Ερώτηση κ. Τσιάρα για το συνταξιοδοτικό υπαλλήλων ελληνικής αγροφυλακής


Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, ο βουλευτής του νομού και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Τσιαρας, για συνταξιοδοτικά και μισθολογικά ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό της Ελληνικής Αγροφυλακής.

Για τον κ. Τσιάρα από τη μέρα, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ανασύσταση της Ελληνικής Αγροφυλακής, έως σήμερα ο χρόνος που πέρασε ήταν αρκετός για να καταδείξει ότι η Ελληνική Αγροφυλακή ήρθε για να καλύψει ένα υπαρκτό κενό σ’ έναν τόσο κρίσιμο τομέα, όπως είναι η θωράκιση του περιβάλλοντος και η συμβολή στη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης.

To προσωπικό της Ελληνικής Αγροφυλακής πασχίζει, υπό δύσκολες συνθήκες, να ανταποκριθεί στο νέο και πολύ σημαντικό ρόλο που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της υπαίθρου.

Στην προσπάθεια αυτή η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στο νέο σώμα και τα στελέχη του. Να ενσκήψει στα προβλήματα και τις αγωνίες τους και να δώσει άμεσες λύσεις. Τόσο σε ζητήματα υποδομών και εκπαίδευσης, που ήδη έχουν γίνει αρκετά, όσο και στα ζητήματα που αφορούν την μισθολογική και συνταξιοδοτική τους κατάσταση, η ρύθμιση των οποίων είναι σε εκκρεμότητα.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

                                          κ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΘΕΜΑ:   Συνταξιοδοτικά και μισθολογικά ζητήματα των υπαλλήλων της  Ελληνικής Αγροφυλακής.

Στο μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας η Ελληνικής Αγροφυλακής ήδη έχει εκτελέσει σημαντικό έργο στα θέματα, τόσο της αγροτικής ασφάλειας και της υπαίθρου, όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ωστόσο σημαντικά μισθολογικά και  συνταξιοδοτικά ζήτημα του αγρονομικού προσωπικού δεν αντιμετωπίστηκαν από τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου 3585/2007 και ακόμα εκκρεμούν.

Η εν λόγω καθυστέρηση έχει ως κύρια και άμεση συνέπεια να μην υπολογίζεται ο χρόνος υπηρέτησης στις τάξεις της Αγροφυλακής ως συντάξιμη υπηρεσία. Η σύνταξη υπολογίζεται σύμφωνα με τις προηγούμενες της μετάταξης αποδοχές και μέχρι την ημερομηνία μετάταξης, με αποτέλεσμα η συνταξη τους να είναι εμφανώς μειωμένη .

Επίσης να μην συνυπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές επιδόματα, που βάση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας υπολογίζονται  στους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, όπως το επίδομα θέσεως .

Εκτός των άλλων οι υπάλληλοι της αγροφυλακής εξαιρέθηκαν από την ενσωμάτωση στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων του 1/3 του κινήτρου απόδοσης κατά το 2008 και τα υπόλοιπα 2/3 κατά τα έτη 2009 και 2010 με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών κατά 15 έως 20% σε σύγκριση με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους

Όλα τα ανωτέρω έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την μισθολογική ανισότητα σε βάρος των υπάλληλων της Ελληνικής Αγροφυλακή και την μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους κατά την έξοδο από την υπηρεσία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την συνταξιοδοτική αποκατάσταση των υπαλλήλων της Ελληνικής Αγροφυλακής και πότε;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων των υπαλλήλων της Ελληνικής Αγροφυλακής σε σχέση με τους υπολοίπους Δημοσίους Υπαλλήλους;»

Προηγούμενο άρθρο Ρεσιτάλ για δύο κιθάρες στο ΔΩΚ
Επόμενο άρθρο Στην εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» το δ.δ. Καναλίων του Δήμου Ιθώμης