Τον κίνδυνο να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ λόγω της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους των υποθέσεων φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος», επισημαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Κύρια αιτία της αναποτελεσματικότητας στους ελέγχους η δραματική υποστελέχωση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως περιγράφεται σε αναφορά, που συνέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο τύπο.
Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα των ελέγχων οφείλονται αποκλειστικά στη φιλοτιμία ορισμένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και των εισαγγελικών αρχών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των ελέγχων σχετικά με τη μεγάλη λίστα των «εμβασμάτων του εξωτερικού», που περιλαμβάνει 54.246 φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα έξω από το 2009 έως το 2012 (μόλις εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση), από τους οποίους έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί μόνο 588 περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα εντός του τρέχοντος έτους δισεκατομμυρίων ευρώ από δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Εκτός, όμως, των αγαθών προθέσεων και των πανηγυρικών διακηρύξεων, καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί, από τα πολιτικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου για την ενίσχυση και την εντατικοποίηση των ελέγχων για την φοροδιαφυγή και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» αξίας δισ. ευρώ.
Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, αρμοδίου για την διαφθορά. Στην ερώτηση του, ο κ. Τσιάρας, ζητά την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το απαραίτητο και κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό, επισημαίνοντας, πως ο έλεγχος της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη του μαύρου χρήματος είναι εθνική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Γι’ αυτό» υπογραμμίζει «δεν είναι δυνατόν δημόσιες υπηρεσίες με κομβικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια να παραμένουν με ελλιπή στελέχωση προσωπικού, όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους παλαιούς εργαζομένους της. Εκτός και αν για την κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά» η πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία πληρώνουν όλοι οι συνεπείς φορολογούμενοι, δεν εμπεριέχει ικανά στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, είτε την ευκαιρία για «πεζοδρομιακές» φιέστες, όπως στην περίπτωση της επαναπρόσληψης των καθαριστριών του αρμόδιου υπουργείου, ώστε να την θέσει επί της ουσίας ως άμεση προτεραιότητά της».