Είναι γνωστό ο τι η χώρα μας, όσον αφορά την διοικητική και αυτοδιοικητική της δομή μπαίνει σε μια νέα και σύγχρονη φάση. Ενόψει αυτών των μεγάλων αλλαγών που προετοιμάζονται, και μάλιστα από τις αμέσως επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με τον νέο νόμο που τώρα έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση και όλη αυτοδιοικητική κοινότητα προβληματίζεται για το «τι μέλλει γενέσθαι» με το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καλό είναι να γίνει μια ευρεία συζήτηση, σε επίπεδο Νομαρχιακού Συμβουλίου. Πρέπει και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση του Νομού, και όχι μόνο, να διαμορφώσει τη δική της άποψη και πρόταση για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και φυσικά να προβληματισθεί και αυτή, σχετικά με αυτό το μεγάλο αυτό εγχείρημα.
Εκτιμώ ότι η κρισιμότητα του θέματος απαιτεί ειδική συνεδρίαση αλλά και καθολική συμμετοχή όλων των φορέων, που διαμορφώνουν την πορεία αυτού του τόπου (κόμματα, βουλευτές, φορείς κλπ) με σκοπό να αποτυπωθεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της για τις μεγάλες αλλαγές στον διοικητικό & αυτοδιοικητικό χάρτη σε επίπεδο Περιφέρειας. Είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο Νομός μας στην νέα αρχιτεκτονική της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Τοποθέτηση στο 4ο θέμα που αφορά προτάσεις για τα αρδευτικά από επιφανειακά νερά
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο αρδευτικός μας χάρτης πάσχει σε μεγάλο βαθμό. Η αποτύπωση της ανεπάρκειας του αρδευτικού μας συστήματος, πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα προσανατολισμένα στο σύγχρονο τρόπο άρδευσης, τόσο στα έργα υποδομής που απαιτούνται, όσο και στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισής τους (φορέας διαχείρισης).
Το πρόβλημα της άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Νομού, πρέπει άμεσα να τεκμηριωθεί και μελετηθεί, έτσι ώστε η νέα αυτοδιοίκηση, να μας βρει σε πλεονεκτική θέση. Ήδη τα πορίσματα του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, το οποίο προβλέπει ειδική θεματική ενότητα για το σκοπό αυτό, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο τεκμηρίωσης, έχοντας μάλιστα μια ευρεία λαϊκή και επιστημονική νομιμοποίηση.
Τοποθέτηση στο 6ο θέμα που αφορά το Πρόγραμμα Δασικών Έργων στο Νομό
Το Πρόγραμμα των δασικών έργων, που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την θωράκιση του φυσικού μας πλούτου, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο καλύτερης επεξεργασίας και σοβαρότερης προσέγγισης από πλευράς πιστώσεων της πολιτείας.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, καλείται να νομιμοποιήσει, ως συλλογικό όργανο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς να μπορεί να διατυπώσει σοβαρά την άποψή του, αφού ούτε τη δασική πολιτική του νομού μπορεί να εκφράσει, αλλά ούτε και τις απαραίτητες παρεμβάσεις μπορεί να κάνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ένα κορυφαίο όργανο του Νομού όπως είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, να λειτουργεί στην συγκεκριμένη περίπτωση, διεκπεραιωτικά και μόνο.
Εκτιμώ ότι, τουλάχιστον από την υπηρεσία της Δνσης Δασών, να παρατίθεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ένας ετήσιος απολογισμός, ο οποίος είναι ο πραγματικός. Αυτός μόνο προσδιορίζει επακριβώς τις δασικές πολιτικές που ασκούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και από το κεντρικό κράτος στο Νομό.