Για δεύτερη συνεχή χρονιά διακεκριμένοι καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που ξεκίνησε από πέρυσι με σκοπό την επιμόρφωση και εκπαίδευση τόσο του διδακτικού προσωπικού του Μουσικού Σχολείου όσο και των μαθητών του. Είναι γνωστό ότι το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί αυτή τη στιγμή το κορυφαίο εκπαιδευτικό μουσικό ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας και καλύπτει μια πληθώρα μουσικών ειδικοτήτων της ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 επισκέφτηκαν το Μουσικό Σχολείο οι κ. Πέτρος Βούβαρης, Λέκτορας στη Μορφολογία και Ανάλυση της Μουσικής, Χασιώτης Κωνσταντίνος, αναπληρωτής καθηγητής (διδασκαλία όμποε, μουσική δωματίου, τεχνικές ορχηστρικού παιξίματος και διδασκαλίας για πνευστά), Ευγένιος Πολίτης, επίκουρος καθηγητής στη διδασκαλία του κοντραμπάσου και Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Λέκτορας στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής (παραδοσιακό κλαρίνο). Των σεμιναρίων προηγήθηκε εκτενής και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο διδακτικό και μαθητικό δυναμικό του Μουσικού Σχολείου προκειμένου να δοθούν σαφείς εξηγήσεις για τις δυνατότητες και κατευθύνσεις που προσφέρει το Τμήμα αυτό στον τομέα των μουσικών σπουδών, αλλά και στοιχεία για το σύστημα εισαγωγής, το πρόγραμμα σπουδών, την υλικοτεχνική υποδομή, τις δραστηριότητες του Τμήματος κ.α.
Στη συνέχεια και για περίπου δύο ώρες πραγματοποιήθηκαν τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου, αλλά και μουσικοί της πόλης μας που δήλωσαν συμμετοχή. Έτσι, ο κ. Βούβαρης δίδαξε στο εργαστήριο διδακτικής της θεωρίας της Μουσικής, ο κ. Χασιώτης στο εργαστήριο μεθόδων μελέτης και διδασκαλίας πνευστών οργάνων, ο κ. Πολίτης στο εργαστήριο παραγωγικής μελέτης στα έγχορδα και προοπτικές και ο κ. Αχαλινωτόπουλος στο εργαστήριο ελληνικής παραδοσιακής (δημοτικής) μουσικής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παίξουν στους καθηγητές, ώστε να δεχτούν την απαραίτητη καθοδήγηση όσον αφορά τη μελέτη στο σπίτι αλλά και την ερμηνεία και τις τεχνικές παιξίματος του κάθε οργάνου. Οι καθηγητές του Τμήματος προσέφεραν την πολύτιμη εμπειρία τους στους μαθητές και διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας που παρέχουν οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου, αλλά και έδωσαν την υπόσχεσή τους για συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Μετά το πέρας των σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε συναυλία στο χώρο του Διοικητηρίου του Μουσικού Σχολείου με συμμετοχή των καθηγητών του Τμήματος κ. Χασιώτη, κ. Αχαλινωτόπουλου, κ. Πολίτη, συνόλων του Μουσικού Σχολείου που συμμετείχαν στα εργαστήρια (σύνολο πνευστών με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Παλαπέλα, μικρό σύνολο παραδοσιακής μουσικής με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Παππά Ηλία, Ζιάκο Ιωάννη, Γεδίκη Κωνσταντίνο, Σκότη Δημήτριο, Παπαϊωάννου Κωνσταντίνο, Χαραλαμπάκη Πελαγίας) και της υποδιευθύντριας του Μουσικού Σχολείου κ. Αθανασίου Ζωής. Μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν μουσική σε συνδυασμούς οργάνων που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε στην πόλη μας (πιάνο – όμποε, όμποε – κοντραμπάσο, κοντραμπάσο – πιάνο), έργα συνθετών διαφορετικών περιόδων, από την Μπαρόκ μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, αλλά και παραδοσιακή (δημοτική) μουσική της χώρας μας.