Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου


Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για την επιτυχή υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην υλοποίησή του, ολοκληρώθηκαν στο Καρπενήσι οι εργασίες της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του. Τα Μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ενημερώθηκαν για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών: Θεσσαλίας κ. Γκούπα , Στερεάς Ελλάδας κ. Σκλιά, και Ηπείρου κ. Πανοζάχου.

Στις εισηγήσεις τους τόνισαν με έμφαση ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί την τελευταία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία. Αποτελεί για όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και φορείς ένα κρίσιμο στοίχημα. Αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδισθεί από όλους μαζί προς όφελος του πολίτη, των τριών Περιφερειών και της χώρας. Αρκεί να ακολουθηθεί η οδός της επιμονής, της σκληρής προσπάθεια και του άψογου συντονισμού που έφεραν το Ε.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου να εγκριθεί πρώτο από τη χώρα μας και ένα από τα πρώτα στην Ε.Ε.

Στην εισήγησή του ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας τόνισε τα ακόλουθα:

«Σήμερα συνεδρίασε για δεύτερη φορά η Επιτροπή Παρακολούθησης του  Επιχειρησιακού  Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013. Είναι εξαιρετικά  σημαντική η συνεργασία των τριών Περιφερειών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα μας επιτρέψει να δούμε τα προβλήματα πέρα από γεωγραφικά όρια.

Παρόμοια εμπειρία άλλωστε έχουμε  οι τρεις  Περιφέρειες και μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία μας στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Όπως το «ΠΙΝΔΟΣ», αντιμετωπίζει τον ορεινό όγκο ως ενιαία γεωγραφική ενότητα χωροταξικά και αναπτυξιακά, έτσι και το Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 θα συμβάλλει σε μία συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων, εφαρμόζοντας σε πολλές περιπτώσεις ενιαίες πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα σε πορεία ολοκλήρωσης του Γ’ ΠΕΠ  με πάρα πολύ καλές επιδόσεις, τόσο σε ποσοστά απορροφητικότητας όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτή την εμπειρία που αποκτήσαμε κατά την επιτυχή υλοποίηση του  Γ’ ΠΕΠ θέλουμε να ενσωματώσουμε και να αξιοποιήσουμε κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου  Επιχειρησιακού  Προγράμματος.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η Θεσσαλία  θα ολοκληρώσει τις προτεραιότητές της δίνοντας κυρίως βαρύτητα  στις  υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας,  σε δράσεις για το περιβάλλον, την  αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, καθώς και στη ψηφιακή σύγκλιση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Αντίθετα, θα πρέπει να μας οδηγήσει σε επιτάχυνση και  πιο εντατική  προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την πορεία ανάπτυξης των Περιφερειών μας αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Είναι σαφές ότι ο  ρόλος του Προγράμματος στην ανάπτυξη και την  ποιότητα ζωής στις Περιφέρειες της ενιαίας Χωρικής Ενότητας, θα είναι  καταλυτικός. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε  στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και διαβεβαιώνουμε ότι θα στηρίξουμε και θα συνεισφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση…»

Προηγούμενο άρθρο «Εκ βάθρων» ανακαίνιση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η οικονομική κρίση απασχόλησε την ΟΚΕ Ν. Καρδίτσας