ΕΥΡΥΤΟΜΟ
Είναι ο σπουδαιότερος εχθρός της φιστικιάς. Έχει μια γενεά το χρόνο και διαχειμάζει σαν προνύμφη μέσα στους καρπούς που έχουν μείνει στο δένδρο ή έχουν πέσει στο έδαφος. Τα ακμαία βγαίνουν από τους μουμιοποιημένους καρπούς του προηγούμενου έτους, ανοίγοντας με τη γνάθο τους μια οπή (εικόνα 2). Τα περισσότερα είναι θηλυκά και ωοτοκούν εντός των νέων καρπών τρεις ημέρες μετά την εμφάνισή τους.
Αντιμετώπιση
Σε προηγούμενο δελτίο μας (9-2-2018) συστάθηκε η συλλογή μουμιοποιημένων καρπών, ο έλεγχος ενός ποσοστού για παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους και η τοποθέτησή τους σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία, καλυμένα με εντομοστεγές δίχτυ (π.χ. τούλι).
Επειδή από αρχές Μαΐου αναμένεται η έξοδος των ακμαίων του εντόμου, συνιστάται στους παραγωγούς ο τακτικός έλεγχος των δοχείων αυτών, ώστε να προβούν σε άμεση έναρξη ψεκασμών με την εμφάνιση των εντόμων, πριν αυτά ωοτοκήσουν στους νέους καρπούς. Οι ψεκασμοί αυτοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες μέχρι να ξυλοποιηθεί το περικάρπιο.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: deltamethrin, phosmet.
Αντιμετώπιση
Ο πληθυσμός της ψύλλας, εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την σημαντική εξασθένηση της καλλιέργειας.
Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν την καλλιέργειά τους για την πιθανή παρουσία του εντόμου και στην περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές (εικόνα 3) να διενεργηθεί ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια γεωργικό φάρμακο. Υπενθυμίζεται ότι οι ψεκασμοί οι οποίοι θα εφαρμοστούν για το ευρύτομο περιορίζουν την ψύλλα. Γι’ αυτό η χρήση των φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξόντωσης των φυσικών εχθρών του εντόμου.
Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: phosmet, spinosad.
ΣΚΟΛΥΤΗΣ
Είναι το κυριότερο ξυλοφάγο έντομο της φιστικιάς (εικόνα 4) και εμφανίζεται την άνοιξη (Απρίλιο – Μάιο). Προσβάλει κυρίως τα εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα. Καταστρέφει τους ξυλοφόρους οφθαλμούς, καθώς και τη νεαρή βλάστηση, ορύσσοντας στοές διατροφής και προκαλώντας ξηράνσεις.
Τα ακμαία αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής όταν το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο (τέλος φθινοπώρου – αρχές χειμώνα) και μετακινούνται σε εξασθενημένους ή ημίξερους βλαστούς, ή σε κλάδους εγκαταλελειμμένους στο έδαφος, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής και διαχειμάζουν.
Η καταπολέμηση βασίζεται κυρίως σε καλλιεργητικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά κάθε χρόνο από όλους τους καλλιεργητές μιας περιοχής, για να μη μεταναστεύουν τα έντομα από τα προσβεβλημένα δενδροκομεία στα υγιή.
- Διατήρηση των δένδρων σε καλή κατάσταση βλάστησης (λίπανση, άρδευση, κλάδεμα) και καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
- Απομάκρυνση και κάψιμο όλων των ξηρών και εξασθενημένων κλάδων από τα δένδρα, καθώς και αυτών που τυχόν έχουν απομείνει από το κλάδεμα και τον καθαρισμό των δένδρων.
Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση: fyto12@otenet.gr
ΨΥΛΛΑ
Εμφανίζεται από τα μέσα Απριλίου, ωοτοκεί το Μάιο και παραμένει πάνω στα δένδρα μέχρι την πτώση των φύλλων, συμπληρώνοντας 4-5 γενεές το χρόνο.
Προσβάλει τους βλαστούς, τα φύλλα και τους ανθοφόρους οφθαλμούς, από όπου μυζά φυτικούς χυμούς δημιουργώντας νεκρωτικά στίγματα και εκκρίνει μελιτώματα. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται δευτερογενώς είναι ο μύκητας της καπνιάς που αναπτύσσεται πάνω στη μελιτώδη ουσία. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών, οι οποίοι μένουν κλειστοί.