Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες σε πυρηνόκαρπα


Η περίοδος μεταξύ έναρξης βλάστησης και σχισίματος / πτώσης του κάλυκα αποτελούν μία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων, κυρίως όσον αφορά σοβαρές ασθένειες, αλλά και εντομολογικούς εχθρούς.

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πυρηνοκάρπων είναι πολλές με σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τον βλαστικό κύκλο (λιγότερο ή περισσότερο πρώιμες, μεσοπρώιμες, λιγότερο ή περισσότερο όψιμες ποικιλίες).

Την περίοδο αυτή οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο των διογκωμένων οφθαλμών και ορισμένες πιο πρώιμες ποικιλίες στο στάδιο της ρόδινης/λευκής. Οι ποικιλίες κερασιάς βρίσκονται στο στάδιο των διογκωμένων οφθαλμών

Αποτελεί μεγάλης οικονομικής σημασίας μυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων. Η έναρξη της προσβολής του παθογόνου μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του άνθους και η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των ματιών, μέχρι και την πτώση των πετάλων. Με υγρό και βροχερό καιρό η μόλυνση των ανθέων είναι δυνατό να προκληθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα συνιστώνται αυτή την εποχή δύο ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια μυκητοκτόνα.

Ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο του ρόδινου ή λευκού μπουμπουκιού και ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση.

Στην περίπτωση παρατεταμένης και βροχερής περιόδου άνθησης και ανάλογα με το ιστορικό προσβολών του μύκητα στην περιοχή, συνιστάται και τρίτος ψεκασμός έτσι, ώστε τα άνθη να είναι προστατευμένα από μολύνσεις μέχρι και λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων.

Η χημική καταπολέμηση του μύκητα για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών, διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μακρινές αποστάσεις.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Κορύνεο

Διαδεδομένη και επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια των πυρηνοκάρπων, διότι μπορεί να προσβάλλει όλα τα φυτικά μέρη. Προκαλεί από νεκρωτικές κηλιδώσεις φύλλων, καρπών και βλαστών, μέχρι και νεκρώσεις κλάδων και δένδρων. Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό. Οι φυτικοί ιστοί είναι ευπαθείς στις μολύνσεις όλες τις εποχές του χρόνου, με ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Για την προστασία της νεαρής βλάστησης από τον μύκητα συνιστάται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.

Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια), κάνοντας χρήση μυκητοκτόνου που καταπολεμεί και τις δύο ασθένειες.

 

Εξωασκοί

Οι μυκητολογικές αυτές ασθένειες είναι σοβαρές για τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά (χαρακτηριστική παραμορφωτική υπερπλασία των φύλλων), καθώς και τη δαμασκηνιά (παραμορφωτική υπερπλασία των καρπών). Η ασθένειες ευνοούνται από βροχερό και υγρό καιρό και από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνήθως ένας ψεκασμός των δένδρων κατά την περίοδο του λήθαργου και μέχρι πριν το φούσκωμα των ματιών είναι αρκετός για την προστασία της καλλιέργειας.

Ωστόσο, στην περίπτωση καλλιεργειών με ιστορικό προσβολής από τις ασθένειες και ιδιαίτερα όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μόλυνση συνθήκες, συνιστάται ένας ψεκασμός κατά την ρόδινη / λευκή κορυφή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.

Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια).

 

Ωίδια

Οι μύκητες προσβάλουν κυρίως τη ροδακινιά, τη νεκταρινιά και τη βερικοκιά, ζημιώνοντας την τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς.

Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και μεγάλη ηλιοφάνειακαι. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή στα νεαρά δένδρα, τις όψιμες ποικιλίες και τη νεκταρινιά.

Για την προστασία των ευαίσθητων στην ασθένεια καλλιεργειών αυτή την εποχή, συνιστάται ένας ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων και ένας δεύτερος αργότερα κατά την πτώση του κάλυκα, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.

Οι ψεκασμοί αυτοί θα μπορούσαν να συνδυαστούν με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια).

Σκωρίαση

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει συνήθως ροδακινιά, νεκταρινιά βερικοκιά και δαμασκηνιά. Προκαλεί στιγμάτωση φύλλων και καρπών.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα αυτή την εποχή, συνιστάται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων.

Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια)

Κυλινδροσπορίωση

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει κυρίως την κερασιά και τη βυσσινιά. Προκαλεί στιγμάτωση και χλώρωση των φύλλων. Σοβαρή προσβολή από την ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντική αποφύλλωση των δένδρων.

Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα αυτή την εποχή, συνιστάται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων.

Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη Φαιά Σήψη (Μονίλια).

Θρίπες

Σε οπωρώνες νεκταρινιάς και δαμασκηνιάς, στους οποίους κατά την περίοδο της άνθησης διαπιστωθεί δραστηριότητα θριπών στα άνθη, συνιστάται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων και μέχρι την πτώση του κάλυκα.

Η καταστροφή των ζιζανίων, κυρίως αυτών που είναι ανθισμένα, μέσα και γύρω από τις καλλιέργειες, αποτελεί σημαντικό μέτρο περιορισμού των προσβολών των ανθέων των καλλιεργειών από τους θρίπες.

Προσοχή:

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθησης και όπου αυτό είναι αναγκαίο να γίνονται οι ψεκασμοί κατά τις απογευματινές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Για θέματα διάγνωσης πάσης φύσεως προσβολών των φυτών, οι καλλιεργητές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε εξειδικευμένους γεωπόνους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Βουλγαρία