Την ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ καθησυχάζοντας σε ένα βαθμό τις έντονες ανησυχίες για το τι στάση θα ακολουθήσει η Γερμανία.
Η καγκελάριος τόνισε, βέβαια, σε όλους τους τόνους ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να δείξει αποφασιστικότητα και να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάθος χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της.
Η παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την έγκριση βοήθειας, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ.
H Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί σε περαιτέρω μέτρα μείωσης δαπανών και να δείξει ότι μπορεί να επιστρέψει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη πριν η Γερμανία εγκρίνει την χορήγηση έκτακτης βοήθειας προς τη χώρα, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
«Χρειαζόμαστε μια θετική εξέλιξη στην Ελλάδα μαζί με επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης δαπανών», είπε η Α.Μέρκελ σε δημοσιογράφους.
«Η Γερμανία θα βοηθήσει εάν εκπληρωθούν οι κατάλληλοι όροι, κάτι που θα πάρει ακόμη μερικές ημέρες. Η Γερμανία νοιώθει τεράστια ευθύνη για τη σταθερότητα του ευρώ» τόνισε η κυρία Μέρκελ.
«Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί σκληρά μέτρα, όχι μόνο για μία χρονιά αλλά για αρκετά έτη, τότε υπάρχει πολλές πιθανότητες να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του ευρώ για όλους μας» πρόσθεσε με νόημα η καγκελάριος της Γερμανίας, προσθέτοντας επίσης ότι το Βερολίνο περιμένει πρώτα την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον.
Κληθείσα να σχολιάσει προτάσεις συμπολιτευόμενων βουλευτών περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η καγκελάριος επανέλαβε κατηγορηματικά την σταθερή θέση της Γερμανίας: «Λέω ξεκάθαρα όχι. Το ζητούμενο είναι μία σύντομη αντίδραση προς όφελος του ευρώ» απάντησε η Ανγκελα Μέρκελ.
Στη σημασία της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα για την χρηματοικονομική σταθερότητα επιμένει ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Ολι Ρεν, όπως αναφέρει το Reuters.
Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, η επίτευξη συμφωνίας για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι θέμα που αφορά την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο και όχι μόνο την Ελλάδα.
Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί για την Ελλάδα.
Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε είπε ότι η βοήθεια μπορεί να είναι διαθέσιμη πριν τις 19 Μαΐου.
Η Γερμανία θέλει να αποδεσμευτεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τις 19 Μαΐου, «αν αυτό καταστεί δυνατόν» είπε ο Σόιμπλε, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού, και προσέθεσε ότι η νομοθετική έγκριση μπορεί να είναι έτοιμη στις 7 Μαΐου.
Πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλουν τα χρήματα για την Ελλάδα να διατεθούν ταυτόχρονα.
Παράλληλα, το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες, είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα από την Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αμεση δράση ζητουν Μπαρόζο-Σαρκοζί
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησαν από κοινού «άμεση δράση» προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα, είπε την Δευτέρα το γραφείο του Ν.Σαρκοζί σε ανακοίνωση όπως αναφέρει το Reuters.
Οι δύο ηγέτες είπαν επίσης ότι είναι σημαντικό να «αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη», σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων.