Αίτημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για
συνάντηση
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης
H Εκτελεστική Γραμματεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑ.Σ.Ε) για την μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, που έχει συσταθεί από εικοσαετίας, απαρτίζεται βασικά από τους Νομάρχες των (4) Νομών, τους Δήμαρχους των Πρωτευουσών καθώς και τους Προέδρους των Τ.Ε.Δ.Κ. της Θεσσαλίας. Εκτός από τους παραπάνω στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑ.Σ.Ε συμμετέχουν και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕE), εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων καθώς και πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι της περιοχής μας. (Σύνολο 18 μέλη).
Στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή εκτός από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, συμμετέχουν σαν μέλη, όλοι οι Βουλευτές της Θεσσαλίας, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων.
Όπως σας είναι γνωστό, με την 141/2010 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ διατάσσεται η άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν στην κατασκευή του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία, καθώς και η αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το εγχείρημα της εκτροπής.
Η παραπάνω απόφαση κατά την άποψή μας είναι άδικη και μονομερής, δείχνοντας υπερβολική ευαισθησία για ανύπαρκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή των έργων του Αχελώου, αφού η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής έχει ολοκληρωθεί, το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί και οι εκσκαφές στο φράγμα Συκιάς έχουν ολοκληρωθεί κατά 97%, παραγνωρίζοντας τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη λεκάνη της Θεσσαλίας (οικολογική παροχή – μείωση της ρύπανσης του Πηνειού ποταμού, μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Θεσσαλικού κάμπου, αποτροπή της καθίζησης του εδάφους κ.λπ.). Αποσιώπησε ταυτόχρονα, την παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα υπό κατασκευή φράγματα, την αναγκαιότητα ύδρευσης των πολεοδομικών συγκροτημάτων Λάρισας και Βόλου, τον κίνδυνο καταστροφής της σήραγγας από την έλλειψη επένδυσης καθώς και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η εγκατάλειψη του Φράγματος της Συκιάς σε ημιτελή μορφή.
Σήμερα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, για προσωρινή διακοπή των εργασιών της κατασκευής του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου, είναι αναγκαίο να γίνουν από την πολιτεία μια σειρά από ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου και να αποφύγει την ερημοποίηση η Θεσσαλική πεδιάδα.
- 1. Να συσταθεί άμεσα Επιτροπή πραγματογνωμόνων εγνωσμένου κύρους που θα εξετάσει:
- ¨ τους κινδύνους καταστροφής της σήραγγας εκτροπής, από την έλλειψη επένδυσης,
- ¨ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από την εγκατάλειψη των εργασιών του φράγματος σε ημιτελές στάδιο,
- ¨ τους κινδύνους καταπτώσεων στην μικρή παρακαμπτήρια σήραγγα στον κύριο ρου του Αχελώου, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή των ήδη εκτελεσμένων εργασιών στο Φράγμα Συκιάς και σε τεράστιες οικολογικές ζημιές από την παράσυρση των επιχωμάτων που έχουν ενσωματωθεί στο τμήμα του Φράγματος που έχει ήδη κατασκευαστεί και,
θα προτείνει τρόπους προστασίας της επένδυσης που έχει κάνει το κράτος και η οποία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα στον Έλληνα φορολογούμενο 400 εκ. €. ή 700 εκ. € αν συνυπολογιστεί και το Φράγμα Μεσοχώρας.
- 2. Να εκπονηθούν, χωρίς καθυστέρηση, τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Πηνειού και Αχελώου σύμφωνα με την οδηγία 2000/60, ώστε να καταδειχτεί η αναγκαιότητα μερικής μεταφοράς νερού στο Θεσσαλικό κάμπο, με σεβασμό στο Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στη λεκάνη απορροής του Αχελώου.
- 3. Να προβεί η Ελληνική Δημοκρατία σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την νομική υποστήριξη της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης των έργων της μερικής εκτροπής και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία που αφορά σε κάθε ένα από τα δεκατέσσερα προδικαστικά ερωτήματα, που έθεσε η Ολομέλεια του ΣτΕ με την 3053/2009 απόφασή της, κατά τη συζήτησή τους στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Για την υλοποίηση των παραπάνω, απαιτείται η ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη λογική της χρηστής διαχείρισης των υδατικών πόρων. Πρόσθετα, χρειάζεται να αποκατασταθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, από τις αμφίσημες δηλώσεις Υπουργών. Για το λόγο αυτό στην τελευταία συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑ.Σ.Ε., αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί το ταχύτερο δυνατό συνάντηση με σας, για να σας μεταφέρουμε προσωπικά το αίτημά μας για την έκφραση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου και την δρομολόγηση των ενεργειών που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωσή του.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, παρότι κατανοούμε την στενότητα του πολύτιμου χρόνου σας για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων της χώρας μας, παρακαλούμε να μας δεχθείτε εντός του Μαρτίου, για να συζητήσουμε μαζί σας το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη τη Θεσσαλία και να συμφωνήσουμε στη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του έργου με σεβασμό στο περιβάλλον και την υφιστάμενη νομοθεσία.
Με εξαιρετική τιμή
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑ.Σ.Ε
ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ