Ειδήσεις

Επερώτηση για την επέκταση της λειτουργίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ


Η κυβέρνηση της Ν.Δ, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας και την προετοιμασία που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ερχόμενο Οκτώβρη, να υπογράψει την χρονική επέκταση και ενίσχυση του περιεχομένου της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ», η οποία είχε υπογραφεί αρχικά τον Ιούλη του 1990 και ανανεώνονταν σε ετήσια βάση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Η συμφωνία αυτή δίνει επικυριαρχία στις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας – που θεωρείται Αμερικανική – και με την ανανέωση της σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας μαζί με την Σούδα, τις βάσεις στην 110 Π.Μ της Λάρισας για τα DRONES MQ 9, το στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο για ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ, στον Βόλο για ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στην Αλεξανδρούπολη, και της αεροπορικής βάσης στον Άραξο για την υποδοχή πυρηνικών όπλων.

Η εν λόγω συμφωνία, θα τροφοδοτήσει προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής, δυναμώνοντας τον επιθετικό ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης και θα συμπαρασύρει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας σε μεγαλύτερη πρόσδεση στις Αμερικανονατοικές δολοφονικές αποστολές, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς, από την μονιμοποίηση της λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, και την συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Θυμίζουμε ότι η βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης και της Συρίας. Τα DRONES που σταθμεύουν στην 110 Π.Μ της Λάρισας, επιχειρούν από την Κριμαία μέχρι την Β. Αφρική για λογαριασμό των Αμερικανονατοικών συμφερόντων όπως αντίστοιχα και τα αμερικανικά ελικόπτερα Apache και Black Hawk από το Στεφανοβίκειο.

Η υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η μακροημέρευση της εγκατάστασης των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, κ.α, δεν γίνεται προς όφελος, ούτε της άμυνας της χώρας μας, ούτε των συμφερόντων του λαού και των γειτονικών λαών, αλλά καθαρά για την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Ο λαός μας γνωρίζει μέσα από τα ιστορικά γεγονότα και την πείρα των τελευταίων χρόνων, ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Το αντίθετο, αυτοί ευθύνονται με τις πολεμικές επεμβάσεις τους για την αλλαγή των συνόρων, την δολοφονία λαών, την διάλυση χωρών, από την Γιουγκοσλαβία, την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη, για την Τουρκική επιθετικότητα, για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και τόσες άλλες χώρες.

Η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και η υψηλού επιπέδου σχέσεις με τις ΗΠΑ, η συμμετοχή της χώρας μας με 4 δις ευρώ ετησίως στο Νατοϊκό προϋπολογισμό, δεν αποτρέπουν όπως φαίνεται την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, στο Αιγαίο και γενικότερα, αλλά την ενθαρρύνουν και οδηγούν στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βαριές συνέπειες για το λαό μας και άλλους λαούς.

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, η δράση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε κατά της Ρωσίας, εγκυμονούν ακόμα σοβαρότερους κινδύνους για το λαό μας και άλλους λαούς σε περίπτωση σύγκρουσης, πολύ περισσότερο που ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι Ρωσικοί πύραυλοι θα στραφούν κατά χωρών που φιλοξενούν Αμερικανονατοικές βάσεις.

Με δεδομένο ότι η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ είναι πολύ επικίνδυνη για το λαό μας και η ανανέωση της ενισχύσει το καθεστώς της εμπλοκής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας ενημερώσει, αν τάσσεται ενάντια στην ανανέωση της, αν τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων στην 110 Π.Μ της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο, στον Βόλο, στην Σούδα, κ.α, στην συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορα μας, και αν ναι τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να εκφράσει αυτή τη θέση προς την κυβέρνηση επισήμως;

Προηγούμενο άρθρο Ο Β ΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Σαράντης Εκίζογλου για το 2ο Εκπτωτικό Χωριό
Επόμενο άρθρο Δήλωση Προέδρου ΤΕΕ για τον Β’ κύκλο του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ