Η εκπαίδευση των ελληνόπουλων του εξωτερικού, επισημαίνει ο κ. Μιχαλάκης, έχει τεράστια σημασία για όλον τον ελληνισμό. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευσή τους εξασφαλίζει την ελληνικότητά τους εμποδίζοντας την αφομοίωσή τους από τις κοινωνίες, όπου ζουν. Παράλληλα εγγυάται την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που παλιννοστήσουν.Τα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού πρέπει να στηριχθούν για να διασφαλιστεί η διατήρηση των δεσμών των Ελλήνων ομογενών με τον τόπο καταγωγής τους.
Σχετικά με το θέμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜΔημήτριος Τσουκαλάς, Όλγα Γεροβασίλη, Νικόλαος Μιχαλάκης, Μαρία Διακάκη, Γεώργιος Βαρεμένος, Μαρία Τριανταφύλλου και Αθανάσιος Γερμανίδης, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή.
Με πρόσχημα την αναδιάρθρωση της λειτουργίας στα ελληνικά σχολεία και τα Κέντρα Λόγου στις διάφορες χώρες του εξωτερικού, όπου ζουν οι ομογενείς μας και με στόχο την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων ο Ν.4027/2011 για την «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις» δημιούργησε μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, και ειδικά με την μείωση κατά 60% του αριθμού εκπαιδευτικών, που αποσπώνται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Παρά τις διαμαρτυρίες όλων, τις επανειλημμένες συζητήσεις στη Βουλή, τις διαβεβαιώσεις του κ.Υπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ακόμα και σήμερα υπολειτουργούν τα περισσότερα ελληνικά σχολεία και Κέντρα Λόγου του εξωτερικού.
Και ενώ μέχρι σήμερα το Υπουργείο παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμη δεν έχει πληρώσει τα ανωτέρω κενά, πρόσφατα στις 20-3-2013 με την με Αριθμό Φ.908/38462/Η Απόφαση ο κ.Υπουργός προκηρύσσει την πλήρωση δεκατριών (13) θέσεων διοικητικών υπαλλήλων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με απόσπαση, στα Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Από την μία πλευρά λοιπόν περικόπτονται σε μεγάλο ποσοστό οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία στα ελληνόπουλα του εξωτερικού, για εξοικονόμηση πόρων, ενώ η επίλυση των εν λόγω προβλημάτων φαντάζει από αδύνατη ως ανέφικτη, και από την άλλη αποστέλλονται 13 διοικητικοί υπάλληλοι στα Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης, χωρίς να επεξηγεί το Υπουργείο, γιατί θεωρεί άμεση προτεραιότητα την κάλυψη αυτών των θέσεων αντί της πλήρωσης των άμεσων εκπαιδευτικών ελλείψεων.