Το “καυτό” ζήτημα του σχεδιασμού της κυβέρνησης σε συνεργασία και με την τρόικα για τον σφαγιασμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων φέρνουν στη Βουλή, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, ανάμεσα στους οποίους ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπογραμμίζουν ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Μνημονίων, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και τις εκρηκτικές κοινωνικές ανάγκες, έχουν αφοσιωθεί στην απορρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και στο δραστικό περιορισμό όσων προνοιακών δομών επιβίωναν πριν από την εκδήλωση της κρίσης.
Στην κατατεθείσα επερώτηση οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η χορήγηση των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στα ΑμεΑ και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθυστερεί κατά απαράδεκτο τρόπο επί μήνες με συνεχή χρονική μετάθεση της λύσης του προβλήματος, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους. Ταυτόχρονα, χιλιάδες ΑμεΑ είναι εγκλωβισμένα σε λίστες αναμονής και περιμένουν επί μήνες να κριθούν από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και για τον καθορισμό των ποσοστών της, με αποτέλεσμα να μην έχουν αυτό το διάστημα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται οι συντάξεις/επιδόματα αναπηρίας και άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και να κινδυνεύουν οι ίδιοι/ίδιες και οι οικογένειές τους με απόλυτη οικονομική εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα τη δραστική μείωση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με κίνδυνο να περιπέσουν τα ΑμεΑ και οι ευπαθείς ομάδες που τα δικαιούνται στην απόλυτη φτώχεια. Ο διακηρυσσόμενος από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δημοσιονομικού χαρακτήρα «εξορθολογισμός» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ρητορεία που επιχειρεί να αποδομήσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα 3 χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Ο φερόμενος «εξορθολογισμός» αυτών των επιδομάτων αποτελεί ουσιαστικά υποχρέωση πρώτης προτεραιότητας που απορρέει από το Μνημόνιο και κοστολογείται σε 2 έως 3 δισ. ευρώ (1% – 1,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2015.
Καταλήγοντας, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητούν από τον Υπουργό, μεταξύ άλλων: να απαντήσει ευθέως, εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, εάν οι όποιες περικοπές θα γίνουν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και εάν θα αναζητήσει η κυβέρνηση μόνιμους νέους δημόσιους συμπληρωματικούς πόρους για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων με σταθερές δομές υπηρεσιών και ποιοι θα είναι αυτοί;
.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ (23-8-2012)