Αν και στην Ευρώπη, κάθε χρόνο καταγράφονται και επιβεβαιώνονται περίπου 6.000 κρούσματα σε ζώα (κυρίως άγρια σαρκοφάγα) και 8 με 10 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα ,στη χώρα μας ο ιός είχε να εμφανιστεί εδώ και 25 χρόνια.
Το τελευταίο εξάμηνο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας εμφανίστηκαν κρούσματα λύσσας τα οποία επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Ειδικότερα λύσσα εμφανίστηκε σε τρεις αλεπούδες και δύο σκύλους, σε Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.
Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τα ζώα, έχουν δεχτεί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μέσω εμβολιασμού και αντιλυσσικού ορού και είναι μέχρι σήμερα καλά στην υγεία τους. Οι υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι ενημερωμένες για το πρόβλημα και το υπουργείο Υγείας έχει διαθέσει επαρκή αριθμό εμβολίων πανελλαδικά.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ειδικότερα με την Επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος ενημέρωσης της λύσσας στα ζώα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακολουθεί συστηματικά το πρόβλημα και παρεμβαίνει με τις κατάλληλες ενέργειες για την ενημέρωση του κοινού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι οι κύριοι φορείς του ιού είναι ζώα όπως η αλεπού, το κουνάβι και η νυχτερίδα, που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό της λύσσας σε αλλά ζώα αλλά και στον άνθρωπο.
Το πρόβλημα της λύσσας εντοπίζεται συχνότερα σε αδέσποτα ζώα που κατοικούν σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, όπου τα οικόσιτα ζώα είναι πιθανότερο να έρθουν σε επαφή με άγρια σαρκοφάγα.
Η μετάδοση της λυσσάς στον άνθρωπο γίνεται με δάγκωμα από ζώο-φορέα για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων κατά της λύσσας. Ο στόχος του προληπτικού εμβολιασμού όλων των ζώων είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τη δημόσια υγειά ανακόπτοντας έτσι τη μετάδοση του ιού.
Μετά από ενδεχόμενο δάγκωμα το ζώο επιβάλλεται να παρακολουθείται τουλάχιστον για 15 ημέρες .Όταν πρόκειται για οικόσιτο ζώο (σκύλος, γάτα, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα, χοίροι κτλ.) , περιορίζεται με προσοχή και ελέγχονται για σημάδια αλλαγής της συνηθισμένης συμπεριφοράς τους, ( μη αναγνώριση των οικείων προσώπων , υπερβολική επιθετικότητα, δυσκολία στη κατάποση ,άρνηση φαγητού και νερού ,σιελόρροια και εμφάνιση αφρού στο στόμα) .Στην περίπτωση που το ζώο είναι αδέσποτο είναι επιτακτική η σύλληψή του με κάθε δυνατό τρόπο και η παρακολούθηση του για σημάδια λύσσας όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Εάν η ασθένεια μεταφερθεί στον άνθρωπο με δάγκωμα και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο ιός προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα και θάνατο. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση μόλυνσης, απαιτείται άμεση έναρξη θεραπευτικής αγωγής με αντιλυσσικό εμβόλιο και αντιλυσσικό όρο προκείμενου να εξουδετερωθεί ο ιός.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στις τοπικές υγειονομικές Αρχές για την παροχή της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.
Για την πληροφόρηση των πολιτών ενημερώνουμε πως το Γ.Ν. Καρδίτσας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΙΦΕΤ είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών λύσσας σε πολίτες μετά από έκθεση σε ζώο που φέρει τον ιό .
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΣΩΤ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ