε, να αναδείξουμε, να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να ποδηλατήσουμε να ζήσουμε και να χαρούμε. Να χαρούμε τη ζωή δίπλα στο ποτάμι, όχι όμως όπως είναι σήμερα αλλά όπως το θυμούνται οι παλαιότεροι και όπως θα το ήθελαν οι νεότεροι. Έναν χώρο αναψυχής, και επαφής με τη φύση.
Η αποστολή μας δεν είναι καθόλου εύκολη. Μια περιήγηση στην περιοχή αρκεί για να κατανοήσουμε την ευθύνη μας για την απαξίωση του περιβάλλοντος και της φύσης. Είναι μάλιστα τέτοια η δύναμη της εικόνας που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως έχουμε αφήσει τους εαυτούς μας να συμπεριφερόμαστε με τόσο σκληρό τρόπο στο περιβάλλον και πως έχουμε απομακρυνθεί τόσο από τη φύση και τη ζωή, αφήνοντας το ποτάμι της πόλης μας να μετατραπεί σε χωματερή.
Για να έρθουμε στα πρακτικά η περιοχή παρέμβασης ξεκινά από την πεζογέφυρα στα Καροπλεσίτικα και φτάνει ως στην παλιά σιδηροδρομική γέφυρα του Καράμπαλη όπου κατέληγε και το αποκριάτικο σιργιάνι των συμπολιτών μας λίγες δεκαετίες πριν. Η διαδρομή γειτνιάζει με δύο συνοικίες της πόλης μας, τα Καροπλεσίτικα και τον Άγιο Παντελεήμονα, η συμβολή των κατοίκων των οποίων τόσο στην παρέμβαση, όσο και στον σχεδιασμός της είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία της δράσης και για τον λόγο αυτό έχουν οργανωθεί συναντήσεις διαβούλευσης με τους κατοίκους των περιοχών. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο από ομάδες συμπολιτών μας όσο και από θεσμικούς και άλλους φορείς, με χρήση μηχανοκίνητων μέσων για την μετακίνηση των σκουπιδιών και των αδρανών υλικών που δεν μετακινούνται με τα χέρια.
Ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο είναι η αποτροπή μελλοντικής υποβάθμισης και η διατήρηση της περιοχής στην κατάσταση που θα την αφήσουμε και εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και να δημιουργήσουμε (παράλληλα με τα εμπόδια που προτιθέμεθα σε συνεργασία με τον Δήμο να στήσουμε στις εισόδους της διαδρομής) να αναδείξουμε μελλοντικές χρήσεις όπως αναψυχή, βόλτα, αθλητισμός, ποδήλατο που να προστατεύουν την περιοχή από την μελλοντική περιβαλλοντική της υποβάθμιση. Θα πρέπει δηλαδή να στήσουμε ένα μηχανισμό αυτοπροστασίας της περιοχής που να στηρίζεται όχι σε αστυνόμευση αλλά στην ίδια τη χρήση. Θεωρούμε πως η παρουσία των πολιτών και των επισκεπτών θα λειτουργεί προστατευτικά και θα εμπνέει σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον.
Μια επιπλέον πρόκληση και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί από το δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης για την προώθηση της επανάχρησης, είναι η χρήση μέρους των σκουπιδιών και των μπάζων της περιοχής για την δημιουργία χρηστικών ή καλλιτεχνικών δημιουργιών πχ γλυπτών, που θα είναι και τα εμπόδια για την είσοδο οχημάτων στην παραποτάμια περιοχή, ίσως πάγκων ξεκούρασης, ίσως ακόμη και μιας εναλλακτικής παιδικής χαράς από ανακυκλώσιμα υλικά. Το πεδίο είναι ανοιχτό, τόσο για προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, όσο και για συμμετοχή στην καλλιτεχνική ομάδα που θα δημιουργηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε, να εκπαιδεύσουμε και να εκπαιδευτούμε σε ένα άλλον αξιακό πλαίσιο που θα σέβεται το συλλογικό και θα προστατεύει το περιβάλλον, ως πηγή ζωής και ως φυσική συνέχεια της ύπαρξής μας. Η δράση θα υλοποιηθεί στις 29 Απρίλη (και ώρα 8:30 π.μ.) ημερομηνία που σηματοδοτεί και άλλες παρόμοιες δράσεις στην χώρα μας στα πλαίσια της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Let’s do it. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί ένα ενδιάμεσο σημείο της διαδρομής η γέφυρα στον Αγ. Παντελεήμονα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουμε σχεδιάσει παράλληλες δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά (υπαίθριες δραστηριότητες, περιβαλλοντικά παιχνίδια κλπ.). Το μεσημέρι κανονίζουμε πικ νικ για όλους στην παλιά σιδηροδρομική γέφυρα Καράμπαλη.
Για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής παρέμβασης απαιτείται συντονισμένη συγκρότηση ομάδων και ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στην όλη δράση εκτός του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης και της Οικόσφαιρας εμπλέκεται πλήθος φορέων, όπως: Ο Δήμος Καρδίτσας, ο Ορειβατικός σύλλογος Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός σύλλογος του Αγ. Παντελεήμονα, οι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα και της περιοχής Καροπλεσίτικα, η ομάδα «Δασοπόνοι Ενεργοί Φοιτητές Καρδίτσας» του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας, ο Σπηλαιολογικός σύλλογος Καρδίτσας, ο Ποδηλατικός σύλλογος Καρδίτσας, ομάδες φοιτητών από την Κτηνιατρική σχολή, η κλινική Κασταλία, ενώ οι επαφές συνεχίζονται και όλο και περισσότεροι φορείς και άτομα δηλώνουν συμμετοχή.
Καλούμε τους συμπολίτες μας και τους φορείς που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ. 6937306716 (Μάμαλη Ρίκα) και 6973999653 (Τσόγκας Αριστοτέλης) και στο facebook http://www.facebook.com/groups/exchangekarditsa, exchangekarditsa@groups.facebook.com