- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ευχαριστήρια επιστολή του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Δ. Σκάλκου στον Περιφερειάρχη

Ευχαριστήρια επιστολή (27-3- 2020) απέστειλε  στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,  ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, χαιρετίζοντας το  πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο Κώστας  Αγοραστός για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα και  η  Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

«Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας» αναφέρει ο κ. Σκάλκος, «είναι πραγματικά χρήσιμες και κινούνται στην κατεύθυνση των θέσεων που ήδη προωθούμε από την πλευρά μας» Και προσθέτει: «Επιτρέψτε μου  να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε, όσο και αμέσως μετά για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες είναι όχι απλά καλοδεχούμενη αλλά επιβεβλημένη».

Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και του νέου Προγράμματος 2021-2027 για την θωράκιση της δημόσιας υγείας, την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων και τα αναγκαία μέτρα για την  επόμενη μέρα στην οικονομία και την κοινωνία.  Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για κατάργηση της εθνικής συμμετοχής και αύξηση στο 100% της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν και πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, που εισηγείται ακόμη:

-Οριζόντια παράταση της διάρκειας της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, τουλάχιστον κατά 2 έτη,  μέχρι το τέλος του 2025 και

– Διευκόλυνση των κρατών – μελών για χρήση σημαντικού ποσοστού υπερδέσμευσης 600% στα  τρέχοντα Προγράμματα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσες και επείγουσες ανάγκες και τακτοποίηση με μεταφορά έργων και δράσεων στα Προγράμματα της νέας Περιόδου 2021-2027.

Η επιστολή

Στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναφέρει: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας με την οποία μας διατυπώνετε μια σειρά προτάσεων για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πιστώσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της διάχυσης της Νόσου COVID -19 στη Χώρα μας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε συνεχή διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχει στην Ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής για την αποτελεσματική εφαρμογή της επενδυτικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronovirus Response Investment Initiative).

Παράλληλα μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τρόπους που θα συμβάλουν κατάλληλα, προωθούνται στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο από την Κυβέρνηση.

Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας, είναι πραγματικά χρήσιμες και κινούνται στην κατεύθυνση των θέσεων που ήδη προωθούμε από την πλευρά μας.

Επιτρέψτε μου τέλος να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνουμε, όσο και αμέσως μετά για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες είναι όχι απλά καλοδεχούμενη αλλά επιβεβλημένη».