Τα έντονα καιρικά φαινόμενα από 20 έως 26/ 5 /2020, όπως χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις, που επικράτησαν στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα στα χωριά του Δήμου Σοφάδων στη Λάρισα, στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ και Δήμου Φαρσάλων στη Μαγνησία στη Ζαγορά, το Πουρί, τη Μακρυράχη και το Ανήλιο, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα διαφόρων δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών να καταστραφούν.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες αυτών των χωριών της Θεσσαλίας, είναι μεγάλες. Η σφοδρές χαλαζοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν τις καλλιέργειες με: βαμβάκι, καπνό, σιτηρά, καλαμπόκι, οπωροφόρα δένδρα, αμπέλια, που βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων με συνέπεια μεγάλες καταστροφές, όπου σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 100%.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες και κυρίως οι μικρομεσαίοι, που εκτός από την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δέχονται και τα πλήγματα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, ενώ η κάλυψη εκ μέρους του ΕΛΓΑ είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη, καθώς πολλοί αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περσινές ζημιές. Αν στα παραπάνω προστεθούν και η άγρια φορολόγηση που υφίστανται, ο ΕΦΚΑ, τα χαράτσια κλπ, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί οι αγρότες υψώνουν κραυγή διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Για την όλη κατάσταση μεγάλες είναι οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της περιφέρειας της τοπικής διοίκησης και άλλων αρμόδιων φορέων (ΓΟΕΒ ΤΟΕΒ) διότι πολλές φορές η περιοχή της Θεσσαλίας γνώρισε καταστροφές από καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.
Επιβάλλεται άμεση, γρήγορη και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της καταστροφής. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παράγωγη 100% όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους .
Ερωταται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί των χωρίων της Θεσσαλίας.