Επιστολή Κωτσού στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Καρδίτσας


Επιστολή στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ  ζητώντας την μείωση των τιμών αγοράς των οικοπέδων  στους χώρους τις ΒΙ.ΠΕ Καρδίτσας, έστειλε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός Γεώργιος. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

                                                                                   

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας  επισημάνω ότι με βάση διάφορα οικονομικά ή αναπτυξιακά μεγέθη  ο Ν. Καρδίτσας έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις  και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της χώρας. Παρά τη κεντρική γεωγραφική θέση (συγκριτικό πλεονέκτημα)  και την ύπαρξη σημαντικών φυσικών πόρων (εύφορη πεδιάδα, αξιόλογος ορεινός όγκος, υδατικό δυναμικό κ.λ.π.) η αναπτυξιακή κατάσταση του Νομού είναι πολύ δυσχερής. Αξίζει επίσης  να τονίσουμε  ότι διαχρονικά υπάρχει συνεχής σχετική πτώση στους δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας,. Το  γεγονός αυτό από μονό του  οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται  άμεσες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για να αναστραφεί η πτωτική πορεία. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι η  κατάταξή του Νομού  ως προς το κατά κεφαλή ΑΕΠ για το σύνολο  της χώρας είναι 47η, σε σύνολο 54 Νομών ενώ η αντίστοιχη κατάταξη των υπολοίπων όμορων θεσσαλικών νομών είναι 9η θέση για το Ν. Μαγνησίας, 17η για το Ν. Λάρισας και 37η για το Ν. Τρικάλων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ του Ν. Μαγνησίας είναι κατά 60% μεγαλύτερο του Ν. Καρδίτσας, διαφορά που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού. Όσον  αφορά στις αποταμιευτικές καταθέσεις ο νομός κατέχει την επίσης την  47η θέση, γεγονός που δείχνει την έλλειψη κεφαλαίων απαραίτητων για ανάληψη επενδυτικών αποφάσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης. Η λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. κρίνεται σήμερα βασική προϋπόθεση για την αύξηση της ελκυστικότητας του νομού για εγκατάσταση διαφορών( π.χ. μεταποιητικών )   δραστηριοτήτων. Είναι θετικό ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει σημαντικά κίνητρα τα οποία όμως εξανεμίζονται από τις υψηλές τιμές αγοράς οικοπέδων( 25.000 ευρώ το στρέμμα ) που η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ έχει καθορίσει  για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στους χώρους της  . Θεωρώ ότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική σας όσον αφορά το κόστος αγοράς των οικοπέδων  προχωρώντας σε γενναία μείωση των τιμών, για να πυροδοτήσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να εγκατασταθούν.    Ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκριση του αιτήματος μας η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων  του Νομού σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς  αναλαμβάνει άμεσα δράσεις ενημέρωσης και ανάδειξης  όλων των  συγκριτικών  πλεονεκτημάτων που έχει η εγκατάσταση επιχειρηματικών  – επενδυτικών  δραστηριοτήτων  στην περιοχή της  ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.                                  

*Η ΤΕΔΚ του Νομού συγκαλεί σύσκεψη αύριο Τετάρτη στα γραφεία της ΤΕΔΚ παρουσία του Νομάρχη του και του προέδρου του Επιμελητηρίου, με θέμα την αξιοποίηση της ΒΙ.ΠΕ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο 25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Προτάσεις αναβάθμισης ανατολικού οδικού άξονα Λ. Πλαστήρα