Τα Νησιά Φερόε επισκέφθηκε και εξερεύνησε για 10 μέρες τον περασμένο Αύγουστο μαθήτρια του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας, ως έπαθλο για την διάκρισή της στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EDU ARCTIC. Η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Βασιλική Δεληγιώργη με ερευνητικό θέμα: «Η συμπεριφορά και η παραγωγή ορμονών του προβάτου σε σχέση με την εποχή του χρόνου» ήταν ανάμεσα στους έξι (6) νικητές του φετινού διαγωνισμού.
Μαζί με τον επιβλέποντα της εργασίας της, καθηγητή βιολόγο του 4ου ΓΕΛ Στέλιο Αναστασόπουλο, η μαθήτρια είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει τοπία αποτελούμενα από μεγάλες πράσινες πλαγιές με καταρράκτες, που τελειώνουν σε απόκρημνους βράχους πάνω από τον βόρειο ατλαντικό ωκεανό. Ανάμεσα στα άλλα, μετακινήθηκε με ελικόπτερο από το μεγαλύτερο και κεντρικό ν. Streymoy στο ερημικό ν. Skuvoy, το οποίο επισκέπτονται σπάνια αποδημητικά πτηνά. Παράλληλα, με πλοίο πέρασε δίπλα από τα ακατοίκητα, άγριας ομορφιάς νησιά, Litla Dimun και Stora Dimun. Συνοπτικά, επισκέφτηκε:
- τον υψηλότερο βασάλτη ύψους 70μ της χώρας, στο νοτιότερο νησί της, το Suduroy.
- θερμοπηγές όπου μέτρησε, μαζί με τους δύο πολωνούς μαθητές νικητές του διαγωνισμού, τη θερμοκρασία του νερού σε διαφορετικά σημεία της ροής του προς τη θάλασσα.
- την τεχνητή λίμνη Eidisvatn, στο ν. Eysturoy, η οποία τροφοδοτεί το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας. Να σημειωθεί ότι το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών προέρχεται από το νερό που συλλέγεται ακόμα και με υπόγεια τούνελ σε δεξαμενές και τεχνητές λίμνες. Στο ίδιο νησί επισκέφτηκε το ιδιαίτερο φαράγγι στο Gjodv (που στην τοπική γλώσσα σημαίνει… φαράγγι).
- το Kirkjubour, το πρώτο διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο των Βίκινγκς στη χώρα με το ίσως αρχαιότερο διατηρημένο ξύλινο κτήριο στη Γη (11ος αιώνας),
- το εργοστάσιο υδροδότησης της πρωτεύουσας όπου δεν χρησιμοποιείται χλώριο για τον καθαρισμό από τα μικρόβια, αλλά υπεριώδεις ακτίνες.
- τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, χτισμένη σε φιόρδ, με 5.000 κατοίκους Κlaksvik, περνώντας μέσα από τη μία από τις δύο (2) υποθαλάσσιες σήραγγες της χώρας, μήκους 7 χλμ. προς το ν. Βοrdoy.
- το μεγαλύτερο ταχυδρομικό κουτί στον κόσμο, ύψους 4 μέτρων στο ν. Sandoy.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε την παρουσίαση, από τους μαθητές της ερευνητικής τους πρότασης, στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παρουσία επιστημόνων της χώρας.
Οι τρεις νικητές του διαγωνισμού και οι καθηγητές τους φιλοξενήθηκαν από το τοπικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (Jardfeingi) στο οποίο και ξεναγήθηκαν. Εκεί, ήρθαν σε επαφή με απολιθώματα, πετρώματα της περιοχής (βασάλτες, ζεόλιθοι κα) αλλά και με κομμάτι… μετεωρίτη που έχει πέσει στην Γροιλανδία. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους διοργανωτές και με τους καθηγητές τους ζητήματα όπως η κατανάλωση νερού σε κάθε χώρα αλλά και οι οικολογικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας.
Τα Φερόε αποτελούνται από 18 νησιά με πληθυσμό 50.000 κατοίκους και πρωτεύουσα το Torshavn (λιμάνι του Θορ) με 20.000 κατοίκους. Ανήκουν στη Δανία αλλά διατηρούν την αυτονομία τους σε σημαντικά ζητήματα όπως η εξωτερική πολιτική (δεν ανήκουν στην Ε.Ε), η οικονομία, εκπαίδευση κλπ. Η οικονομία τους στηρίζεται κατά 97% από την αλιεία. Σχηματίστηκαν πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια από ηφαιστειακές εκρήξεις γι’ αυτό και είναι σημαντικό πεδίο έρευνας σημαντικών γεωλογικών φαινομένων του πλανήτη.
Το EDU- ARCTIC είναι ένα ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία στον Αρκτικό κύκλο. Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της ενασχόλησης των μαθητών ηλικίας 13 – 20 ετών με την επιστημονική έρευνα και την ευαισθητοποίησή τους στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Horizon 2020.
4ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
17/10/2017