Συνάντηση εργασίας σε πολύ θετικό κλίμα στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκρέκα είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδόθηκε στον Υφυπουργό ολοκληρωμένο υπόμνημα του κ. Νούσιου, με τις θέσεις και τις προτάσεις της Π.Ε. Καρδίτσας επί των ζητημάτων της αγροτικής παραγωγής και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Ο κ. Νούσιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη έμπρακτη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πρώτη ημέρα της θητείας του Κώστα Αγοραστού στην αγροτική αναβάθμιση και ανάπτυξη με έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στον Υφυπουργό επισημάνθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη τα θέματα, επείγοντα και μακροπρόθεσμα, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο, προτείνοντας λύσεις και καταθέτοντας στρατηγικές σκέψεις.
Ειδικότερα, ετέθη υπόψη στον κ. Σκρέκα το μεγάλο έργο της αντικατάστασης των διωρύγων του ΤΟΕΒ Ταυρωπού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 11,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ 2021-2027, η «Πράσινη Συμφωνία» και οι επικείμενες παρεμβάσεις αναφορικά με τις άμεσες ενισχύσεις και τον τρόπο που θα δίνονται.
Ακολούθως έγινε αναφορά στην ανάγκη συνέχισης του έργου του τεχνητού εμπλουτισμού του υδροφορέα στην περιοχή Φύλλου – Ορφανών προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική ενίσχυση του υδροφόρου συστήματος και εναλλακτικά σχέδια εξέλιξής του, με την υφιστάμενη μελέτη να μεταφέρεται ως πρώτη επιλαχούσα στον καινούριο προγραμματισμό του ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερη μνεία από τον κ. Νούσιο έγινε και στην κατάθεση προτάσεων για ρυθμίσεις οφειλών αγροτών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στη ΔΕΗ και την προοπτική χρηματοδότησης τύπου 4.3.1 για τις έγγειες βελτιώσεις.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέδειξε επίσης το θέμα του περιβαλλοντολογικού τέλους άρδευσης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται αναθεώρησή του, ιδίως στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, αφού όπως ανέφερε το μέτρο ανεστάλη αλλά δεν ανεκλήθη.
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε η εγκατάσταση και πριμοδότηση αγροτικών φωτοβολταϊκών μέσω οργανισμών, η διευκόλυνση/απλοποίηση στη διαδικασία ένταξης στη μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση) και η χορήγηση κονδυλίου αποζημίωσης για την πρόσφατη κήρυξη του πεδινού τμήματος του νομού Καρδίτσας ως αρουραιόπληκτο.
Στην ατζέντα καταχωρήθηκε η ρύθμιση και ο προσδιορισμός των δασικών εκτάσεων έτσι ώστε να μην περιορίζουν τη λειτουργία των βοσκοτόπων, προωθώντας τη διεύρυνση του ορισμού τους.
Σύμπτωση απόψεων και επιλογών στρατηγικής διαπιστώθηκε και στο θέμα της ενίσχυσης του ρόλου των ΤΟΕΒ, ιδίως σε περιοχές όπου οι Δήμοι είναι φορείς διαχείρισης άρδευσης σε ανοιχτά δίκτυα όπου είναι περιοχή δικαιοδοσίας ΤΟΕΒ, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής βεβαίωσης άρδευσης με σφραγίδα από ΤΟΕΒ, ζήτημα που έχει άμεση σύνδεση με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.
Τέλος, στο προσκήνιο ήρθε η μελέτη για υπογειοποίηση δικτύου Μεταμόρφωσης – Παλαμά – Βλοχού και η μελέτη κατασκευής του αντλιοστασίου στο Καρποχώρι.
Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχει ανοίξει ήδη από τη σύσκεψη εργασίας που προηγήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και η συνεργασία αναμένεται εντονότερη, ειδικά στα θέματα της οργάνωσης του Αγροτικού τομέα, καθώς ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφθεί άμεσα την περιοχή της Καρδίτσας για την καλύτερη δυνατή επίλυση και καταγραφή αιτημάτων.