Ερώτηση του κ. Τσιάρα για την άρση συνταξιοδοτικών ανισοτήτων


 Την άρση των ανισοτήτων, που δημιουργούν οι παραλείψεις του συνταξιοδοτικού νομοθετικού πλαισίου για τους συνταξιούχους αναπήρους στρατιωτικούς της ειρηνικής περιόδου και τους συνταξιούχους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων,  ζήτησε με σχετικές ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Βουλευτής του νομού και Υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

 Πιο συγκεκριμένα, με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τσιάρας, ζήτησε να προχωρήσει η Πολιτεία  στην πλήρη εξομοίωση των συνταξίμων αποδοχών που λαμβάνουν  οι ανάπηροι στρατιωτικοί της ειρηνικής περιόδου του Ν. 1370/1944, με αυτές των συνταξιούχων στρατιωτικών αναπήρων της πολεμικής περιόδου. Η κατάταξη όλων των Ελλήνων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελει αναμφίβολα τιμή και ελάχιστο δείγμα προσφοράς τους προς την πατρίδα αλλά και συνταγματική τους υποχρέωση. Αποτελεί αντίστοιχα, ηθική υποχρέωση της Πατρίδας, προς αυτούς που απωλέσαν, χάριν και ένεκα αυτής, το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος, την υγεία, να μεριμνά για την φροντίδα και την αποκατάσταση τους.

Με την δεύτερη ερώτηση του, αυτή την φορά προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, ο Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Ν.Δ., ζητά την απόδοση του Επιδόματος Θέσης Ευθύνης και σε όσους δημοσίους υπαλλήλους αποσπάσθηκαν, κατά την περίοδο πριν το 1996 στις τότε οικείες νομαρχίες από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου, και κατέλαβαν θέσεις προϊσταμένων ή διοικητών τμημάτων και διευθύνσεων. Το νομικό καθεστώς, που ρυθμίζει την απόδοση του Επιδόματος Θέσης Ευθύνης σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου, έως σήμερα εξαιρεί όλους όσους πριν από το 1996, με απόσπαση τοποθετήθηκαν και άσκησαν τα καθήκοντα προϊσταμένου σε διάφορα τμήματα και δ/νσεις των τότε Νομαρχιών. Η εξαίρεση αυτή συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση απέναντι σε ικανούς ανθρώπους και στελέχη του δημόσιου τομέα, τα οποία κλήθηκαν από την ίδια την Δημόσια Διοίκηση να υπηρετήσουν και να προσφέρουν σε καίριες θέσεις ευθύνης, η οποία επηρεάζει αρνητικά και τις συντάξιμες αποδοχές όσων εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν.

Ο κ. Τσιάρας αμέσως μετά την κατάθεση των ερωτήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή διεθνής οικονομική κρίση προκαλεί εκτεταμένους προβληματισμούς και επηρεάζει, πολύ πιο έντονα, τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, και αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, όπως οι συνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν είναι επιβεβλημένο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της άρσης των όποιων ανισοτήτων και παραλείψεων παρατηρούνται, που δημιουργούν συνταξιούχους δυο ταχυτάτων. Δεσμεύομαι προσωπικά πως θα είμαι πάντα αποφασιστικά και αποτελεσματικά  στο πλευρό των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί τους και επιδιώκοντας συναντήσεις με εκπροσώπους των συνταξιούχων σε τακτική βάση, αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους, γνωρίζω τα προβλήματά τους, μοχθώ και αγωνίζομαι, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτούς και τις οικογένειες τους».

Προηγούμενο άρθρο Μαζικός ξεσηκωμός τώρα!
Επόμενο άρθρο Καλλιτεχνική βραδιά προς τιμήν των Εκπ/κών Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδ.