Ευρωπαϊκός προσανατολισμός Δ. Καρδίτσας – Δ.Ω.Κ.


Ο Δήμος Καρδίτσας – Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας εισέρχεται δυναμικά στο πεδίο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Από το Φεβρουάριο 2007 σχεδίασε δύο (2) ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν από 20/7/2008 έως 3/8/2008 (2 εβδομάδες).

Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δια Βίου Μάθησης- Υποπρόγραμμα Leonardo da Vinci – Κινητικότητα». Αφορά εκπαιδευτική επίσκεψη στον εκπαιδευτικό οργανισμό PHILIPS COLLEGE στην Κύπρο.

Επιλέχθηκε η Κύπρος λόγω των βαθιών σχέσεων αδελφοσύνης μεταξύ των δυο λαών. Η Κύπρος είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα που παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη στον τομέα της οργάνωσης και διοίκησης των διαφόρων υπηρεσιών της αλλά επίσης αναπτύσσει μεγάλη πολιτιστική κίνηση ιδιαίτερα στο χώρο της μουσικής. Επίσης είναι μεταξύ των χωρών που αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ε.Ε., οικονομικά αναπτυγμένη και με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πρώτο πρόγραμμα με κωδικό LLP-LDV/PLM/2007/EL/155 συμμετέχουν σαράντα (40) άτομα. Στο δεύτερο πρόγραμμα με κωδικό LLP-LDV/PLM/2007/EL/156 συμμετέχουν δέκα (10) άτομα.

Τα προγράμματα Leonardo Da Vinci, χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και περιλαμβάνουν διάφορες δράσεις- σχέδια, όπως: κινητικότητα, ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων, πιλοτικά, υλικό αναφοράς, κ.λ.π. Κάποιες δράσεις από τις παραπάνω αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού κάθε χώρας- μέλους που για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Για να φτάσουμε όμως ως εδώ απαιτήθηκε πολύμηνη προσπάθεια εκ μέρους του κ. Σουφλάκου Βασιλείου (δημοτικός σύμβουλος – πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας) που συντόνισε την όλη προσπάθεια. Τα στάδια που ακολουθήθηκαν ήταν τα εξής :

  • 1. προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2007),
  • 2. διαδικασία αξιολόγησης και ανακοίνωσης των σχεδίων που εγκρίθηκαν από το ΙΚΥ (Φεβρουάριος ως Δεκέμβριος 2007)
  • 3. φάση προετοιμασίας για την μετάβαση (Μάρτιος ως Ιούλιος 2008)
  • 4. φάση υλοποίησης (20/7 ως 3/8/2008)
  • 5. φάση απολογισμού και διάδοσης (Αύγουστος ως Σεπτέμβριος 2008).

Ανάδοχος Φορέας & Οργανισμός Αποστολής είναι ο Δήμος Καρδίτσας – Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, που βρήκε το φορέα υποδοχής, τους συμμετέχοντες και γενικότερα είχε την ευθύνη της οργάνωσης του προγράμματος αυτού. Το μεγαλύτερο κέρδος από μεριάς του φορέα αποστολής θα είναι η επίτευξη επιτυχούς διακρατικής συνεργασίας και ανταλλαγή εμπειριών. Συμμετέχουν στην εκπαιδευτική και πολιτιστική επιμόρφωση διοικητικοί σύμβουλοι, υπεύθυνοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μέλη προσωπικού, στελέχη, μέλη και συνεργάτες του Δήμου Καρδίτσας -Δημοτικού Ωδείου Δήμου Καρδίτσας.

Πεδίο επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι η εφαρμογή σύγχρονων Μεθόδων Διοίκησης στον πολιτισμό με χρήση Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής – Επικοινωνιών

Οργανισμός Υποδοχής: Η συμβολή του PHILIPS COLLEGE ως εταίρου υποδοχής θα είναι αποφασιστική στην υλοποίηση του προγράμματος. Διαθέτει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία – προσόντα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (εργαστηριακή υποδομή, εκπαιδευτές υψηλής επιστημονικής στάθμης, προσαρμοστικότητα της εκπαίδευσης στις ανάγκες και γνώσεις των συμμετεχόντων, κ.λ.π.). Θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης της εκπαίδευσης,  οργάνωση διαμονής και διατροφής, των εσωτερικών μετακινήσεων και της πολιτιστικής ενημέρωσης.

Το PHILIPS COLLEGE είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο. Ε¶ίναι ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία οι σπουδαστές μπορούν να εγγραφούν μετά την ολοκλήρωση δωδεκαετούς εκπαίδευσης. ¶Είναι ιδιωτικό, ανεξάρτητο, διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο προσφέρει προγράμματα σπουδών ενός έτους, διετή, τριετή και τετραετή. ¶Το Κολέγιο στοχεύει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των νέων που προετοιμάζονται για να σταδιοδρομήσουν στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις δημόσιες υπηρεσίες. ¶Η γλώσσα της διδασκαλίας στο PHILIPS COLLEGE είναι τα αγγλικά. ¶Έχει καθιερωθεί ως ακέραιο και σεβαστό κομμάτι της ευρύτερης κοινότητας της Κύπρου. ¶Από την ίδρυσή του συνεχώς αυξάνει τη δυναμικότητά του και περιλαμβάνει έξι πανεπιστημιακά τμήματα που επανδρώνονται από σεβαστούς ακαδημαϊκούς. ¶Προσφέρει εκπαίδευση και εξειδικευμένη κατάρτιση στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, της λογιστικής και των χρηματοοικονομικών, των δημόσιων σχέσεων, της νομικής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, της προσχολικής εκπαίδευσης, του μάρκετινγκ και των διεθνών τραπεζικών εργασιών. Είναι αναγνωρισμένο σε εθνικό επίπεδο ¶από το Συμβούλιο πιστοποίησης (SEKAP) της Δημοκρατίας της Κύπρου  και ¶σε διεθνές επίπεδο ¶από το εθνικό Συμβούλιο για τα εκπαιδευτικά βραβεία (NCEA) της Ιρλανδίας. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη) και προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές. ¶

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη κατάρτισης-επιμόρφωσης των συμμετεχόντων μέσα στα όρια  και στα πλαίσια των ταχύτατων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο πολύ-πολιτισμικό περιβάλλον της ενωμένης Ευρώπης. Εστιάζει στην αξία της συνεχούς κατάρτισης, στην ποιοτική στόχευση των πολιτιστικών συστημάτων με χρήση νέων τεχνολογιών, με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας των συμμετεχόντων να προσαρμόζονται και να μπορούν να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές αλλαγές με την αξιοποίηση των ΤΠΕ.

Οι γλώσσες εργασίας είναι η ελληνική και η αγγλική και θα διδάξουν καθηγητές υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Η κατάρτιση θα διαρκεί 3-4 ώρες καθημερινά. Οι συμμετέχοντες με την ολοκλήρωση της κατάρτισης θα λάβουν Βεβαίωση/Δίπλωμα πιστοποίησης των γνώσεων που θα αποκομίσουν.

Ο Δήμος Καρδίτσας – Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας φρόντισε για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων. Παρείχε πλήρη πρακτική υποστήριξη όπως πληροφορίες και συμβουλές και δράσεις, για διάφορα θέματα ώστε να καταστήσει άνετη την παραμονή στο εξωτερικό, όπως : α. Τη μετάβαση και διαμονή, διατροφή και ασφάλιση, γ. Διένειμε αναλυτικό φυλλάδιο- έντυπο οδηγιών για την περίοδο τοποθέτησης καθώς και πολιτιστικές πληροφορίες του τόπου υποδοχής, δ. πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, οικονομική διαχείριση, δυνατότητες οικονομικών συναλλαγών και επικοινωνίας, ε. Πλήρη ενημέρωση για τις πολιτιστικές επισκέψεις και μουσικές εκδηλώσεις στ. Πλήρη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις (διατήρηση καρτών επιβίβασης, συμπεριφορά, τήρηση ωραρίου εκπαίδευσης, ηλεκτρονική υποβολή έκθεσης συμμετέχοντα, κ.λ.π.), που συνάδουν με τις απαιτήσεις ορθής και χρηστής διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης του προγράμματος.

Στον ελεύθερο χρόνο η αποστολή θα γνωρίσει τον κυπριακό πολιτισμό με επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία της Κύπρου (χωρίς οικονομική επιβάρυνση του προγράμματος) ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα σημαντικότερα σημεία του πολιτισμού και κουλτούρας. Έτσι οι ημέρες παραμονής θα προσφέρουν όχι μόνον επαγγελματική αλλά και πολιτισμική επιμόρφωση.

Επειδή η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δεν ήταν επαρκής, συμφωνήθηκε με τέσσερεις (4) κυπριακούς δήμους  να διοργανωθούν πολιτιστικές – μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Οι δήμοι αυτοί ανέλαβαν ένα μέρος της δαπάνης των μετακινήσεων και της διατροφής. Σχήματα του Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσουν στο κυπριακό κοινό τις ικανότητές τους μέσα από μοναδικές παραστάσεις που θα είναι επικεντρωμένες στη διαδρομή της ελληνικής μουσικής και ήχων.

Εδώ θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία για το έργο του Ι.Κ.Υ. (ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού). που συντονίζει όλες τις διαδικασίες των ελληνικών φορέων και φροντίζει για την άριστη εικόνα της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο εξειδικευμένο προσωπικό του που μας δίνουν τη δυνατότητα να βγούμε από τα όρια της πατρίδας μας και να αποκτήσουμε ευρωπαϊκή εκπαίδευση & κατάρτιση.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τάξη στο χάος της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης