«Επιτακτική η ανάγκη τοπικής πολιτικής για το νερό» – Εκδήλωση της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα


Η αναγκαιότητα να υπάρξει τοπική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, καταδείχθηκε στον προχθεσινό ανοιχτό διάλογο που διοργάνωσε η Ομάδα Πολιτών για την Καρδίτσα στην πλατεία Πλαστήρα. Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος Καρδιτσιωτών, δίνοντας το έναυσμα για τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης για το νερό. Ιδιαίτερα καθοριστικό σημείο είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να εμπλακούν σε οτιδήποτε συμβαίνει διεκδικώντας τη βελτίωση των όρων δημοκρατίας στο δήμο Καρδίτσας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Φρόσω Παύλου και μέλος της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα, η οποία στον πρόλογο επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι εμείς που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για ανθρώπινες πόλεις και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή, που θέλουμε έναν ανοιχτό και δημοκρατικό Δήμο, χωρίς αποκλεισμούς, με κοινωνική αλληλεγγύη, με ισότητα και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, που έχουμε βαθιά πίστη ότι η πόλη είναι οι άνθρωποί της, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για μια νέα ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στα κοινά, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση ανθρώπινων όρων στον τόπο μας. Θεωρούμε ότι το νερό είναι βασική προτεραιότητα για εμάς, δεδομένου της πίεσης που ασκείται προκειμένου σε παγκόσμιο επίπεδο να ιδιωτικοποιηθεί».

Ακολούθως ο γεωπόνος, μέλος της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα, κ. Αριστοτέλης Τσόγκας ανέδειξε την τοπική διάσταση του θέματος, σημειώνοντας τα καίρια σημεία μιας τοπικής πολιτικής για το νερό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανεξάρτητου αγωγού υδροδότησης της Καρδίτσας και των διαφορετικών σημείων υδροληψίας, έργο κομβικής σημασίας για την περιοχή, καθώς επίσης και στο ρόλο και τη μορφή που θα πρέπει να έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διαχείρισης του νερού.

Ο πρώην δήμαρχος Ταμασίου, δικηγόρος κ. Βασίλης Μόσχος κατέθεσε την αυτοδιοικητική του εμπειρία από τη δημιουργία φορέα διαχείρισης στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου. Ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι η πολυπλοκότητα των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του νερού, η ατολμία καθαρών πολιτικών λύσεων και το πρόταγμα των οικονομικών συμφερόντων, δεν επέτρεψαν τελικά τη δημιουργία αυτού του φορέα αν και υπήρχε ολοκληρωμένη σχετική πρόταση. Σημείωσε δε, ότι υπήρξε ατολμία από την πλευρά των εμπλεκόμενων δημάρχων και των άλλων φορέων, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει το εγχείρημα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Τάσος Χοβαρδάς, βιολόγος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Γραμματείας του «SOSτε το Νερό». Ο κ. Χοβαρδάς ανέλυσε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, χρησιμοποιώντας διεθνή παραδείγματα, και εστίασε στο υπαρκτό πρόβλημα ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Όπως επεσήμανε, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το κίνημα «SOSτε το Νερό» σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης να λάβει σχετική απόφαση, το οποίο ομόφωνα τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης. Το Σεπτέμβριο το κίνημα θα λάβει νέες πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή και άλλων δεκάδων δήμων της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης καμπάνιας ευαισθητοποίησης για το θέμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συγκέντρωσαν υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού μέλη του Δικτύου Εθελοντών Καρδίτσας. Αποφασίστηκε δε η δικτύωση της Ομάδας Πολιτών για την Καρδίτσα με το κίνημα «SOSτε το νερό» και η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης σε τοπικό επίπεδο με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Τέλος, η Ομάδα δεσμεύτηκε ότι στο προσεχές διάστημα θα ανοίξει και άλλα καίρια για το μέλλον του δήμου Καρδίτσας ζητήματα.

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση της Ο.Ε.Σ Θεσσαλίας για την Κυριακάτικη αργία
Επόμενο άρθρο Τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Λίμνης Πλαστήρα ζήτησε ο Σπ. Ταλιαδούρος