Ειδήσεις

Ετήσια συνεστίαση του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Απόλλων


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια καθιερωμένη συνεστίαση του Απόλλωνα το Σάββατο το βράδυ στο Κέντρο Αντωνίου στη Μητρόπολη. Την βραδιά άνοιξε η χορωδός Χριστίνα Αργυροπούλου με το «Φίλοι μ’, καλωσορίσατε» και ακολούθησε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Απόλλωνα, η οποία τραγούδησε μερικά απ’ τα τραγούδια που πρόκειται σύντομα να ηχογραφήσει. Στη σύντομη ομιλία της η πρόεδρος Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά καλωσόρισε και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας τα παρακάτω:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» και σας εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο βράδυ. Το Κέντρο μέσα από τις ετήσιες δράσεις, που σκοπό έχουν την ανάδειξη της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, προσπαθεί να δώσει και διεξόδους διασκέδασης, που τόσο έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα, στις μέρες μας. Μια συνεστίαση, όπως η αποψινή, κάποιες εκδρομές, όπως αυτή που οργανώνει από τις 22-28 Απριλίου σε πόλεις τριών Βαλκανικών χωρών, είναι οι συμπληρωματικές εκδηλώσεις που οργανώνει σε ετήσια βάση. Το ζητούμενο του Απόλλωνα είναι η ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των μελών του.  Και πιστεύω πως τα καταφέρνει.

Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι  το Σάββατο στις  18 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης το Κ.Ι.ΛΕ. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» θα παρουσιάσει από κοινού με τα ΓΑΚ Ν. Καρδίτσας, τα βιβλιοπωλεία Παιδεία και τις εκδόσεις Ταξιδευτής  το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Αυδίκου, Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο «Οι τελευταίες πεντάρες>, εκδόσεις Ταξιδευτής. Πρόκειται για μια εκδήλωση καλά οργανωμένη με ομιλητές τον ποιητή Ηλία Κεφάλα και τον Δημοσιογράφο-Συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη. Δραματοποιημένα κείμενα του βιβλίου θα παρουσιάσει η ηθοποιός Βάσω Μακρή, υπεύθυνη του Δημιουργικού Εργαστηρίου Θεάτρου Όψεις και το μουσικό μέρος θα καλύψει ο Δάσκαλος-Μουσικός Γιώργος Παπακυρίτσης.

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα μας μεταφέρει στην μεταπολεμική Πρέβεζα και στα γεγονότα της Παργινόσκαλας τον Σεπτέμβριο του 1944, οπότε και εκτελέστηκαν 48 πολίτες και ανάμεσά τους νεαρά παιδιά που συγκροτούσαν την ΕΠΟΝ. Ακολούθησε κατόπιν ο ΕΛΑΣ που εκτέλεσε 40 ντόπιους που είχαν δεσμούς με τον ΕΔΕΣ. Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στην εποχή του εμφυλίου πολέμου που άφησε ανοιχτές πληγές μέχρι και στις μέρες μας.”Οι πληγές δεν κλείνουν με το να κλείνουμε τα μάτια και να σβήνουμε τις σελίδες της ιστορίας. Χρειάζεται να θυμόμαστε για να τιμήσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους, εκείνους που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο των σκοπιμοτήτων”. Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που βγαίνει μέσα από το βιβλίο του αγαπημένου φίλου του Κ.Ι.Λ.Ε. “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ” και της Καρδίτσας που τόσο αγάπησε ο Βαγγέλης Αυδίκος και που τη βοηθά ποικιλοτρόπως.

Με την πραγματοποίηση της τελευταίας αυτής εκδήλωσης ο Απόλλωνας επιστρέφει στο κανονικό του πρόγραμμα και επικεντρώνεται στην οργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017 και συνδιοργανώνει με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο Πολιτική Ακαδημία Επιμόρφωσης Στελεχών της ΝΔ Θεσσαλίας στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Συνεργασία ΤΕΙ Θεσσαλίας και Μουσείου Μανιταριών