Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την άμυνα και την ασφάλεια


Άκρως επιτυχημένη κρίνεται η παρουσία του Προέδρου της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κώστα Τσιάρα, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. στη Ρώμη το διήμερο 7 & 8 Νοέμβριου.

Ο κ. Τσιάρας συμμετείχε ενεργά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις του πέτυχε την ανάδειξη των εθνικών μας θέσεων σε βασικά σημεία των συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στην Ιταλική πρωτεύουσα. Σημαντικότερη όλων των παρεμβάσεων, ήταν η υιοθέτηση στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου ειδικής αναφοράς για την Κύπρο και τις πρόσφατες τούρκικες προκλήσεις. Πιο συγκεκριμένα τα Εθνικά Κοινοβούλια των Ευρωπαίων Εταίρων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις νέες εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Επισημαίνουν, πως κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες είναι σημαντικό να αποκατασταθεί το θετικό κλίμα, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Ταυτόχρονα, κατά την παρουσία στις εργασίες της διάσκεψης  της νέας Ύπατης Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, κας  Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Βουλευτής Καρδίτσας, λαμβάνοντας τον λόγο και απευθυνόμενος στην κα Μογκερίνι, υπογράμμισε, πως η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής μιας πιο αποτελεσματικής και παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ιδιαίτερα για την κρίση στη Συρία και το Ιράκ και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους και της εκεί ανθρωπιστικής κρίσης τόνισε, πως κομβικό στοιχειό είναι η αποφασιστική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κυρίως από τα κράτη της εγγύς περιφέρειας. Ωστόσο, μόνο με στρατιωτικά μέσα δεν είναι δυνατόν να εξαλειφτεί το πρόβλημα των τζιχαντιστών στην περιοχή. Χρειάζεται και μια διαδικασία πολιτικών αλλαγών, που θα εξασφαλίζουν την σταθερότητα στην συγκεκριμένη περιοχή και θα αποτρέψουν την επέκταση των τζιχαντιστών σε άλλες, όπως π.χ. την Λιβύη. Και εδώ η Ε.Ε. μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, που να την καθιστούν διαμορφωτή των εξελίξεων και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διανομή φρούτων από το Σύλλογο Τριτέκνων
Επόμενο άρθρο Εφαρμογή του Ν.3542/2014 για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» αγροτικών δανείων ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα