Ειδήσεις

Επίθεση από αδέσποτο σκύλο δέχτηκε ηλικιωμένη Μουζακιώτισσα


Επίθεση από αδέσποτο σκύλο δέχτηκε τη Τετάρτη 1 Ιουνίου ηλικιωμένη συμπολίτης μας στην κεντρική οδό Αντώνη Βασιλείου στο Μουζάκι , με αποτέλεσμα τη πτώση της και ευτυχώς τον ελαφρό τραυματισμό της. Στους κεντρικούς δρόμους του Μουζακίου η συγκέντρωση των αδέσποτων σκύλων παρουσιάζει μεγάλη πυκνότητα. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα περιστατικά λαμβάνουν χώρα εκεί, καθώς εκεί παίζουν πολλά μικρά παιδιά, εκεί συγκεντρώνεται πολύς κόσμος για να πιει τον καφέ του, να ψωνίσει ή να κάνει τη βόλτα του, εκεί παρατηρείται, επίσης και μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων σκύλων. Το πρόβλημα συνεχώς γιγαντώνεται, όπως μεγαλώνει και ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012 :
1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
2. Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς
3. Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς
4. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.
5. Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά. Με ανακοίνωση του ο Δήμος Μουζακίου στις 14/10/2015 προέβηκε σε μια ενημέρωση για τα αδέσποτα σκυλιά παρόλα αυτά το πρόβλημα διογκώθηκε ίσως γιατί εκτός της ανακοίνωσης τίποτα άλλο δεν έγινε από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής .
Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό και ενόψει της καλοκαιρινής πεζοδρόμησης της οδού Αντώνη Βασιλείου , ας μεριμνήσει επιτέλους ο Δήμος Μουζακίου ,για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων σκύλων πριν συμβεί κανένα τραγικότερο συμβάν.

Αχιλλέας Καταραχιάς Σύμβουλος ΤΚ Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Συγκροτήθηκε σε σώμα η ΝΟΔΕ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) στο Λάκμο