Ειδήσεις

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις πλημμύρες


Με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα και τις ζημιές που προκλήθηκαν στους τέσσερες θεσσαλικούς νομούς η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας κατέθεσε την παρακάτω επερώτηση προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου.
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εξ αιτίας των βροχοπτώσεων της περασμένης βδομάδας δημιούργησαν τεράστιες και εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών Καρδίτσας Τρικάλων και Λάρισας. Ιδιαίτερα στις περιοχές του Αλμυρού, Παλαμά Καρδίτσας κλπ εκτός των μεγάλων καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες ,τις ζημιές στο επαρχιακό οδικό καθώς και στο αγροτικό και δασικό δίκτυο ,είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Συγχρόνως λόγω του έντονου φαινομένου αλλά και των ανεπαρκών έργων υποδομής τεράστια προβλήματα και ζημιές δημιουργήθηκαν στην πόλη των Φαρσάλων με δεκάδες σπίτια να έχουν πλημμυρίσει.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί δεν προτάσσουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, επειδή κριτήριο για την επιλογή ενός έργου είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας που στηρίζει αυτήν την πολιτική διαθέτοντας ευρωπαϊκά κονδύλια για πανάκριβα έργα βιτρίνας και πολυδάπανες εκδηλώσεις την ίδια στιγμή που δεν χρηματοδοτούν έργα για τις αναγκαίες υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.
Σαν σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θεωρούμε πως οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ’ την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε απ’ την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους. Είναι πασίγνωστο πως και στη περιοχή μας, κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Τα αντιπλημμυρικά έργα όμως είναι μη επιλέξιμα έργα από τα προγράμματα της ΕΕ και ποτέ δεν διεκδικήθηκαν να γίνουν επιλέξιμα από τους δήμους και την Περιφέρεια..Η Λαϊκή Συσπείρωση τα είχε ζητήσει επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του ΠΣ. Ο σχεδιασμός και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα, πρέπει να αποτελέσει βασική διεκδίκηση του οργανωμένου εργατικού και αγροτικού κινήματος της περιοχής μας
Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας. καλεί το Περιφερειακό συμβούλιο να απαιτήσει από την Κυβέρνηση, το ΥΠΑΑΤ, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
• Να γίνει άμεση καταγραφή και αποτίμηση όλων των ζημιών που έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες, οι υποδομές όπως σταυλικές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές), αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, αγροτική οδοποιία κ.ά., άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.
• Αποζημίωση της γεωργικής παραγωγής στο 100% της ζημιάς
• Έγκυρη – άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές.
• Πάγωμα όλων των χρεών των παραγωγών προς Τράπεζες, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ., έως ότου καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
• Απαλλαγή όλων των βαμβακοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιά από το πλαφόν που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και καταβολή σε όλους της συνδεδεμένης επιδότησης.
• ΕΛΓΑ Δημόσιος φορέας, που θα αποζημιώνει για σύνολο του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, απ’ όλες τις θεομηνίες και τις καταστροφές.
Ερωτάται ο κ περιφερειάρχης:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων;
Τι ενέργειες θα κάνει για να χαρακτηριστούν επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα;
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
ΑΣΤΕΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΜΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Πρόσληψη 20 ατόμων στο Δ. Καρδίτσας - Από τις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία