Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, με χαρά σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, ευχόμαστε δε και ελπίζουμε η σημερινή σας επίσκεψη ν’ αποτελέσει προάγγελο λύσεων στα προβλήματα της περιοχής και προώθησης ορισμένων, έστω, από τις πάμπολλες δυνατότητες και προοπτικές που ο τόπος μας διαθέτει.
Η επίσκεψή σας συμπίπτει και με μια κρίσιμη στιγμή και του δικού μας, ιδιαίτερου αγώνα, που σκοπό έχει την προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής μας, το οποίο επιθυμούμε να διατηρήσουμε ανέπαφο και αδιατάρακτο, προς όφελος των κατοίκων και των μελλοντικών γενεών. Μια προσπάθεια που στηρίζεται από πολίτες και φορείς, που αποφάσισαν να ενωθούν και να συνεργαστούν, πέρα από πολιτικές απόψεις, κόμματα και ιδεολογίες.
Θα γνωρίζετε, αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, όσα για τον ορεινό όγκο των Αγράφων σχεδιάζονται, αναφορικά με την εγκατάσταση γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στην αδιατάρακτη οροσειρά της Κεντρικής Πίνδου- Άγραφα – στις θέσεις «Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι» και «Μιχος-Βοϊδολίβαδο-Απελίνα» – Προστατευόμενη Περιοχή «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων» – (Ζ.Ε.Π.) «GR2430002-ΌΡΗ ΆΓΡΑΦΑ» και (Τ.Κ.Σ.) «GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ» του δικτύου NATURA 2000.
Σχεδιασμοί που, σε συνδυασμό με την διάνοιξη περισσότερων από 30 χιλ. νέων δασικών δρόμων μέσα σε πυκνή δασογενή ζώνη ελάτης και δρυός για την κατασκευή του εναέριου δικτύου μεταφοράς ρεύματος, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, κατακερματίζοντας τη συνέχεια της Προστατευόμενης περιοχής των Αγράφων και καταλύοντας την λειτουργικότητα του αδιατάρακτου αυτού ορεινού οικοσυστήματος.
Θα γνωρίζετε ακόμα κε Πρωθυπουργέ, και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της στα παραπάνω σχέδια, συμπεριλαμβανομένων σ’ αυτούς και σύσσωμων των τοπικών οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων (πλην ΚΙΝΑΛ). Αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι και την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, όπου προσέφυγαν περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) πολίτες και πάνω από είκοσι έξι (26) φορείς. Και μπορεί, κε Πρωθυπουργέ, λαμβανομένου υπόψη και του προχωρημένου σταδίου της αδειοδότησης, η εκεί έκβαση της υπόθεσης να μην απέφερε για εμάς όλα τα επιθυμητά αλλά, σε κάθε περίπτωση, ανέδειξε τη σωρεία των ελλείψεων και παρατυπιών κατά τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, με κυριότερη απ’ όλες την έλλειψη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), εξαιτίας της οποίας το ίδιο το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη κανενός είδους εργασιών για την εγκατάσταση των προαναφερόμενων αιολικών πάρκων.
Δυστυχώς, ωστόσο, κε Πρωθυπουργέ η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ουδόλως γίνεται σεβαστή τόσο από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, τις παράνομες και αυθαίρετες εργασίες των οποίων πολλές φορές σταματήσαμε με καταγγελίες μας αρμοδίως, όσο και από την ίδια την πολιτεία και τα όργανά της.
Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δασάρχη Καρπενησίου, που συνέταξε και υπέγραψε το προβλεπόμενο Πρωτόκολλο εγκατάστασης για τη μία εκ των ανωτέρω ενδιαφερόμενων εταιριών, παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στην αδειοδοτική διαδικασία του έργου (βλ. μη έγκριση αρμοδίως της προβλεπόμενης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης), που και το ΣτΕ επισήμανε, και κατά παράβαση ακόμα και δικών του προηγούμενων εγγράφων και αποφάσεων.
Ακολουθεί η συμπεριφορά του ίδιου του Υπουργού Ανάπτυξης κου Άδωνη Γεωργιάδη, που σε τηλεοπτική εκπομπή και δείχνοντας άγνοια ή μονομερή ενημέρωση για το θέμα, δε δίστασε, παρά την καθ’ ύλη αναρμοδιότητά του, να στηλιτεύσει παντελώς άδικα τον αγώνα μας αλλά και να στοχοποιήσειτην απόλυτα σύννομη – μέχρι σήμερα – στάση αρμόδιων τοπικών αρχών (βλ. Δασαρχείο Καρδίτσας).
Αποκορύφωμα, βέβαια, της συνεχιζόμενης και προς όφελος των ενδιαφερόμενων εταιριών αυθαιρεσίας κρατικών λειτουργών αποτελεί το τελευταίο 107126/996 από 20/11/2019, έγγραφο του ίδιου του Γενικού Δ/ντη Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΥΠΕΝ Κ. Δημόπουλου, ο οποίος, εντελώς αυθαίρετα και πραξικοπηματικά (δεν αναφέρεται ούτε καν σε κάποια διάταξη νόμου) και παρακάμπτοντας άλλους αρμόδιους προς τούτο φορείς του ίδιου Υπουργείου, αποφαίνεται ότι, για τα εν λόγω αιολικά, δεν απαιτείται τροποποίηση των περιβαλλοντικών αδειών (ΑΕΠΟ) ΧΩΡΙΣ να έχουν εγκριθεί αρμοδίως οι οικολογικές αξιολογήσεις που υπέβαλλαν οι εταιρείες.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η εξορθολογισμένη χρήση των ΑΠΕ (και δη των Αιολικών) με βάση έναν οριζόντιο και άρτιο σχεδιασμό και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, εξακολουθούν να παραμένουν ένα ζητούμενο από πλευράς ελληνικής πολιτείας. Και όσο αυτή η στρεβλή κατάσταση παραμένει θα αφήνει χώρο σε μια άναρχη και ανεξέλεγκτη «επέλαση» ιδιαίτερα βλαπτική για τον φυσικό περιβάλλον, εκθέτοντας παράλληλα τη χώρα μας για παραβίαση της περιβαλλοντικής κοινοτικής νομοθεσίας.
Επ’ αυτού ακριβώς αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποιο το νόημα της προστασίας των περιοχών (ΖΕΠ) GR2430002-ΌΡΗ ΆΓΡΑΦΑ» και (Τ.Κ.Σ.) «GR1410002: ΑΓΡΑΦΑ» του δικτύου NATURA 2000, που εντάχθηκαν με τον Νόμο 4519/20-2-2018 στο “Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων”, όταν δύο μήνες αργότερα (δηλ. την 16-4-2018) εκδίδονται από το ΥΠΕΝ οι Άδειες Εγκατάστασης των δυο προαναφερόμενων τεράστιων διαστάσεων βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων εντός της ανωτέρω περιοχής.
Σε ότι μας αφορά, κε Πρωθυπουργέ, εννοείται πως στηρίζουμε κάθε μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αρκεί αυτή να μπορεί πραγματικά να μας εξασφαλίσει καθαρή ενέργεια και ηλεκτροδότηση χωρίς εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Εκείνο που με την παρούσα θέλουμε να θίξουμε είναι αφενός ο τρόπος δράσης των «επενδυτών» του είδους, που δρουν εν αγνοία και στην πλάτη των τοπικών κοινωνιών, μη διστάζοντας να καταστρατηγούν νόμους, να απαιτούν ασυδοσία και να χρησιμοποιούν ευρέως τακτικές παραπληροφόρησης, αφετέρου ν’ αναδείξουμε τον κίνδυνο καταστροφής της πιο ιστορικής, παρθένας και με ανεξάντλητη φυσική ομορφιά περιοχής της πατρίδας μας, αυτής των Αγράφων.
Τ’ Άγραφα, κε Πρωθυπουργέ, έχουν, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο για όλο τον κόσμο, τη δική τους ιστορία και σημασιολογία, που κάθε άλλο παρά έναν κοινό τόπο τα καθιστούν. Τ’ Άγραφα δεν είναι απλά, μια δημόσια περιοχή από «θαμνώδεις εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερη αισθητική ή γεωλογική αξία», όπως την περιγράφουν στις μελέτες τους οι επίδοξοι επενδυτές, που, με σκοπό δική τους κερδοφορία στοχεύουν στη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη και νταμάρια, θεωρώντας απόλυτα «φυσιολογικό» να επεμβαίνουν καταστρεπτικά σε βουνοκορφές με υψόμετρο 2.000 μέτρων.
Η φυσική ακεραιότητα των Αγράφων, την οποία όλοι μας, απλός κόσμος, επιχειρήσεις και φορείς, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο, αποτελεί για εμάς αέναη πηγή πλούτου, με την ήπια ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, που εδραιώνεται στην περιοχή αλλά και με τα ποιοτικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και βιοτεχνικά προϊόντα, όπως τα τυριά μας τα κρασιά μας, τα εμφιαλωμένα νερά μας, κ.λ.π..
Γιατί όλα τούτα χρησιμοποιούν το bradname «ΑΓΡΑΦΑ» για να δηλώσουν την αδιαμφισβήτητη καθαρότητα και ανώτερη ποιότητά τους, στοιχεία που, αναμφίβολα θα τρωθούν ανεπανόρθωτα από τα προς υλοποίηση σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία. Επιπτώσεις που με καμίας έκτασης και μορφής απασχόληση ντόπιου «δυναμικού» και μηχανημάτων αλλά ούτε και με τα λοιπά εξαγγελλόμενα «οφέλη» μπορούν να καλυφθούν και ν’ αντισταθμιστούν.
Ζητούμε, λοιπόν, κε Πρωθυπουργέ, την παρέμβασή σας για την αποτροπή της καταστροφής της ιστορικής περιοχής (και περιοχής natura) των Αγράφων, τη δυναμική και τις προοπτικές της οποίας μόλις παραπάνω εκθέσαμε, εξαιρώντας αυτή χωροταξικά από την εγκατάσταση βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΒΑΠΕ), αίτημα στο οποίο συνηγορούν ΟΛΟΙ (πέντε συνολικά) οι σημερινοί δήμαρχοι της περιοχής, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αλλά και των φορέων αυτής, των τοπικών οργανώσεων ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων (πλην ΚΙΝ.ΑΛ.) μη εξαιρουμένων.