Μεσογειακοί, Ε65, σιδηροδρομική γραμμή, υδατικό έλλειμμα


Στη Νομαρχία Καρδίτσας βρέθηκε το μεσημέρι ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.

Ζητήματα που αφορούν και τους δύο Νομούς και κυρίως το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων, συζήτησαν το μεσημέρι οι Νομάρχες Καρδίτσας και Μαγνησίας κ.κ. Αλεξάκος και Παπατόλιας αντίστοιχα, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Νομαρχιακό Κατάστημα Καρδίτσας. Ο κ. Παπατόλιας αναφορικά με τους αγώνες τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλίας, άποψη την οποία εξέφρασε από την αρχή -όπως υπογράμμισε-, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της απευθείας οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο Νομών, καθώς και το υδατικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει ολόκληρο το θεσσαλικό διαμέρισμα. Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ο κ. Αλεξάκος

«Συνεχίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια, είχαμε τη χαρά και την τιμή σήμερα να τον υποδεχθούμε στο Νομαρχιακό Κατάστημα και να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο Νομών. Ένα θέμα που μας αφορά και το θέσαμε είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες και το αίτημα που έχουμε πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις να διοργανωθούν και αθλητικοί αγώνες στη Δυτική Θεσσαλία, όπου από την πλευρά και του Νομάρχη Μαγνησίας και των άλλων Νομαρχών υπάρχει θετική άποψη πάνω σ’ αυτό ζήτημα. Είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Βόλο και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια βήμα- βήμα θα δικαιωθεί και οι αγώνες θα είναι πετυχημένοι και θα αφορούν ολόκληρη τη Θεσσαλία. Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι οι διανομαρχιακές συνδέσεις, οι οδικές συνδέσεις. Η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, της γνωστής Ε65 με τη Μαγνησία δηλ. το τμήμα Σοφάδες- Φάρσαλα- Βελεστίνο- Βόλος, πρέπει να αναβαθμιστεί γιατί η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου που συνδέει τους δύο Νομούς θα έλεγα ότι είναι απαράδεκτη, δεν τιμά κανέναν και ουσιαστικά αποκλείει την επαφή των δύο Νομών. Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε και υπάρχει σύμφωνη γνώμη είναι το αίτημα που πρέπει να θέσουμε για την ηλεκτροκίνηση της Σιδηροδρομικής γραμμής συνολικά από τη Λάρισα- Βόλο- Σταυρός- Καρδίτσα- Τρίκαλα- Καλαμπάκα για να αναβαθμιστεί σε ένα επίπεδο Προαστιακού, στο αίτημα που έχουμε και σε σχέση με το Χωροταξικό σχεδιασμό και ότι οι τέσσερις Θεσσαλικές πόλεις πρέπει να λειτουργήσουν σαν ένα δίκτυο τεσσάρων πόλεων που θα έχουν δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αυτές τις ημέρες είναι στην επικαιρότητα είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων όπου θέτουμε το ζήτημα της άμεσης σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, τα έργα υποδομής αλλά και γενικότερα το ζήτημα της διαχείρισης των νερών. Υπάρχει απόλυτη συμφωνία για όλα τα θέματα, πάνω από όλα στο θέμα των νερών είναι η καλύτερη διαχείριση των νερών του Αχελώου, η εκτροπή του Άνω Ρου αλλά και επιτέλους πρέπει η Πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της στην Θεσσαλία που έχει ένα τεράστιο υδατικό έλλειμμα, να γίνουν τα έργα ταμίευσης νερού, να γίνουν τα αρδευτικά δίκτυα, να πάρουμε πρωτοβουλίες και για την στάγδην άρδευση που μειώνει την ποσότητα του νερού που χρειάζονται τα χωράφια, έτσι που τελικά αυτό το μεγάλο έλλειμμα των 800.000.000 κυβικών μέτρων νερού που υπάρχει στη Θεσσαλία να καλυφτεί βήμα- βήμα και θα είμαστε αμετακίνητοι και με τον κ. Παπατόλια αλλά και τους υπόλοιπους Νομάρχες σ’ αυτό το αίτημα απέναντι στην Πολιτεία».

Ο κ. Παπατόλιας

«Είναι μεγάλη η χαρά μας για την επίσκεψη που πραγματοποιούμε σήμερα στη Νομαρχία Καρδίτσας και στο φίλο Νομάρχη τον Φώτη τον Αλεξάκο.

Το μεγάλο ζήτημα των Μεσογειακών Αγώνων εδώ και πολύ καιρό έχουμε αποδείξει και οι 4 Νομάρχες της Θεσσαλίας ότι δεν αντιμετωπίζουμε τους αγώνες αυτούς ως μια στιγμιαία ανάταση, μια στιγμιαία λάμψη δύο εβδομάδων, αλλά ως μια ευκαιρία ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλία και της Κεντρικής Ελλάδας, όπου θα ήταν προτιμότερο να επιμένουμε στα μεγάλα έργα υποδομής, στις μεγάλες δράσεις Περιφερειακής ολοκλήρωσης που θα δώσουν την ουσιαστική ώθηση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη θέλησή μας να προχωρήσουμε και να διεκδικήσουμε σύνδεση της Ε65 απευθείας από Καρδίτσα προς Μαγνησία. Θέλουμε έναν διακριτό κλάδο της Ε65 ο οποίος θα συνδέει την Καρδίτσα με την Μαγνησία από την περιοχή των Σοφάδων μέχρι το αεροδρόμιο όπως επίσης θέλουμε να προχωρήσει με αποφασιστικούς ρυθμούς η αναβάθμιση του οδικού δικτύου που συνδέει το Βόλο με την Καρδίτσα το οποίο σήμερα βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ δύο Νομών με τόσο παραδοσιακά ιστορικές και στενές σχέσεις χωρίς την αναβάθμιση αυτού του δικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πάρα πολύ σημαντικό θέμα επίσης για την Περιφερειακή ολοκλήρωση είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνητης γραμμής μέχρι την Καρδίτσα. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για την διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο Νομών. Το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων παραμένει πάρα πολύ ψηλά στην προτεραιότητά μας. Πέρα από την σύγκλησή μας και την κοινή μας αντίληψη για την προτεραιότητα του μεγάλου έργου του Αχελώου, έχουμε κοινές προτεραιότητες και για έργα τα οποία θα επηρεάσουν εξίσου την διαχείριση των υδατικών πόρων στο επίπεδο των δύο Νομών. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει και συμφωνούμε σ’ αυτό τα έργα και οι προτάσεις που θα προτείνουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούμε από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να μην τεθούν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ Νομών αλλά να είναι προϊόν μιας συναπόφασης με κριτήριο την ορθολογικότερη και την διαχείριση των υδατικών πόρων με την καλύτερη εξοικονόμηση νερού σε επίπεδο Θεσσαλίας. Το πρόβλημα είναι κοινό, δεν αφορά πλέον τον κάθε Νομό ξεχωριστά. Από ‘κει και πέρα δεν μπορούμε παρά να επιμείνουμε για άλλη μια φορά στο γεγονός ότι πρέπει χωρίς καμία χρονοτριβή να εφαρμοστεί η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας. Πρέπει να συσταθεί και να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων το οποίο θα μπορέσει να συντονίσει και το έργο των επιμέρους φορέων διαχείρισης των υδατικών πόρων. Πρέπει να λειτουργήσουν οι φορείς διαχείρισης και από κοινού πρέπει να στηρίξουμε τις ενέργειες της Περιφέρειας για την κατασκευή του φράγματος στο Παλιοδερλί.

Τα περισσότερα ζητήματα που αγγίζουν τις πρωτοβουλίες μας αντιμετωπίζονται μέσα σ’ ένα πλέγμα καλής συνεννόησης και στενής συνεργασίας. Το παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών Νομών πρέπει να γίνει και ο οδηγός για το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας σε επίπεδο Θεσσαλίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».               

Προηγούμενο άρθρο Εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη της Αγ. Μαρίνας στο Μαυρομμάτι
Επόμενο άρθρο Προβληματισμός για τις ενεργειακές καλλιέργειες στο Νομό