Ειδήσεις

Ερώτηση του Σπύρου Λάππα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σπύρου Λάππα, Tομεάρχη Δικαιοσύνης και της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν στα πλαίσια της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 δις, υπόπτων ή κατηγορουμένων για πολύ σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είχαν δεσμευτεί νομίμως στα πλαίσια δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων αυτών. Αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία χωρίς καμία ποινική δίκη, χωρίς καμία δικαστική απόφαση.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Πριν λίγες μέρες η ελληνική Βουλή ψήφισε το ν. 4637/18.11.2019 (ΦΕΚ Α 180/18.112019) με αντικείμενο «Τροποποιήσεις ΠΚ, ΚΠΔ και συναφείς διατάξεις», και σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2:

«Τροποποίηση της παραγράφου 5 του άρθρου 42 του ν. 4557/2018.

Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 42 του ν. 4557/2018 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Τα χρονικά όρια διάρκειας των μέτρων δέσμευσης που περιγράφονται στο εδάφιο α’  της παραγράφου 2 του άρθρου 34 ΠΚΔ ισχύουν και για την περίπτωση που η απαγόρευση της κίνησης λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, του ανοίγματος θυρίδων και της μεταβίβασης ή εκποίησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, διατάσσεται από τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 15 του ιδίου Νόμου  (μεταβατική διάταξη) «εντός προθεσμίας τριών  μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου…ο αρμόδιος ανακριτής ή το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνονται για την επικύρωση ή μη της διάταξης του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες…, και σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης προθεσμίας αυτής (9 + 9 μήνες) η σχετική διάταξη παύει αυτοδικαίως να ισχύει».

Δηλαδή ουσιαστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθιερώνοντας σαν μέγιστο χρονικό διάστημα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων 9 +9 μήνες, με την παρέλευσή τους τα αποδεσμεύει πλήρως και ανεξαρτήτως αν έχει χωρέσει ποινική δίκη, είτε οριστική είτε τελεσίδικη.Έτσι, αποδεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 δις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπόπτων ή κατηγορουμένων για πολύ σοβαρές κακουργηματικές πράξεις (πλαστογραφίες, απάτες, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ). Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είχαν δεσμευτεί νομίμως στα πλαίσια δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων αυτών. Εν κατακλείδι, έχουμε αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμία ποινική δίκη, χωρίς καμία δικαστική απόφαση, και χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς που παρακολουθούν τη Χώρα μας στο πώς αυτή αντιμετωπίζει το ζήτημα της Διαφθοράς.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της FATF (Διεθνής φορέας που θεσπίζει κανόνες διεθνούς δικαίου και ελέγχει την υλοποίησή τους για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) και της διεθνούς κύρους εφημερίδας «Financial times»,  η οποία με πρόσφατο άρθρο της στιγματίζει τη Χώρα μας για την παραπάνω απόφαση και επισημαίνει τον κίνδυνο να κατρακυλήσει η Χώρα μας στη βαθμίδα των Κρατών για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Υπήρξε παρέμβαση μετά την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων εκ μέρους της FATF, των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεσμών και αν ναι ποια ακριβώς;
  2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων μετά την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων και με ποιες υποθέσεις συνδέονται τα επιμέρους ποσά;
  3. Ποια τα φυσικά και νομικά πρόσωπα υπέρ των οποίων αποδεσμεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία στα πλαίσια των παραπάνω διατάξεων και για ποιο ποσό για το κάθε ένα από αυτά;
Προηγούμενο άρθρο Αντίσταση ενάντια στην ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις
Επόμενο άρθρο Δεν καταρτίζεται για τις κοινωνικές ανάγκες ο προϋπολογισμός