Ειδήσεις

Ερώτηση Τσιάρα για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ


Την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στους καταυλισμούς των προσφυγών καταγγέλλει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, που κατέκλυσαν την ελληνική επικράτεια, βρήκε απολύτως απροετοίμαστη την κυβέρνηση ως προς το ζήτημα της διαχείρισης τους. Η πολύμηνη αδράνεια των συναρμόδιων υπουργών να οργανώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, έδωσε την ευκαιρία σε πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) την δυνατότητα να αναπτύξουν την δική τους δραστηριότητα. Ωστόσο μαζί με αυτές, που έχουν μια πολύχρονη και διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα, στην χώρα αναπτύχθηκε και ένας μεγάλος αριθμός από ΜΚΟ και ομάδες αλληλέγγυων, οι οποίες όπως αποδεικνύεται καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας για τους πραγματικούς σκοπούς, που έρχονται να υπηρετήσουν.  Οι ομάδες αυτές, με συγκεκριμένες πράξεις τους, παρεμβαίνουν εμφανώς στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ακυρώνοντας στην πράξη αποφάσεις και ενέργειες της Ελληνικής Πολιτείας. Την ίδια στιγμή, δυναμιτίζουν το κλίμα εντός των προσφυγικών καταυλισμών και δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα, την ηρεμία και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, που τους φιλοξενούν, όσο και τις ήδη τεταμένες διεθνείς μας σχέσεις με γειτονικές χώρες.

Ο ύποπτος ρόλος αυτών των οργανώσεων αναγνωρίστηκε από τον έκπληκτο Έλληνα  Πρωθυπουργό μόλις πρόσφατα. Όμως το πρόβλημα ήταν από καιρό γνωστό, αφού ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η κυβέρνηση είχε εντοπίσει το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δραστηριοποίησης δεκάδων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο προσφυγικό. Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε σπεύσει, στις 8 Δεκεμβρίου 2015,  να υιοθετήσει από του βήματος του «Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» την πρόταση της ΝΔ για την κατάρτιση Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ και Εθελοντών.

Ωστόσο και παρά τη ρητή δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού για την καταγραφή όλων των ΜΚΟ και των Εθελοντών, τέσσερις μήνες μετά, η διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πόσες και ποιες ΜΚΟ και ομάδες αλληλέγγυων δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Όταν μάλιστα σε εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 2 και της παρ. 10 του άρθρου 11 του νόμου 4375/2016 (ΦΕΚ A’ 51 – 03.04.2016.),  η ελληνική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα, και οι ενδείξεις δείχνουν, πως επιθυμεί να το κάνει, να αναθέσει κρατικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε «φορείς της κοινωνίας των πολιτών», ήτοι ΜΚΟ.

Σίγουρα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την σημαντική συμβολή πολλών αναγνωρισμένων εγχώριων και διεθνών ΜΚΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, την ώρα που το επίσημο Κράτος είχε παραλύσει από την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να κλείσουμε τα μάτια στα όσα καταγγέλλονται καθημερινά για τη δράση διάφορων ΜΚΟ και ομάδων αλληλέγγυων, και κυρίως στα πρωτοφανή επεισόδια σε Ειδομένη και Πειραιά.

Επιπλέον με τον νόμο 4375/2016 (ΦΕΚ A’ 51 – 03.04.2016.),  το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να μεταβιβάσει κρατικές αρμοδιότητες στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Εθελοντές ανεξέλεγκτα, χωρίς να προσδιορίζονται ρητώς και σαφώς οι όροι και τα κριτήρια για την ανάθεση έργου. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο νόμος δεν επιλύει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης των ΜΚΟ, αλλά περιορίζεται στον διαχωρισμό τους σε εκείνες που δύνανται να συνάψουν σύμβαση έργου με το Ελληνικό Δημόσιο και σε εκείνες που δεν μπορούν.

Και καθώς δεν υφίσταται καμία ενημέρωση για το πώς σχεδιάζεται να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν ως προς την δράση τους ύποπτες οργανώσεις και ομάδες αλληλέγγυων,

κατόπιν όλων αυτών ερωτάστε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποια φάση βρίσκεται η κατάρτιση του Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ και Εθελοντών, που εξήγγειλε ο Υπουργός Αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής; Για ποιο λόγο δεν προβλέφθηκε η κατάρτιση του εν λόγω Μητρώου στο νόμο 4375/2016;
  2. Με ποια κριτήρια θα εκχωρηθούν αρμοδιότητες στις ΜΚΟ, την στιγμή μου δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή του αριθμού, του ρόλου τους, των μελών τους και των πηγών χρηματοδότησής τους;
  3. Με ποια μέτρα σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη δράση υπόπτων ΜΚΟ και ομάδων αλληλέγγυων, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη, η ασφάλεια των διαβιούντων στους καταυλισμούς, η διεθνής εικόνα και οι σχέσεις ομαλής γειτονίας της χώρας;»
Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήρια επιστολή της Σοφίας Τόλια
Επόμενο άρθρο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας : Αθλητισμός, σχολείο και Εκκλησία