Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια βρίσκεται εντελώς στον αέρα το σχέδιο για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Ένα έργο άμεσης και μεγάλης σημασίας και ανάγκης για το δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή συνολικότερα, δεδομένου ότι καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αντίστοιχη «υποχρεωτική» λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Παράλληλα ο αρχικός σχεδιασμός έχει δρομολογήσει μια σειρά εξελίξεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα επίφοβες για την περιοχή.
Η δημοτική αρχή, υπό την πίεση του χρόνου προχώρησε στην υπερψήφιση ενός σχεδίου χωροθέτησης της λεκάνης του βιολογικού καθαρισμού σε μια περιοχή με μια σειρά ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα το γεωλογικό υπέδαφος της περιοχής της Δ.Κ. Κρυονερίου (όπου και προτείνεται η χωροθέτηση της ως άνω δεξαμενής) είναι ιδιαίτερα επίφοβο. Εκατέρωθεν του βρίσκεται ο οικισμός των Καλυβίων Φυλακτής και η Δ.Κ. Κερατέας. Ο πρώτος κατά το πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα και κινδύνους λόγω ασταθούς εδάφους κατά τη διάρκεια κατασκευής μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Αρκετά σπίτια κατέστησαν ουσιαστικά ακατοίκητα ενώ κατά την περίοδο εκείνη ολόκληρος ο οικισμός κινδύνευσε στην κυριολεξία να «χαθεί». Η δεύτερη παρουσιάζει επίσης γνωστά γεωλογικά προβλήματα καθιζήσεων, συνολικά σε όλη την έκταση του οικισμού. Την ίδια στιγμή και παρά τα δεδομένα και ιδιαίτερα επικίνδυνα αυτά ζητήματα η χωροθέτηση της δεξαμενής προτείνεται να γίνει σε μια περιοχή που βρίσκεται και εντός της λεκάνης απορροής της Λίμνης Πλαστήρα με τις γνωστές περιβαλλοντικές και όχι μόνο ιδιαιτερότητές της. Την ίδια στιγμή, η δεξαμενή, στη θέση που προτείνεται η χωροθέτησή της θα έχει άμεση οπτική επαφή από τις Τ.Κ. Κρυονερίου, Καλυβίων Φυλακτής και μερικώς της Κερασιάς παρά τη σχετική νομοθεσία που ρητά το απαγορεύει (σχετική η από 10/11/2010 ερώτηση με θέμα «ΧΥΤΑ Λιβαδειάς»).
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου στην περιοχή είναι αδιαμφισβήτητη, όπως επίσης και αδιαμφισβήτητη η ακαταλληλότητα μαζί και επικινδυνότητα χωροθέτησης στη συγκεκριμένη περιοχή, οι αρμόδιες αρχές επικαλούμενες λόγους γραφειοκρατικούς και αδυναμίας «ξεπαγώματος» των χρημάτων που προορίζονται για την κατασκευή του, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης μελέτης επαναχωροθέτησης του έργου σε ασφαλή γεωλογικά και κατάλληλη περιβαλλοντικά θέση που θα βοηθούσε να ξεπεραστούν και μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν από την ημέρα δημοσίευσης της μελέτης και μετά.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τα χρήματα που εγκρίθηκαν (17 εκ. ευρώ) ώστε να προκριθεί μια ολοκληρωμένη και ασφαλής χωροθέτηση της δεξαμενής συλλογής των λυμάτων, δεδομένης της καθυστέρησης όλο αυτό το διάστημα, ενός έργου εξαιρετικής σημασίας και ανάγκης για την περιοχή.
- Σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας και κυρίως για λόγους γεωλογικής επικινδυνότητας της περιοχής, έχει γίνει αντιληπτό το μέγεθος της περιβαλλοντικής βλάβης που θα υποστεί συνολικά η περιοχή και ο υδροφόρος, ειδικότερα, ορίζοντας και ακόμη περισσότερο, ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής;
-
Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Νίκος Μωραΐτης