Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με πυρηνόκαρπα


Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες σε καλλιέργειες με πυρηνόκαρπα αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:

Ανάρσιακαρπόκαψαφυλλοδετης (ροδακινιά–νεκταρινιά)

Η δραστηριότητα των ακμαίων των εντόμων διαφέρει ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

Καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν συστηματικά (δύο φορές την εβδομάδα) τις φερομονικές παγίδες στους οπωρώνες τους, προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα της δραστηριότητας των ακμαίων των εντόμων. Δεδομένου ότι οι συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αντικατοπτρίζουν πάντα το ύψος της προσβολής, καλό είναι οι καλλιεργητές να μην εφησυχάζουν.

Συστήνεται να προβαίνουν ανά τακτά διαστήματα σε ένα έλεγχο προσβολής και αναλόγως να επεμβαίνουν άμεσα για την προστασία της παραγωγής με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με σκευάσματα που καταπολεμούν και τα τρία έντομα.

Καρπόκαψα δαμασκηνιάς

Για την καρπόκαψα της δαμασκηνιάς ισχύουν όσα αναφέρονται ανωτέρω για τα έντομα ανάρσια, καρπόκαψα και φυλλοδέτη ροδακινιάς και νεκταρινιάς.

Μύγα μεσογείου

Την εποχή αυτή διαπιστώνεται σημαντική δραστηριότητα των ακμαίων του διπτέρου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ημιορεινές), αλλά και προσβολές σε καρπούς

Η μύγα της Μεσογείου μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα καταστρεπτική για πολλά είδη καρπών, από την έναρξη του σταδίου ωρίμανσης (αλλαγή χρώματος) και μέχρι τη συγκομιδή. Συνιστάται άμεση προστασία των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, με ψεκασμό κάλυψης ή δολωματικό ψεκασμό Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ενώ οι δολωματικοί περίπου ανά εβδομάδα. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών.

Τρόπος εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών: Στο ψεκαστικό διάλυμα προστίθεται ελκυστική ουσία (υδρολυμένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Ψεκάζεται με ποσότητα περίπου 200ml (ποτήρι κρασιού) το εσωτερικό και κορυφαίο τμήμα της κόμης (φύλλωμα και όχι καρποί) κάθε δεύτερου ή τρίτου δένδρου του οπωρώνα. Τα δένδρα της περιμέτρου του οπωρώνα σε μία ή δύο σειρές ψεκάζονται όλα. Είναι σημαντικό να ψεκάζονται ο φράχτης και οι θάμνοι στην περίμετρο του οπωρώνα.

Μονίλια (βερικοκια-ροδακινια–νεκταρινια-δαμασκηνια)

O παρατεταμένα άστατος, βροχερός και υγρός καιρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας. Η ευπάθεια των καρπών στον παθογόνο μύκητα μεγαλώνει όσο αυτοί πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμασης, καθώς και μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα που τραυματίζουν τους καρπούς, όπως το χαλάζι και οι ισχυροί άνεμοι.

Για την προστασία των καρπών από τη ασθένεια και ιδιαίτερα σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής από τον μύκητα, συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

Επιπλέον, στα κεράσια συστήνεται η διακοπή των ποτισμάτων μερικές μέρες πριν τη συγκομιδή, για την αποφυγή ρωγμών, οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου της ασθένειας

Προσοχή:     Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr.

 

Προηγούμενο άρθρο Με αφορμή την απάντηση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας στη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες
Επόμενο άρθρο Προσφορά Ντοκουμέντου από το Αρχείο του ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των βουνοκορφών των Αγράφων