Ερώτηση του Βουλευτή Ντίνου Ρόβλια για την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες


Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας θέτει το θέμα της επιπλέον επιστροφής Φ.Π.Α. για τους καλλιεργητές βαμβακιού και καπνού. Σχετικά με το θέμα ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής: Πολλοί αγρότες μου έχουν θέσει το θέμα της επιστροφής επιπλέον ποσοστού Φ.Π.Α. για το βαμβάκι και τον καπνό. Σε αυτή την εποχή της γενικευμένης κατάρρευσης των αγροτικών εισοδημάτων, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της οποίας ανήκει στην κυβέρνηση, οι αγρότες περιμένουν μια στοιχειώδη ενίσχυση με την επιστροφή ενός επιπλέον ποσοστού Φ.Π.Α. Ουδείς όμως είναι σε θέση να τους πληροφορήσει συγκεκριμένα τι θα γίνει. Ελπίζω η Ερώτησή μου να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες για το βαμβάκι και τον καπνό.

Κύριε Υπουργέ,

Τα εισοδήματα από το βαμβάκι και τον καπνό έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Οι επιστροφές ΦΠΑ των προϊόντων αυτών έρχονται να καλύψουν ένα μικρό μόνο μέρος των μεγάλων αναγκών και των υποχρεώσεων των αγροτών μας. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της επιστροφής ΦΠΑ για το βαμβάκι και τον καπνό στους αγρότες. Το 2007 το Υπουργείο κατέθεσε στους λογαριασμούς τους στην ΑΤΕ ένα επί πλέον 5% για επιστροφή ΦΠΑ για βαμβάκι και καπνό. Εφέτος, μέχρι σήμερα, δεν έχει κατατεθεί τίποτα αντίστοιχο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Πότε και εάν προβλέπεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών στην ΑΤΕ το επιστρεφόμενο επί πλέον ποσοστό ΦΠΑ για το βαμβάκι και τον καπνό και τι ύψους θα είναι αυτό το ποσοστό.»

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζουν απτόητοι παρά την αφόρητη ζέστη
Επόμενο άρθρο Η συμβολή των Πλαστήρα – Καραμανλή στη δημιουργία της Λ. Ταυρωπού