Με το σκεπτικό ότι η προσφορά των περιφερειακών μονάδων πρόληψης μεσογειακής αναιμίας στην ελάττωση γεννήσεων πασχόντων από Μ.Α στη χώρα μας είναι ανεκτίμητη καθώς και ότι η ασφάλεια και η υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των πασχόντων από Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία πρέπει να είναι ο πυρήνας και ο στόχος κάθε αλλαγής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Μιχαλάκης μαζί με άλλους συναδέλφους του κατέθεσε ερώτηση στη βουλή. Το σχέδιο κατάργησης των Μονάδων Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και παράλληλης συγχώνευσης τους με τις Μονάδες Νοσηλείας της Μεσογειακής Αναιμίας μέσω της μη συμπερίληψής τους στους πρόσφατα αναμορφωμένους Οργανισμούς των Νοσοκομείων αποτελεί οπισθοδρόμηση στον αγώνα για τη μείωση της Μεσογειακής Αναιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και θα επιφέρει πρωτίστως ανθρωπιστική-κοινωνική αλλά και οικονομική ζημιά. Η ενοποίηση σε «Διατομεακό Τομέα» των Μονάδων Νοσηλείας των πασχόντων από Μ.Α. με τις αντίστοιχες Μονάδες Πρόληψης στα Νοσοκομεία όπου υφίστανται και οι δύο αποτελεί στρέβλωση του νόμου 2267/2007, που ορίζει την ανεξάρτητη χωροταξικά λειτουργία τους και θα δημιουργήσει ολέθριες συνέπειες στην ασφάλεια και τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών ασθενών. Οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας απευθύνονται σε πάσχοντες από Μ.Α και Δ.Α, που μεταγγίζονται και νοσηλεύονται σε αυτές, ενώ οι Μονάδες Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό για προληπτικό έλεγχο και δεν προκύπτει κάποιος προφανής λόγος για τη συγχώνευσή τους..
Το τελευταίο διάστημα σε κάποια νοσοκομεία της χώρας όπως το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας επιχειρείται η συγχώνευση των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας με τις Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων. Επίσης σε κάποιους νέους Οργανισμούς Δημόσιων νοσοκομείων εξαφανίστηκαν τελείως οι θεσμοθετημένες μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας. Παράλληλα βάλλεται και η πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας, αφού οι Μονάδες Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας δεν συμπεριλαμβάνονται στους νέους αναμορφωμένους οργανισμούς των νοσοκομείων. Η λειτουργία των μονάδων πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια ώστε να περιορισθεί η γέννηση πασχόντων με Μ.Α , με τελικό στόχο να εξαλειφτεί πλήρως στο μέλλον. Εξάλλου η σωστή εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ιδιαίτερα ο αριθμός γεννήσεων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Εκτός από την ανθρωπιστική-κοινωνική πλευρά, το ζήτημα πρόληψης της Μ.Α. έχει ακόμη μία διάσταση, την οικονομική. Σε κάθε ασθένεια η πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη από κάθε άποψη μέθοδος αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα στη Μ.Α που με μια απλή εξέταση όλος ο αναπαραγωγικά ενεργός πληθυσμός μπορεί να ελεγχθεί για το εάν είναι φορέας στίγματος Μεσογειακής αναιμίας. Επομένως, η επικείμενη συγχώνευση Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας δεν έχει να προσθέτει κάτι θετικό , ενώ θα δημιουργήσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων.
Για τους παραπάνω λόγους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή τους ερωτούν μεταξύ άλλων τον Υπουργό Υγείας εάν σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε «Διατομεακό Τομέα» των Μονάδων Νοσηλείας των πασχόντων από Μ.Α. με τις αντίστοιχες Μονάδες Πρόληψης στα Νοσοκομεία όπου υφίστανται. Θα προχωρήσουν οι χωροταξικές συνενώσεις των μονάδων Μ.Α και των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων όπως αποφασίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας; Μια τέτοια ενέργεια είναι σύμφωνη με το ν. 2267/2007 που ορίζει την ανεξάρτητη χωροταξικά λειτουργία των μονάδων Μ.Α.; Αν αναγνωρίζεται η ανεκτίμητη προσφορά των περιφερειακών μονάδων πρόληψης μεσογειακής αναιμίας στην ελάττωση γεννήσεων πασχόντων από Μ.Α στη χώρα μας τι προτίθεται να κάνει, ώστε να υπάρξει άμεση επανένταξη των περιφερειακών μονάδων πρόληψης μεσογειακής αναιμίας στους νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Τέλος ερωτάται ο κ. Υπουργός αν κρίνει πραγματικά σκόπιμες και ωφέλιμες σε οποιοδήποτε επίπεδο τέτοιες ενέργειες, οι οποίες εκθέτουν σε κινδύνους τους πάσχοντες και την κοινωνία.