Ειδήσεις

Εστίες Καταρροϊκού Πυρετού και λήψη μέτρων στην Π.Ε. Καρδίτσας


Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση 8 εστιών καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Κατόπιν τούτου η Δημοτική Ενότητα Μουζακίου και οι Τοπικές Κοινότητες Οξυάς, Πορτής, Βατσουνιάς, Δρακότρυπας, Βλασίου, Δροσάτου, Κουμπουριανών, Μαράθου, Πετροχωρίου, Στεφανιάδος, Ανθηρού, Αργιθέας, Ελληνικών, Θερινού, Καλής Κώμης, Καρυάς, Μεσοβουνίου και Πετρωτού ανήκουν στη ζώνη ελέγχου η οποία εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

            Στη ζώνη ελέγχου ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις μηρυκαστικών από και προς τις εκμεταλλεύσεις, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων για άμεση σφαγή, σε σφαγείο που βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου.
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων κατά τις ώρες δραστηριότητας των φορέων (σκνιπών/κουνουπιών).
  • Εφαρμόζονται τακτικές εντομοκτονίες, με τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων τόσο στα ζώα, όσο και στους στάβλους, τους γύρω χώρους και ιδίως σε σημεία που συγκεντρώνονται σκνίπες και κουνούπια (π.χ. λιμνάζοντα νερά, χόρτα).

            Οι υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε. Καρδίτσας ανήκουν στην ζώνη προστασίας.

            Στη ζώνη προστασίας ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις μηρυκαστικών εκτός των ορίων της ζώνης προστασίας με εξαίρεση τη μετακίνηση για άμεση σφαγή και μόνο στη ζώνη επιτήρησης.
  • Εντός της ζώνης τα μηρυκαστικά μπορούν να μετακινηθούν.

Τα ζώα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μετακινούνται μόνο εάν έχει εφαρμοστεί πριν τη μετακίνηση τους κατάλληλο εντομοαπωθητικό.

Το εντομοαπωθητικό χορηγείται από ιδιώτη Κτηνίατρο, ο οποίος εκδίδει κτηνιατρική συνταγή και καταγράφει τη χορήγηση στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής. Αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής κίτρινου χρώματος μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικών αγωγών της εκμετάλλευσης για πέντε (5) χρόνια.

            Για να εγκριθεί από την Υπηρεσία μας η μετακίνηση των ζώων και να εκδοθούν υγειονομικά πιστοποιητικά, οι κάτοχοι των εκτροφών αιγοπροβάτων και βοοειδών πρέπει να προσκομίζουν στα Κτηνιατρικά Γραφεία της Υπηρεσίας μας το μητρώο της εκτροφής, τα διαβατήρια των ζώων (για τα βοοειδή) και το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής με την κτηνιατρική συνταγή, όπου θα φαίνεται η χορήγηση του εντομοαπωθητικού στα ζώα, που προορίζονται για σφαγή ή πώληση.

Παρακαλούνται οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων, βοοειδών) να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της Περιοχής τους για οδηγίες προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους από τη νόσο.

Προληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

Τα ζώα, τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού (σκνίπες) (π.χ λιμνάζοντα νερά), ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

            Ο Καταρροϊκός Πυρετός του προβάτου είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος (πυρετός μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους), ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Καραμανλής και Λυκουρέντζος με Ταλιαδούρο στη Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Δυο νέα θετικά κρούσματα Covid 19 στην Καρδίτσα