Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας


Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Tolerance-Akeyto Europe anIntegration»μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Λετονία συναντήθηκαν στην Καρδίτσα από τις 18 έως και τις 23 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Διευθυντής του σχολείου, Αναστάσιος Τσίρας, εκπαιδευτικοί και μαθητές υποδέχθηκαν θερμά τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η κινητικότητα στην Ελλάδα αφορούσε στην αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων με φυσικές και διανοητικές ιδιαιτερότητες. Περιείχε πλήθος δραστηριοτήτων εστιασμένων πάνω στο θέμα αυτό με σκοπό την γνώση και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων μαθητών. Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο υποδοχής 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας.

Οι μαθητές αισθάνθηκαν άνετα από την πρώτη στιγμή και ανέπτυξαν γλωσσικές δεξιότητες, επικοινωνώντας στην αγγλική γλώσσα. Η κινητικότητα ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής και εισήγηση της υπεύθυνης συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού του ΚΕΣΥ Καρδίτσας, κ.Ευφροσύνης Μυργιώτη με θέμα την αποδοχή ατόμων με αναπηρία. Ακολούθησαν δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα στις οποίες συμμετείχαν μεικτές ομάδες μαθητών.Με τρόπο αυθόρμητο και ευρηματικό ανταποκρίθηκαν στις προγραμματισμένες δράσεις, βίωσαν μέσα από αυτές τη διαφορετικότητα, προώθησαν τη δημιουργική τους σκέψη, δημιούργησαν ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και αποδοχής.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολιτιστικές επισκέψεις στην αρχαιολογική περιοχή της Ακρόπολης Αθηνών, στο Μουσείο Ακρόπολης, στα Μετέωρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μουσείο πόλης, στο φράγμα Πλαστήρα και διάφορα workshops, όπως στο Θεοδωρίδειο ίδρυμα «Ορίζοντες» Καρδίτσας και στο Κ.Π.Ε. Περτουλίου-Τρικκαίων.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές βοήθησαν σημαντικά με την εθελοντική προσφορά τους στην επιτυχία του προγράμματος.

Έτσι, αποτυπώθηκε στην πράξη το μήνυμα του προγράμματος αυτού, που δεν είναι άλλο από την ….αποδοχή. Μερικές σκέψεις που μοιράστηκαν οι μαθητές συνοψίζονται στα παρακάτω:

Αποδοχή δεν σημαίνει πως χαίρεσαι γι’ αυτό που συμβαίνει ή πως συμφωνείς απαραίτητα με αυτό. Σημαίνει πως έχεις την ωριμότητα να αντιληφθείς πως η ζωή δεν είναι μονόδρομος , ότι υπάρχουν δύο ή περισσότερες όψεις μιας εικόνας.

Σημαίνει πως έχεις την αντιληπτική ικανότητα να αποδεχθείς πως δεν εξαρτώνται όλα από σένα. Από σένα όμως εξαρτάται ο τρόπος που θα τα αντιμετωπίσεις και πόσο θα τα αφήσεις να σε επηρεάσουν. Το κλειδί της ευτυχίας είναι η αποδοχή.

Η τελευταία μέρα αφιερώθηκε στην αξιολόγηση της κινητικότητας, στην ανταλλαγή απόψεων και εντυπώσεων, στην αξιολόγηση, ανατροφοδότηση και στην επίδοση των εγγράφων της κινητικότητας. Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις, νέες φιλίες που δημιουργήθηκαν, και με την υπόσχεση της μελλοντικής συνεργασίας των σχολείων σε κάποιο νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

Προηγούμενο άρθρο Τριήμερο Λειτουργικό Σεμινάριο με θέμα: Οι ακολουθίες του νυχθημέρου
Επόμενο άρθρο Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας ενημερώνει για τον κορονοϊό