Στην πρόληψη και στην προστασία της χοιροτροφίας στρέφει την προσοχή της η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (15/10) ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Καρδίτσαςμε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.
Στη σύσκεψη έγινεενδελεχής ενημέρωση, συζητήθηκανπροτάσεις και αναλήφθηκε η μέριμνα για την εφαρμογή μέτρων απαραίτητων για την αντιμετώπιση του νοσήματος.
Στις άμεσες προτεραιότητές της, η Π.Ε. Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας, τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Χοιροτρόφων, την Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος,τα Τμήματα Αγροτικής Παραγωγής των Δήμων, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους, τη Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, τις υπηρεσίες των Δασαρχείων, Θηροφυλακής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής του νομού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου, είναι η διανομή έντυπου υλικού με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών.
H προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας κα Σεβαστή Ασλανίδουπαρουσίασε στους παρευρισκόμενους τους κινδύνους, τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης για τον ιό και επέστησε την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή με τον παθογόνο ιό. Τόνισε δε, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για διανομή ενημερωτικών αφισών σε όλες τις περιοχές του νομού μας, ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις σε τοπικό επίπεδο για τον έλεγχο και την πρόληψη του νοσήματος. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Π.Ε. Καρδίτσας για τη μέριμνα και τη συνδρομή της στην προβολή και ευαισθητοποίησή της, εξαίροντας την άμεση ανταπόκρισή της σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιογενής ασθένεια που προσβάλλει μόνο τους χοίρους, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στη χώρα μας, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Αποτελεί όμως σοβαρό κίνδυνο για τη χοιροτροφία.Μέχρι στιγμής, πλήττει τη χοιροτροφία των γειτονικών κρατών καθώς και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και η εξάπλωσή της πλησιάζει προς τα Ελληνικά σύνορα. Το κοντινότερο τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στη Βουλγαρία και σε απόσταση 13χλμ από την ελληνική μεθόριο.
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα πρόληψης αλλά και στο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών:
«Κάθε πολίτης, φορέας ή ομάδα που δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο και τα δάση της Π.Ε. Καρδίτσας (κτηνοτρόφοι, κυνηγετικοί σύλλογοι, Θηροφυλακή και δασικές Υπηρεσίες) οφείλει να επιδείξει αυξημένη επαγρύπνηση και να αναφέρει στο Τμήμα Κτηνιατρικής οποιοδήποτε περιστατικό αυξημένης θνησιμότητας στους πληθυσμούς αγριόχοιρων, ανεύρεση εστίας νεκρών ζώων σε αριθμούς πέραν του φυσιολογικού ή ύπαρξης ζώων με τα προαναφερθέντα κλινικά συμπτώματα. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας εφαρμόζει πάντοτε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευτεί ο ζωικός πληθυσμός από την επέλαση του ιού. Με γνώμονα την πρόληψη και όχι τη θεραπεία, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες χοιροτρόφους, τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων, τους κυνηγούς αγριόχοιρων και το καταναλωτικό κοινό της Π.Ε. Καρδίτσας. Είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του νομού, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και προστασία της επικίνδυνης αυτής επιζωοτίας».