Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με υπαίθριο αγγούρι


Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες σε καλλιέργειες με υπαίθριο αγγούρι. Πιο αναλυτικά:

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Pseudoperonospora cubensis)

Αναμένεται η είσοδός του  περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με αγγουριές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στους νομούς  Μαγνησίας–Καρδίτσας-Λάρισας -Τρικάλων-και Φθιώτιδας.

 Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

  Συνθήκες ανάπτυξης: Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

  Καταπολέμηση:

  • Απομακρύνoυμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα.
  • Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με Cymoxanil, Copper hydroxide, dimethomorph, Chlorothalonil, Mancozeb. κ.α. επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

  • Συστάσεις : Να γίνει ψεκασμός των φυτών αγγουριάς με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: pkpfpfevolou@minagric.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

Προηγούμενο άρθρο Στις 27 και 28 Ιουλίου το 11ο Παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών
Επόμενο άρθρο Παράταση έως 19 Αυγούστου για την υποβολή αίτησης για τηλεοπτικό σήμα