Την αναστολή της αποπληρωμής των καλλιεργητικών, κτηνοτροφικών και στεγαστικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το χρόνο που διαρκεί η χρηματοπιστωτική κρίση ζήτα, ο βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, με την ερώτηση του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & Οικονομίας και Οικονομικών, που συνυπογράφεται και από άλλους 6 βουλευτές της Ν.Δ.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα περιορίσει τη ζήτηση και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με άμεσο αποτέλεσμα την πτώση των τιμών, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής αυξάνεται.
Αφουγγραζόμενος τις ανησυχίες των αγροτών και των κτηνοτροφών, που βλέπουν το εισόδημα τους να δέχεται πιέσεις ενώ το κόστος του χρήματος συνεχώς να αυξάνεται, λόγω της συνεχούς αύξηση των επιτοκίων. Την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην αποπληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων τους προς την ΑΤΕ και στη σύναψη νέων δανείων, ο κ. Τσιάρας και οι υπόλοιποι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας προς την ΑΤΕ, ώστε να ανακουφιστούν οι Έλληνες αγρότες για όσο διάστημα κρατά η χρηματοπιστωτική κρίση.
Την ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & Οικονομίας και Οικονομικών εκτός του κ. Τσιάρα συνυπογράφουν οι βουλευτές κ.κ.: Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μανούσος Βολουδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Αντώνης Καρπούζας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΠΑΓΩΜΑ» ΧΡΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΛΟΓΩ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Οι συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ήδη ορατές και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε άμεσα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να πρωτοστατεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην λήψη μέτρων. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εγγυήθηκαν τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος με στόχο την προστασία των καταθετών, αλλά και τη ρευστότητα στην αγορά.
Μετά από αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αρκετές τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν μειώσεις επιτοκίων χορηγήσεων και «πάγωμα» των χρεών για ασθενείς κοινωνικά ομάδες.
Η κρίση όμως και τα προβλήματα ρευστότητας στην παγκόσμια αγορά οδήγησαν και στην κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Η κυβέρνηση παρεμβαίνοντας στην αγορά προχώρησε στην χορήγηση άτοκων δανείων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να καταβάλουν προκαταβολές για τα δημητριακά που συνέλλεξαν, έτσι ώστε να τα διαθέσουν αργότερα σε καλύτερες τιμές από τις προσφερόμενες.
Εκτιμούμε ωστόσο ότι λόγω της δύσκολης συγκυρίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει και η ΑΤΕ, κατά το προηγούμενο που διαμόρφωσαν οι άλλες τράπεζες, να προβεί σε αναστολή αποπληρωμής των καλλιεργητικών, κτηνοτροφικών και στεγαστικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το χρόνο που διαρκεί η κρίση.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Προτίθεστε να υποδείξετε στην ΑΤΕ -στην οποία το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος και η οποία ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον αγροτικό κόσμο- την αναστολή της αποπληρωμής των καλλιεργητικών, κτηνοτροφικών και στεγαστικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το χρόνο που διαρκεί η κρίση;»