Με τη Διοικούσα Επιτροπή και προέδρους των συλλογικών οργάνων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ συναντήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 11.00 το πρωί, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στα γραφεία του ΤΕΕ, στη Λάρισα και συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργού.
Ο πρόεδρος, Νίκος Παπαγεωργίου, καλωσόρισε τον Υπουργό στο ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, του μόνου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το ΤΕΕ και του έδωσε συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητά του στην καθιέρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών, που πετυχαίνει απλοποίηση των διαδικασιών, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιτυγχάνει διαφάνεια, απελευθερώνοντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και για την ενεργή συμβολή του στην άμεση σύσταση των τοπικών παρατηρητηρίων. Και συνέχισε:
«Στην κρίση 2009 – 2015 ο κλάδος των κατασκευών ήταν ο πρώτος, όσον αφορά τη μείωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (-60%). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως είμαστε ο κλάδος που έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλους. Όλοι οι κλάδοι έχουν αρνητικό πρόσημο, εκτός από τη Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία (+11%). Πεποίθησή μας είναι πως πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο κλάδος ώστε οριζόντια να συμπαρασύρει και τους υπολοίπους. Διαθέτουμε 5 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά μόνο τα 2,5 αρδεύονται. Με κόστος 40 εκ. € ετησίως. Σπαταλάται ένα ΠΕΠ ανά δεκαετία στην άρδευση. Οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στη στήριξη του κλάδου με 0.5 δις.
Επιπλέον είναι σημαντική η ήπια μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο και η ολοκλήρωση των ΥΗΣ καθώς έτσι θα έχουμε παραγωγή 300GWh ετησίως από πράσινη ενέργεια, συμμόρφωση με την οδηγία 60/2000 για την εξασφάλιση αποθέματος για περιπτώσεις λειψυδρίας, αύξηση κατά 17% της ισχύος των ΥΗ μονάδων παραγωγής ενέργειας της χώρας, άμεση έναρξη αποκατάστασης του υπόγειο υδροφορέα, χαμηλό κόστος και την πλέον σύντομη απάντηση στα προβλήματα που δημιουργεί το υδατικό έλλειμα.
Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επίσπευση των αποπληρωμών του προγράμματος Εξοικονόμησης κατ’οίκον ΙΙ αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που προέρχονται από το HELPDESK του ΕΤΕΑΝ. Προτείνουμε δε, την σύσταση αποκεντρωμένων γραφείων υποστήριξης υπό το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά και την ενεργή συμμετοχή στην διαβούλευση των νέων αντίστοιχων προγραμμάτων και στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων.
Επιπλέον η αγορά έχει ανάγκη για έναρξη προγράμματος Εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, την ενεργοποίηση της αγοράς των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών αλλά και την υιοθέτηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης Ενεργειακών Έργων η οποία απελευθερώνει ιδιωτικά κεφάλαια στην αγορά της ενέργειας».
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η επιτυχής συνεργασία του υπουργείου με το ΤΕΕ για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το ρεκόρ ανάρτησης επικυρωμένων δασικών χαρτών, την προσπάθεια ολοκλήρωσης των χωροταξικών σχεδίων στο σύνολο της χώρας μέχρι το 2020 και την κορωνίδα όλων, την υλοποίηση της e-πολεοδομίας. Παρά τις μικρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ΄ οίκον, υπάρχει ικανοποιητική ροή και προετοιμάζεται ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ύψους 200 εκ. ευρώ, που θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υφίσταται πρόγραμμα 1 δις € για εξοικονόμηση που αφορά στα δημόσια κτίρια, με τεράστιο αντίκτυπο. Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας διαβεβαίωσε ότι έχει ενταχθεί στον κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό και η ΔΕΗ έχει αναλάβει πλέον την υλοποίηση του έργου, αφού έχουν αρθεί όλα το νομοθετικά εμπόδια που υπήρχαν. Κατέληξε εξαίροντας τις προοπτικές που δίνουν οι ενεργειακές κοινότητες για ώθηση του γεωργικο-κτηνοτροφικού τομέα, την ανάπτυξη των επενδύσεων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο υπουργός ενημερώθηκε από τα παριστάμενα μέλη του ΤΕΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ, τα προβλήματα υλοποίησης της e-ποελοδομίας και ιδιαίτερα των μικρών Δήμων, προτάθηκε μεγαλύτερη ευελιξία στα θέματα ορίων και ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, η αποτελεσματικότερη λειτουργία Help DesK για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου.
Από την πλευρά του ΤΕΕ Θεσσαλίας παρέστησαν επίσης, ο Κώστας Κουλώτσιος, αντιπρόεδρος, Αστέριος Νάρης, Γεν. Γραμματέας, Βασίλης Γερογιάννης, Γιώργος Γκόγκος, Παναγιώτης Πάλλας, μέλη της Διοικούσας, Νίκος Λιάκος, πρόεδρος ΝΕ ΤΕΕ Τρικάλων, Κώστας Παπαδημητρίου, πρόεδρος συλλόγου αρχιτεκτόνων ν. Λάρισας.