Μια πολύ σπουδαία έκθεση φωτογραφίαςμε τίτλο “Άουσβιτς – ενάντια στη λήθη”,που φιλοξενείται την εποχή αυτή στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, επισκέφτηκαν την Τρίτη 22-10-2019οι εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας.
Η έκθεση δημιούργημα των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιτζή, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος μιας φωτογραφικής ενότητας που αποτελείται από περίπου 120 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 2015. Πρόκειται για αποσπάσματα από μία ταξιδιωτική περιήγηση και τη φωτογραφική καταγραφή της. Το ταξίδι αυτό έγινε στο γνωστότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, εκεί όπου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διαδραματίστηκαν τραγικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Ένας τόπος μνήμης, σήμερα, το Άουσβιτς διασώζει και υπενθυμίζει αυτή την άγρια εμπειρία και εκπέμπει επίμονα το δικό του ‘’δυσοίωνο σημάδι κινδύνου’’, όπως ερμηνεύει την ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης ο PrimoLevi στο βιβλίο του: Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (1947), όπου καταγράφει την προσωπική του μαρτυρία για τον εγκλεισμό του εκεί. Με την τέχνη τους οι δύο φωτογράφοι κάνουν και εμάς κοινωνούς σε αυτό το ταξίδι στο Χώρο, το Χρόνο και την Ιστορία. Είναι η δική τους συμβολή ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον παραλογισμό της φυλετικής βίας. Είναι ταυτόχρονα η έκκλησή τους για ανεκτικότητα και η συμβολή τους στην προάσπιση του δικαιώματος στη μνήμη.
Η έκθεση πλαισιώνεται με φωτογραφίες εποχής που σχετίζονται με τον διωγμό των Εβραίων, την ιστορία και τη λειτουργία του Άουσβιτς και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές και άλλες ομάδες. Για επισκέψεις ομάδων είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.