Ερώτηση για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος όσων επαγγελματιών παρουσιάζουν ζημίες ή ιδιαίτερα χαμηλούς κύκλους εργασιών, με βάση τα ακαθάριστα δηλωθέντα έσοδα τους, κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χαρδούβελη, ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κον Γ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΛΗ.
ΘΕΜΑ: ««Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος των Επαγγελματιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με Χαμηλούς Κύκλους Εργασιών».
Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες επωμίστηκαν υπέρογκα φορολογικά βάρη και κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η κατάργηση του αφορολογήτου, η επιβολή του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ και του τέλους επιτηδεύματος 650€, οδήγησαν σε φορολογικές υπερχρεώσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν ακόμα και το δηλωθέν εισόδημά τους. Ιδιαίτερα το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται ακόμα και σε όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.
Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και οι κατά καιρούς δηλώσεις της πολίτικης ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν, πως το οικονομικό επιτελείο έχει την αίσθηση της δυσμενούς αυτής πραγματικότητας και επεξεργάζεται προτάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων. Οι τελευταίες δημοσιευμένες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί, κάνουν λόγο για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται, προφανώς, για μια επωφελής πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση των αδικιών και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.
Ενδεχομένως, όμως, δεν είναι αρκετή, καθώς στις δύσκολες συνθήκες, που επικρατούν στην Ελληνική οικονομία, είναι αρκετοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι επιτυγχάνουν ένα πολύ μικρό κύκλο εργασιών. Αρκετοί, μάλιστα, διατηρούν την επαγγελματική τους ιδιότητα, απλώς και μόνο για ασφαλιστικούς λόγους. Και αυτό γιατί, είτε η αναστολή ασφάλισης στα επαγγελματικά τους ταμεία, είτε η διαγραφή και η τυχόν επανεγγραφή τους, προϋποθέτει αρκετή γραφειοκρατία αλλά και κόστος.
Επειδή οι εν λόγω επαγγελματίες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς, άδικης και υπέρογκης φορολόγησης, θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί, από το οικονομικό επιτελείο, το μέτρο της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος όχι μόνο για όσους δεν είχαν καθόλου επαγγελματική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια, αλλά και για όσους παρουσιάζουν ζημίες ή ιδιαίτερα χαμηλούς κύκλους εργασιών, με βάση τα ακαθάριστα δηλωθέντα έσοδα. Αν και τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ασφαλή ένδειξη για το όριο του ποσού απαλλαγής, αυτό προτείνεται να είναι έως το διπλάσιο του τέλους επιτηδεύματος του κάθε υπόχρεου.
Επειδή με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρναμε να δώσουμε μια ανάσα στους μικρούς επιχειρηματίες ή ελευθέρους επαγγελματίες, που πασχίζουν να κρατηθούν επαγγελματικά ενεργοί, υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Ερωτάται ο κ.κ. Υπουργός:
- Εάν εξετάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια;
- Εάν θα μπορούσε να εξεταστεί περαιτέρω η επέκταση του μέτρου και σε όσους παρουσιάζουν ζημίες ή μικρούς κύκλους εργασιών, ίσους με το διπλάσιο του τέλους επιτηδεύματος κάθε υπόχρεου;»