Απαντήθηκε στη Βουλή χθες η ερώτηση της Βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου
Όπως ανέφερε ο αν.Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης: “Αγαπητή κυρία Βουλευτή, συμμερίζομαι την αγωνία που εκφράζετε και για την περιοχή και γενικότερα για τον υδάτινο πλούτο της χώρας και τον τρόπο που τον διαχειριζόμαστε. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχει και σ’ αυτόν τον τομέα ένα διοικητικό χάος.
Συγκεκριμένα, ως προς την πρώτη ερώτηση που κάνετε, να ιδρυθεί ένας φορέας διαχείρισης ανά λεκάνη απορροής, θα ήθελα να σας πω ότι αυτό σχετίζεται με τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία συνεννόηση. Απ’ ό,τι γνωρίζω, όμως, για να προχωρήσουμε σε αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες που έχουν δοθεί και δόθηκαν πριν από λίγους μήνες συνολικά για τις λεκάνες διαχείρισης, τα υδατικά διαμερίσματα κ.λπ..
Ως προς τη δεύτερη ερώτηση, θα ήθελα να σας πω ότι για τα αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου το έργο είναι προϋπολογισμού 100.000.000. Η μελέτη χρήζει επικαιροποίησης και σε αυτό μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα την προχωρήσουμε. Για να υλοποιηθεί το έργο, όμως, πρέπει να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020».
Έχω επικοινωνήσει ήδη με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό, οπότε να πιέσετε και εσείς και οι φορείς στο τελικό σχέδιο να ενταχθεί και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια το Υποδομών θα το υλοποιήσει.
Απλώς, όπως βλέπετε, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς από διαφορετικά Υπουργεία, για τη συνολική διαχείριση. Και δεν είναι μόνο για τα αρδευτικά έργα ή τα άλλα, που μπορεί να τα κάνει το πρώην Γεωργίας ή το Δημοσίων Έργων, να εμπλακεί και το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η Γενική Γραμματεία Υδάτων. Αυτό γίνεται σε όλα. Γίνεται και στις φυσικές καταστροφές και στην αποκατάστασή τους, γίνεται και στη διαχείριση των υδάτων όπου έχουμε φράγματα, γίνεται παντού.
Επομένως, αυτό που έχουμε ευθύνη -και είναι και δέσμευση- είναι ότι θα προχωρήσουμε σε ένα άλλο σύστημα συνολικής διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της χώρας, για να απλοποιηθεί κι όλο αυτό το σύστημα που έχουμε σήμερα.”