Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας Συν. Π.Ε.» στο τμήμα Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ. Το αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση σε θέματα τεχνολογιών επεξεργασίας της πρώτης ύλης (βιομάζας) που θα χρησιμοποιεί η ΕΣΕΚ πριν τη χρήση της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τη βασική εισήγηση έκανε ο κ Νταλός Γεώργιος, Προϊστάμενος του τμήματος. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν με πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις και οι παρακάτω καθηγητές και συνεργάτες του τμήματος: Μιχάλης Σκαρβέλης, Κωνσταντίνος Κακάβας, Μάριος Τρίγκας, Διαμαντής Σιδεράς, Κωνσταντίνος Νινίκας, Σωτήρης Καραστεργίου, Θανάσης Μπάμπαλης και Ιωάννης Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλό, επειδή η βιομάζα παράγεται εποχιακά, ενώ η μονάδα που σχεδιάζει η ΕΣΕΚ θα λειτουργεί όλο το χρόνο αδιαλείπτως, θα πρέπει η πρώτη ύλη να υφίσταται μια φτηνή προεπεξεργασία (π.χ. μπρικετοποίηση – πελετοποίηση) ώστε να αποθηκεύεται εύκολα και να διευκολύνεται η διαχείρισή της. Βέβαια, η μορφή της βιομάζας πριν τη χρήση της εξαρτάται και από την τεχνολογία παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας που τελικά θα επιλεγεί (π.χ καύση ή αεριοποίηση).
Εκτός αυτού, η πιθανή μπρικετοποίηση ή πελετοποίηση της βιομάζας δημιουργεί και άλλες θετικές συνέργειες: Για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα στην ΕΣΕΚ να τροφοδοτήσει με φτηνή καύσιμη ύλη διάφορες αγροτικές δραστηριότητες (θέρμανση θερμοκηπίων, φυταρίων, ξήρανση προϊόντων όπως ο καπνός του οποίου η επανακαλλιέργεια συζητείται με ζωηρό ενδιαφέρον κλπ). Άλλωστε, κατά την επίσκεψη του ΔΣ της ΕΣΕΚ στο Δήμο Σοφάδων και στο Δήμο Παλαμά, τέθηκε από τους Δημάρχους ως ζητούμενο, η υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης με βιομάζα. Κάτι τέτοιο, θα ανακούφιζε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ παράλληλα θα καθιστούσε ανταγωνιστικές πολλές αγροτικές οικονομικές δραστηριότητες.
Τόσο ο κ. Νταλός, όσο και άλλοι καθηγητές του τμήματος, τόνισαν ότι η πιθανή ενασχόληση της ΕΣΕΚ με την προεπεξεργασία της βιομάζας δίνει μεγάλη ευελιξία και δυνατότητα σταδιακού «χτισίματος» του συστήματος συγκέντρωσης της πρώτης ύλης. Όπως είπαν χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες αξιοποίησης βιομάζας είναι ότι δύσκολα επιτυγχάνεται ο συντονισμός μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης της πρώτης ύλης. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να προηγηθεί η καλλιέργεια ή η συγκέντρωση της πρώτης ύλης πριν την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας ή αντίστροφα, να κατασκευαστεί η μονάδα και να μην επαρκεί η πρώτη ύλη για την κάλυψη της ετήσιας λειτουργίας».
Τα πλεονεκτήματα της μονάδας μπρικετοποίησης ή πελετοποίησης είναι τα παρακάτω:
- 1. Αποτελεί αναγκαίο προστάδιο στις περισσότερες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς
- 2. Η απαραίτητη επένδυση είναι πολύ χαμηλού ύψους, ενώ μπορεί να τύχει ενίσχυσης 50%
- 3. Η λειτουργία της θα επιτρέψει την άμεση δημιουργία «συστήματος» συγκέντρωσης και διαχείρισης βιομάζας. Οι αγρότες, δηλαδή, θα μπορούν να παραδώσουν άμεσα το προϊόν της παραγωγής τους (π.χ. καλλιέργεια άγριας αγκινάρας) ή παραπροϊόντα (π.χ υπολείμματα καλλιέργειας σιταριού (άχυρο), βαμβακιού, καλαμποκιού κλπ), αποκομίζοντας εισόδημα. Επίσης οι Δήμοι μπορούν να διαθέτουν χωρίς πρόβλημα την αστική βιομάζα που συλλέγουν (κλαδονομή κλπ)
- 4. Δίνει τη δυνατότητα υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης με σημαντικά οφέλη για τους αγρότες (και για την ΕΣΕΚ). Η μόνη προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση κατάλληλων καυστήρων μπρικέτας
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΚ κ. Κανδύλας Απόστολος, παρουσίασε το σχέδιο δράσης καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΣΕΚ.
Η συζήτηση κατέληξε σε δύο συμπεράσματα – αποτελέσματα:
- 1. Να οργανωθεί μια εκδήλωση ενημέρωσης των αγροτών στους Σοφάδες με θέμα «Οι προοπτικές υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από βιομάζα». Η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί από το Δήμο Σοφάδων, την ΕΣΕΚ και άλλους φορείς και θα ζητηθεί η συνδρομή καθηγητών του ΤΕΙ Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 10.30 πμ. Αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευτεί εντός των επομένων ημερών
- 2. Διερεύνηση της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας στα αντικείμενα εξειδίκευσης του ΤΕΙ, όπως (ενδεικτικά):
- Αξιολόγηση υφιστάμενων τεχνολογιών προεπεξεργασίας της βιομάζας (μπρικετοποίηση, πελετοποίηση κλπ) πριν τη χρήση της για παραγωγή ενέργειας
- Εκτίμηση – Αξιολόγηση των πηγών βιομάζας (υπολείμματα καλλιεργειών, διαχείρισης δασών, παραγωγικών ή μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καλλιέργεια ενεργειακών φυτών κλπ)
Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι:
- Η παροχή τεχνικής υποστήριξης στην ΕΣΕΚ από το Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του τμήματος στα παραπάνω θέματα
- Η παροχή διευκόλυνσης από την ΕΣΕΚ στο ΤΕΙ, αλλά και σε σπουδαστές να ασχοληθούν με ενεργειακά θέματα και ειδικότερα με αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.