Επειγόντως αδρανή υλικά για τον Ε-65


Τι ζήτησαν οι ανάδοχοι του έργου που διασχίζει τμήματα του νομού Τρικάλων από το νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη.

Σε δύο χρόνια έτοιμο το τμήμα Καρδίτσα – Τρίκαλα.

Αδρανή υλικά και μάλιστα επειγόντως αναζητούν οι ανάδοχοι του έργου του Ε-65, ειδικά σε ότι αφορά τα τμήματα που διέρχονται από το νομό Τρικάλων, όπως αποκάλυψε ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης μετά από επικοινωνία που είχε με τους ίδιους.

Θα συνδράμει η Νομαρχία…

Πιο αναλυτικά, ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, τόνισε πως επικοινώνησε με τους αναδόχους του β΄ και γ΄ τμήματος του έργου του οδικού άξονα Ε-65, τα οποία τμήματα διασχίζουν το μεν β΄ τον άξονα Καρδίτσα-Τρίκαλα, μέχρι το ύψος της Βασιλικής περίπου και το γ΄ την Καλαμπάκα και πάνω, οι οποίοι ζήτησαν από το νομάρχη την συνδρομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων ώστε να βρεθούν άμεσα αδρανή υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή του έργου. Σε δηλώσεις του ο κ. Βλαχογιάννης ανέφερε πως «συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε και εμείς στην εξεύρεση αδρανών υλικών, έτσι ώστε το τμήμα Καρδίτσα – Τρίκαλα να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια περίπου…». Προς αυτή την κατεύθυνση διευκρίνισε ο νομάρχης Τρικάλων γίνονται επαφές για τον εντοπισμό του κατάλληλου χώρου, τόσο προς ιδιώτες όσο και προς ΟΤΑ αναφερόμενος στο πρώην λατομείο «Τζάνα», όπου πρόκειται για μια δημόσια έκταση την οποία η Περιφέρεια εξετάζει ώστε να δοθεί η κατάλληλη άδεια, όπως και για ιδιωτική περιοχή στο δήμο Παλαιοκάστρου.

Τι αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων

Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων για τον καθορισμό λατομικών περιοχών στο νομό μας, αποφασίστηκε η Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής που σκοπό θα έχει την επικοινωνία και προσέγγιση των Δήμων του Νομού για εξεύρεση λύσης στο θέμα της λειτουργίας λατομείων στην περιοχή τους .

Επί του θέματος εισηγήθηκε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της Αυτοδιοικητικής Ενότητας κ. Αχιλ. Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε τα παρακάτω:

«Ο νομός Τρικάλων επίσης , κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης, θα αποτελέσει σύντομα βασικό κόμβο, σημαντικών για την χώρα μας οδικών αξόνων (Εγνατία , Ε-65, επέκταση σιδηροδρομικού δικτύου). Έτσι, καθίσταται επίκαιρος και αναγκαίος ο καθορισμός του τρόπου λήψης των αδρανών υλικών, που είναι απαραίτητα για τη ολοκλήρωση αυτών των έργων. Η έλλειψη καθορισμένων περιοχών στο νομό ως λατομικές ζώνες, επιφέρει μια σειρά δυσμενών αποτελεσμάτων, όπως :

  • Τη δημιουργία λατομείου για κάθε έργο ξεχωριστά, γεγονός που δημιουργεί πληγές σε πολλές περιοχές του Νομού. Ιδιαίτερα δε στον ορεινό όγκο, το θέαμα είναι δυσάρεστο και αποκρουστικό.
  • Τη χρησιμοποίηση υποβαθμισμένης ποιότητας υλικών, κάτω από την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων.
  • Τον πλημμελή έλεγχο του τρόπου λειτουργίας αυτών των λατομείων.
  • Την παράνομη λήψη αδρανών υλικών από τις όχθες ποταμών.
  • Την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών της κάθε περιοχής.
  • Την υποβάθμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος.

Η Αυτοδιοικητική Ενότητα θεωρεί πως ο καθορισμός λατομικών ζωνών είναι κρίσιμος και φυσικά εξαιρετικά αναγκαίος. Η προστασία της βιοποικιλότητας και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ικανή και συνάμα αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του νομού. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι λατομικές περιοχές σε κάθε νομό καθορίζονται εντός πέντε (5) ετών με απόφαση του αρμόδιου Νομάρχη, κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η παρούσα Νομαρχιακή αρχή έχει ήδη καθυστερήσει απελπιστικά στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος και η συζήτηση του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο καθίσταται εκ των πραγμάτων επιτακτική». Ακολούθησε συζήτηση, όπου πάρθηκε η παραπάνω απόφαση.

           

Προηγούμενο άρθρο Κατανομή ποσοστόσεων αγελαδινού γάλακτος
Επόμενο άρθρο Εργασίες βελτίωσης στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού